Prețurile asigurării de răpundere civilă auto (RCA) au crescut cu 50% până la peste 100%, la scurt timp după ce compania de asigurări care deținea aproape jumătate din cota de piață a rămas fără autorizație de funcționare. Ce-i de făcut?
Apelează la tariful de referință
În cazul în care ofertele ți se par insuportabil de scumpe, cel mai probabil te califici la obținerea unei asigurări raportate la tariful de referință plus 36%, care poate fi obținută urmând pașii descriși pe site-ul Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România.
Această opțiune vine însă și cu niște constrângeri: polița poate fi încheiată exclusiv pe 12 luni, nu îți poți alege asigurătorul iar demersurile trebuie începute cu măcar o lună înainte de expirarea actualei polițe pentru ca viitorul contract să poată fi emis în timp util.
Verifică dacă ți-a fost atribuit bonusul corect
În unele cazuri, din eroare, se poate întâmpla ca noul proprietar al unei mașini să se găsească în situația că nu i-a fost acordată reducerea care i se cuvenea prin sistemul bonus-malus sau, mai rău, că a preluat penalizarea în urma unui accident făcut de fostul proprietar. Această situație trebuie clarificată înainte de emiterea poliței, prin verificarea și actualizarea bazei de date a asigurătorilor, astfel încât prețul să reflecte nivelul real de risc.
Plătește din buzunar daunele de valoare mică
Fiecare despăgubire plătită din vina ta îți scade coeficientul bonus-malus cu două trepte, ceea ce înseamnă că va trebui să plătești câte 10-20% în plus timp de doi ani pentru a reajunge la situația dinainte. Penalizarea se aplică indiferent de valoarea daunei, astfel încât, atunci când aceasta este foarte mică, de ordinul a câteva sute de lei (sau, mai exact, până la 20-40% din costul poliței anuale) are rost mai degrabă să-i plătești dauna direct păgubitului, fără a mai apela la polița de asigurare. Verifică în prealabil cu asigurătorul dacă îți oferă această posibilitate după încheierea constatării amiabile; altfel, singura variantă legală este să te prezinți împreună cu păgubitul la poliție și să consemnezi acolo plata despăgubirii.
Instalează senzori de proximitate
Deși pagubele totale sunt relativ mici, cele mai multe accidente se întâmplă în parcare sau la viteze de deplasare foarte mici iar prezența unui sistem de avertizare poate ajuta la evitarea situațiilor neplăcute. Dacă mașina ta nu a fost prevăzută cu un astfel de sistem din fabricație, el poate fi adăugat pentru sume care variază între câteva zeci și câteva sute de lei, ceea ce înseamnă că se amortizează după doar o singură daună evitată.
Bifează opțiunea de decontare directă
Cu atât mai mult cu cât în următoarea perioadă aproape jumătate dintre șoferi vor fi asigurați de o companie care a rămas fără autorizație de funcționare pentru că nu avea destui bani în conturi, iar despăgubirile plătite de fondul de garantare sunt la rândul lor limitate, cei 100-200 de lei cât costă în plus această opțiune s-ar putea dovedi o investiție inspirată. Concret, clauza presupune că atunci când cineva îți provoacă o daună vei fi despăgubit de propriul asigurător, urmând ca mai departe acesta să își recupereze banii de la asigurătorul vinovatului.