Tenul este extrem de expus razelor de soare, implicit radiatiilor UV, cu atât mai mult în timpul sezonului cald. Prin urmare, este esențial să-ți protejezi tenul de efectele negative pe care radiațiile le au asupra pielii, apelând la câteva strategii eficiente. Radiațiile solare cauzează deshidratarea pielii, apariția ridurilor și a petelor pigmentare și, în cel mai nefericit caz, pot duce la apariția cancerului de piele, motiv pentru care protejarea tenului nu ar trebui neglijată.
Descoperă în articolul următor cum îți poți proteja tenul de radiațiile UV și de efectele nedorite pe care acestea le-ar putea avea asupra pielii tale!
Hidratează-ți tenul
Așa cum am menționat și în introducere, unul dintre cele mai simplu de observat efecte nedorite ale radiațiilor solare asupra tenului este deshidratarea. Aceasta nu numai că oferă tenului un aspect îmbătrânit, însă favorizează și apariția ridurilor. Prin urmare, este important să-ți hidratezi zilnic tenul. Aplică dimineața o cremă hidratantă drept bază de machiaj, iar seara aplică din nou o cremă hidratantă de noapte.
Aplică produse cu protecție solară
Folosește creme cu factor de protecție solară, absolut necesare pe tot parcursul anului, cu atât mai mult în sezonul cald. Ai în vedere să alegi produse cu spectru larg de protecție, atât împotriva razelor UVA, cât și UVB, pentru a-ți proteja eficient tenul de efectele nocive ale radiațiilor UV. Capacitatea lor de filtrare este definită de factorul de protecție solară (SPF), acesta alegându-se în funcție de tipul de piele și de intensitatea razelor solare.
Folosește produse de make-up cu factor de protecție
Investește, în special pe timpul verii, în produse de make-up cu protecție solară, așa cum sunt fondul de ten cu factor de protecție sau pudra cu SPF. Acestea se vor demonstra extrem de eficiente pentru îngrijirea tenului tău și protejarea acestuia de efectele nedorite ale soarelui. Totodată, e recomandată aplicarea unor produse de make-up light, care să nu încarce tenul, cu atât mai mult în sezonul cald.
Limitează timpul petrecut în aer liber
Este important să eviți să-ți expui fața radiațiilor UV în intervalul orar 11 am și 16 pm. În general, trebuie evitate fazele de expunere atunci când lumina soarelui este cea mai intensă. Cu cât soarele se află mai sus pe cer, cu atât radiațiile ultraviolete sunt mai nocive pentru piele.
Acoperă-ți fața
Dacă nu ai încotro și trebuie să petreci mult timp în aer liber, indicat ar fi să-ți protejezi tenul de efectele nedorite ale expunerii la soare folosind accesorii care să-ți acopere chipul. De pildă, poți opta pentru o pălărie cu boruri ample, o șapcă, o eșarfă sau o pereche de ochelari de soare protectori, cu un indice UV puternic. Indiferent de alegere, important este ca pielea să fie acoperită și protejată de razele soarelui.
Îngrijește-ți tenul după expunerea la soare
Chiar dacă eviți să-ți expui tenul în mod direct la soare, pielea tot va avea de suferit de pe urma radiațiilor, care pot penetra pălăriile sau chiar și umbrelele. Prin urmare, asigură-te că tenul tău primește hidratarea de care are nevoie și atunci când te întorci de la plajă, aplicând din belșug produse cosmetice pentru îngrijirea tenului după expunerea la soare. Optează pentru produse care nu sunt agresive și care nu exfoliază tenul, așa cum sunt cremele hidratante after sun.
În concluzie, expunerea fără protecție la radiațiile solare poate avea o mulțime de efecte dăunătoare pentru pielea ta, dar și pentru sănătate, în general. Adoptă o atitudine responsabilă, în funcție de intensitatea radiațiilor și de tipul tău de piele și ține cont de recomandările noastre. Doar așa îți poți proteja tenul de efectele nedorite pe care soarele le poate avea asupra sa!