Identifică factorii declanșatori

Mergi la medic alături de copil pentru a vedea care este cauza alergiei sale. Testele de sânge și expunerea controlată la diferiți alergeni vor ajuta doctorul să determine factorul declanșator. 

Cele mai comune alergii la copii sunt:

  • Alergiile alimentare – aici evitarea cu totul este esențială. Citește cu atenție etichetele și evită acele produse care conțin alergenul. Roagă și rudele apropiate sau prietenii să citească etichetele atunci când au grijă de copil;
  • Alergii de mediu – expunerea la praf, polen sau unele animale poate declanșa reacții alergice la anumiți copii. Redu expunerea la praf prin folosirea unei protecții de saltea și a fețelor de pernă din materiale non-alergenice. De asemenea, spală regulat lenjeria de pat cu apă fierbinte. Nu uita să menții curățenia pentru a preveni acumularea prafului. În ceea ce privește polenul, verifică prognozele în aplicațiile meteo și închide ferestrele atunci când nivelul polenului este ridicat. În cazul unei alergii la animale, minimizează contactul cu blana lor sau alege o rasă care nu provoacă reacții alergice.

Învață copilul despre alergiile sale

Chiar și copiii mici pot înțelege anumite aspecte ce țin de alergiile lor și ce pot face pentru a evita factorii declanșatori. Iată cum să explici unui preșcolar alergia sa:

  • Folosește cuvinte simple și imagini – arată-i poze cu alergenii și explică-i cum îl afectează. De asemenea, vorbește-i despre simptomele care pot apărea la contactul cu alergenii;
  • Concentrează-te asupra lucrurilor pe care le poate face – de exemplu, în cazul alergiilor alimentare, poți învăța copilul să înlocuiască simplul refuz al unor alimente cu „Nu, mulțumesc. Am alergie la X”;
  • Transformă învățarea în joacă – arată-i imagini cu factorii declanșatori. De exemplu, poți include poze cu rasele de câini care îi declanșează alergia și poze cu rase sigure, pentru a-l învăța să le identifice singur.

Copiilor școlari le poți explica pe scurt cum funcționează sistemul imunitar și de ce apar alergiile. Tot la această vârstă puteți citi etichete împreună pentru a identifica alergenii (marcați de regulă prin caractere aldine). De asemenea, odată ce a mai crescut îl poți încuraja să întrebe la petreceri/restaurante despre ingredientele cu potențial alergen. 

Comunică deschis cu îngrijitorii

Vorbește cu educatorii, familia, bona sau alte persoane care au grijă de copil despre alergiile sale. Explică acestor persoane ce alergie are copilul și ce simptome pot apărea. De asemenea, detaliază alergenii la care este sensibil, dacă sunt mai mulți. 

Uneori, poate fi nevoie de administrarea unui medicament. Și despre acest subiect ar trebui să vorbești de persoanele care au grijă de copil în absența ta. 

Pregătește-te pentru situații de urgență

Vorbește cu medicul specialist pentru a dezvolta un plan de acțiune pentru situații de urgență. Acesta va include simptomele, detalii legate de medicația necesară (injecție cu epinefrină sau alte opțiuni), solicitarea ajutorului medical (dacă și când este cazul). 

Include în planul pentru situații de urgență:

  • Lista alergenilor;
  • Simptomele care pot apărea în cazuri ușoare, moderate și severe (de la strănut și iritații ale pielii, la probleme respiratorii);
  • Modul de acțiune în funcție de simptome:
    • Pentru reacții alergice ușoare – notează medicamentele de care are nevoie copilul și dozele necesare;
    • Pentru reacții adverse medii spre severe – injecția cu epinefrină sau alt tratament de moment și solicitarea ajutorului de urgență prin apel la 112.

La final, include datele tale de contact precum și ale medicului care tratează copilul. Distribuie acest document la grădiniță/școală, la afterschool și membrilor familiei. Poți include o copie a planului pentru situațiile de urgență și în ghiozdanul celui mic. Nu uita să actualizezi documentul la schimbarea medicației. 

Menținerea siguranței copilului cu alergii implică două părți: minimizarea expunerii la factorii declanșatori și un plan pentru a face față eventualelor reacții alergice care ar putea apărea. Astfel, copilul se va putea bucura de activitățile de zi cu zi în siguranță. 

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește-ne pe Google News