Dacă depui efort astăzi pentru ziua de mâine, îți poți transforma anii de pensie într-o experiență relaxantă, cu iz de vacanță, o perioadă cu sens, bucurie și stabilitate financiară. Să vedem ce poți face chiar de acum, pentru a transforma acest vis în realitate. 

Cum vrei să arate pensia ta?

Probabil că ai o idee, în mare, despre modul în care îți vei petrece anii de pensie. Dacă nu ai făcut-o, poți nota pe hârtie cele mai importante obiective pentru această perioadă a vieții tale. 

Pentru moment, nu te gândi la buget, ci la ideile tale. De exemplu, în loc să spui că îți dorești să călătorești, poți fi mai specific. De exemplu, „să vizitez lacurile mari din România” sau „să străbat Europa cu trenul”. 

În loc de „să mă implic în comunitate” scrie ceva mai specific, precum „să fac voluntariat la adăpostul de animale, două zile pe săptămână”. Limitează-te la cinci obiective. Descrie cât mai în amănunt ceea ce vrei să faci. Astfel, vei avea obiective realiste și există mai multe șanse să le atingi. 

Fă un bilanț al „activelor” tale

Un bilanț al activelor tale te ajută să îți dai seama de ce sume ai dispoziție odată ce ieși la pensie. Pe lângă salariul lunar și veniturile economisite la bancă ține cont și de diferitele tipuri de pensii. 

Sistemul de pensii din România are mai mulți piloni și este bine să îți faci un bilanț pe ei. De exemplu, pilonul 1 este pensia din sistemul public de pensii, pilonul 2 este pensia privată obligatorie iar pensie pilon 3 este pensia privată facultativă. La acestea se adaugă salariul tău lunar și sumele economise la bancă. 

La acestea se adaugă veniturile netradiționale. Poate că ești un colecționar de obiecte vintage, restaurezi mașini vechi sau ai scris un roman. 

Numeroase hobby-uri și abilități pot deveni surse de venit, la pensie. De exemplu, dacă știi să cânți la pian, poți oferi lecții copiilor. Gândește-te bine care sunt pasiunile și hobby-urile tale și pe care dintre ele le-ai putea transforma într-o sursă de venit. 

Investește

Chiar și investițiile mici, începute devreme, se pot transforma într-o sumă considerabilă, la pensie. Iată câteva recomandări în acest sens:

  • Înțelege care este toleranța ta la risc – ești dispus să faci investiții majore cu un risc ridicat, care îți pot oferi câștiguri importante pe termen scurt, sau ai o abordare mai degrabă precaută? De toleranța ta depind alegerile de investiții;
  • Diversifică portofoliul – împarte-ți investițiile în diferite clase de active, cum ar fi acțiuni, obligațiuni și imobiliare (dacă este cazul);
  • Nu vinde pe fond de panică – fluctuațiile pe piață sunt inevitabile, însă, de multe ori, temporare. Evită deciziile pe fond emoțional, precum vânzarea tuturor activelor într-o singură zi. Investește pe termen lung și urmărește evoluția activelor tale;
  • Solicită ajutor de specialitate – un consilier financiar te poate ajuta să ai un portofoliu personalizat, adaptat circumstanțelor și obiectivelor tale.

Dezvoltă-ți cercul de prieteni

Apropierea de rude și prieteni este esențială pentru starea de bine. Începe din tinerețe să menții o legătură apropiată cu rudele, prietenii și alte persoane din comunitatea ta. Aceștia vor fi sistemul tău de suport, la pensie. 

Fii activ pentru a fi sănătos

Dacă ai grijă de sănătatea ta fizică și psihică, încă din tinerețe, vei avea o perioadă de pensie mult mai ușoară. Dezvoltă obiceiuri sănătoase, precum o alimentație echilibrată și o activitate fizică regulată. Iată câteva sfaturi:

  • Concentrează-te asupra condiției fizice de-a lungul vieții – o rutină de activitate fizică pe care o menții de-a lungul vieții, cu mici ajustări în funcție de nevoi și de starea de sănătate, este de preferat. Poți alege activități cu impact redus, precum mersul, înotul sau yoga;
  • Optează pentru varietate – include diferite tipuri de exerciții, pentru a-ți lucra toate grupele musculare. Alternează exercițiile cu greutăți cu antrenamentele cardio și cu exercițiile de stretching;
  • Alege activități care îți oferă bucurie – există șanse mai mari să te ții de un program de sport, dacă îți aduce bucurie. Încearcă dansul, drumețiile sau sporturile de echipă, pentru a vedea ce ți se potrivește.

Planificarea financiară, stabilirea unor obiective pentru pensie și o viață cu sens te vor ajuta să vezi această perioadă drept o vacanță binemeritată. Privește pensia nu ca pe un final, ci ca pe un nou început. 

Sursa foto: Shutterstock

 
 

Urmărește-ne pe Google News