Indiferent că este de acasă sau de la sediul firmei, munca de birou poate deveni, în timp, un factor stresant, care îți poate afecta sănătatea mintală. Dacă biroul de unde îți desfășori activitatea este decorat după bunul plac și îți transmite o stare de bine, atunci munca poate să fie mai plăcută. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să-ți creezi un mediu motivant.
Fii organizat
Organizarea locului unde îți desfășori activitatea profesională ușurează munca și, în același timp, îți poate oferi o stare de spirit pozitivă. În caz contrar, dacă biroul este plin cu hârtii și dosare aruncate peste tot, de fiecare dată când ai nevoie de un document o să pierzi foarte mult timp căutându-l. În momentul în care ești presat de timp în rezolvarea unei sarcini, intervine starea de stres și panica, iar dezordinea de pe birou nu este un factor ajutător.
În legătură cu organizarea dosarelor și documentelor în format fizic, te-ar ajuta dacă le-ai clasifica pe categorii, astfel încât să-ți fie ușor să găsești documentele de care ai nevoie. Fiecare hârtie ar trebui păstrată într-o folie și ulterior încadrată într-un dosar sau o mapă. Însă, pe lângă această organizare, trebuie să te ocupi și de modul în care le vei poziționa pe birou. Dosarele aruncate pur și simplu într-un teanc arată inestetic. Așadar, ai nevoie de câteva elemente de papetărie. Într-adevăr, este necesar să aloci o sumă de bani pentru aceste elemente însă există numeroase bibliorafturi ieftine din care poți alege pentru organizarea dosarelor tale. De asemenea, post-it-urile te pot ajuta să ai o evidență asupra lucrurilor pe care trebuie să le rezolvi.
În cazul organizării fișierelor, documentelor și folderelor în format electronic, procedura este similară, dar de această dată fără a fi nevoie să aloci un buget. Astfel, încadrează toate fișierele în foldere cu denumiri specifice, apoi poziționează-le în albume clasificate pe categorii, iar pe ecran să rămână doar documentele de care ai nevoie în ziua respectivă.
Adaugă un strop de vegetație
Plantele naturale conferă prospețime și redau un aspect vizual plăcut. Conexiunea cu natura este esențială, deoarece plantele consumă dioxid de carbon și produc oxigen. Optează pentru o floare în ghiveci, deoarece rezistă mai mult, chiar dacă are nevoie de îngrijire constantă. Printre elementele importante de care are nevoie, se numără apa, căldura și lumina. În timp, îngrijirea ei o să devină o rutină, dar una benefică care te poate ajuta să devii mai responsabil.
Personalizează-ți biroul
Fiecare dintre noi suntem adesea motivați de persoanele din viața noastră, personalități pe care le admirăm, anumite citate sau obiecte personale. Așează pe biroul tău poze cu oamenii pe care îi iubești și care te inspiră sau mici tablouri cu citatele motivaționale care sunt pe placul tău. Poți înrăma chiar o diplomă obținută pentru o performanță care ți-a fost premiată. Ca alternativă, poți opta pentru diverse reviste, figurine sau orice alte elemente ornamentale preferate, care îți pot transmite o stare bună de spirit chiar și în zilele aglomerate.
Stimulează-ți motivația prin evidențierea aspirațiilor și dorințelor
Motivația este declanșată de anumite rezultate obținute sau diverse obiective pe care vrem să le atingem în viitorul apropiat. Metodele de stimulare eficiente au la bază evidențierea aspirațiilor și dorințelor tale. De exemplu, dacă în următoarele luni îți dorești să vizitezi o locație pe care o ai de ceva timp pe listă, încadrează o imagine cu acel loc pe ecranul computerului. În acest mod, îți vei reaminti constant că ai o dorință de îndeplinit.
Activitățile profesionale trebuie să se desfășoare într-un mediu plăcut pentru a putea da randamentul necesar. Un birou fără luminozitate și care nu e adaptat la nevoile tale va îngreuna productivitatea. Aplică sfaturile din acest articol și vei putea descoperi câteva trucuri despre cum să-ți creezi în cadrul biroului de muncă un mediu motivant.
Sursă foto: Shutterstock