Chiar dacă nu se știe cauza exacta de producere a fibroamelor, există, însă, anumiți factori care pot crește șansele de apariție a acestor formațiuni. Printre aceștia:
- hormonii, mai exact, estrogenul și progesteronul care pot stimula creșterea fibroamelor;
- istoricul medical familial; fibromul tinde să apară la femeile care provin din familii în care mamele/bunicele au prezentat deja aceste formațiuni. Cu alte cuvinte, dacă mama, sora și/sau bunica au avut fibrom uterin, șansele de a dezvolta această formațiune sunt mai ridicate.
- Sarcina; din cauza producției ridicate de estrogen și progesteron. Tot în timpul sarcinii este posibil ca fibromul uterin să crească și să se dezvolte mult mai rapid decât în alte circumstanțe.
Tratamentul fibromului uterin poate varia în funcție de mărimea acestuia și de vârsta și sănătatea generală a persoanei afectate. Medicul specialist poate alege din mai multe opțiuni cum ar fi:
- tratament medicamentos;
- tratament chirurgical: miomectomia abdominală sau histerectomia;
- intervenții minim invazive cum ar fi procedura de embolizare a fibromului uterin. Aceasta este menită să întrerupă alimentarea cu sânge a fibromului, micșorându-i, astfel, dimensiunea.
Pentru a beneficia, însă, de aceste tratamente, trebuie să știi totuși dacă suferi sau nu de fibrom uterin. De aceea, am enumerat, în continuarea acestui articol, câteva semne care ar trebui luate în considerare și care ar trebui să te facă să apelezi la un consult medical specializat.
Patru semne ale unui fibrom uterin
Întrucât, cauza exactă de apariție a acestor formațiuni nu este știută, încă, investigațiile medicale periodice și monitorizarea atentă a simptomelor, în special, în anii de fertilitate reprezintă una dintre cele mai bune metode de a evidenția prezența acestora. Semnele și simptomele prezentate cel mai des de femeile cu fibrom uterin includ:
Ciclu menstrual de lungă durată și cu flux ridicat
Acesta reprezintă cel mai frecvent semn al prezenței unui fibrom. Explicația? Fibromul tinde să amplifice fluxul sanguin către uter și chiar mărimea acestuia, acțiune care poate duce și la formarea cheagurilor nu doar a cantității de sânge.
Dacă este necesară schimbarea tamponului după mai puțin de două ore, dacă există cheaguri de sânge de mărimea unei monede sau dacă sângerarea persistă mai mult de 7 zile, atunci ar putea fi necesară apelarea la un consult medical specializat.
Constipație sau nevoia frecventă de a urina
În funcție de mărimea și forma fibromului, este posibil ca acesta să apese pe vezica urinara sau pe intestine, putând cauza astfel diferite probleme de eliminare.
Atenție! Este o situație mai delicată și care trebuie abordată cu mare atenție, fiindcă aceste semne–constipația dar și nevoia frecventă de a urina–sunt des întâlnite sau pot face parte din simptomele unor altor afecțiuni. Prin urmare, multe femei le ignoră sau aplică, după ureche, un tratament greșit.
Stare de oboseală, dispnee, amețeală și/sau insomnie
Toate acestea sunt semne și simptome ale unei anemii, afecțiune caracterizată prin scăderea numărului de globule roșii necesare pentru transportarea oxigenului în tot corpul. Dacă se pierde mult sânge în timpul ciclului menstrual este posibil ca nivelul fierului din organism să scadă, ducând, astfel, la această stare anemică.
Durere în timpul actelor sexuale
Chiar dacă acest tip de durere poate avea numeroase cauze, unul dintre ele poate fi și prezența unui fibrom uterin, mai ales, dacă acesta este situat într-o zonă mai joasă a uterului.
Cu toate ca unele semne și simptome pot fi asociate cu alte cauze și motive, prezența mai multor semne din această listă ar trebui să ridice niște semnale de alarmă și să determine persoana în cauză să apeleze la un consult medical specializat pentru a afla cauza lor.
Sursa foto: pexels.com