Felul în care funcționează mașina ta depinde în mare măsură de felul în care aceasta este întreținută și condusă, motiv pentru care e foarte important să te asiguri că respecți întotdeauna recomandările producătorului și că adresezi din timp orice defecțiune minoră. E mult mai ușor, mai rapid și mai ieftin să repari o defecțiune minoră decât să aștepți zile întregi cu mașina urcată pe elevatoare auto pentru reparații capitale.

Astfel, nu doar că vei evita o serie de cheltuieli legate de reparații mai târziu, dar te vei asigura că ești mereu în siguranță atunci când te afli în spatele volanului. Tocmai de aceea e foarte important să preîntâmpini avariile și defecțiunile mașinii și să iei măsuri pentru a o feri pe aceasta de uzură, murdărie sau de efectele intemperiilor. Iată care sunt cele mai eficiente metode prin care poți să prelungești viața autoturismului tău:

  1. Spălarea regulată

Indiferent de sezon, autoturismul tău trebuie să fie mereu menținut curat, atât la exterior, cât și la interior. În timp ce aspectul interiorului are efect doar asupra nivelului tău de confort și igienă, exteriorul autoturismului joacă un rol și în durata de viață a acestuia. Spălarea mașinii nu are doar un rol estetic, ci și unul funcțional foarte important.

Praful, noroiul, sarea și depunerile de orice fel pot afecta considerabil starea caroseriei unui vehicul, contribuind la degradarea rapidă a acesteia în timp. Astfel, dacă un autoturism nu este spălat în mod regulat este favorizată apariția zgârieturilor, a ciobiturilor sau chiar a ruginii. Ca termen de referință este indicat să duci autoturismul tău la spălătorie cel puțin de două ori pe lună pentru a evita uzura caroseriei în timp.

  1. Verifică întotdeauna presiunea pneurilor

Subumflarea pneurilor unui autoturism poate avea un puternic efect negativ asupra bunei lor funcționări, precum și asupra modului de operare al motorului, care va lucra mai intens și va consuma mai mult combustibil.

Verificarea presiunii anvelopelor te va feri de nevoia de a utiliza echipamente de vulcanizare profesionale pentru a soluționa defecțiunile acestora și te va ajuta să prelungești viața motorului, a pneurilor înseși și chiar a șasiului, care la rândul său poate fi afectat de un nivel scăzut de presiune.

Ca să te asiguri că presiunea anvelopelor se află mereu în parametri optimi, ar trebui să faci această verificare cel puțin o dată pe lună cu un instrument de măsurare și vizual de fiecare dată când te urci la volan.

  1. Schimbă în mod regulat fluidele

De la uleiul de motor la lichidul de frână, lichidul de curățare al parbrizului și lunetei sau chiar uleiul pentru cutia de viteze, există mai multe fluide la care trebuie să fii atent atunci când conduci. Buna funcționare a motorului, a frânelor sau a cutiei de viteze reprezintă aspecte ce nu pot fi neglijate niciodată, acestea având un rol foarte important în durata de viață a autoturismului tău. Tocmai de aceea, trebuie să te asiguri că respecți cu strictețe recomandările producătorului cu privire la completarea sau înlocuirea regulată a acestor fluide.

  1. Citește manualul de instrucțiuni

Fiecare autoturism este diferite și are propriile sale particularități. De asemenea, fiecare autoturism este însoțit de un manual de instrucțiuni detaliate, care îți poate răspunde la orice întrebări ai avea și care, de asemenea, te poate ajuta să previi numeroase greșeli cu privire la utilizarea sau întreținerea autoturismului tău.

Din acest motiv, este foarte important să te asiguri că citești cu atenție manualul de instrucțiuni al mașinii tale și că te pui la curent cu toate particularitățile acesteia. În plus, citind manualul de instrucțiuni, s-ar putea să descoperi funcții suplimentare ale autoturismului, funcții pe care poate nu le-ai fi descoperit altfel.

 
 

Urmărește-ne pe Google News