În ceea ce privește neplăcerile cauzate, igrasia provoacă degradarea materialelor de construcție și a structurilor afectate, dar poate duce și la probleme respiratorii. 

Expunerea la mucegai poate cauza alergii, dar și iritații ale pielii. Pe lângă problemele de sănătate pe care le poate determina, mucegaiul este și inestetic, prezentându-se sub forma unor pete negre pe pereți.

Umiditatea, cauza principală în ambele probleme, poate fi controlată cu ajutorul unui dezumidificator, însă acesta nu este de ajuns pentru a te asigura că vei scăpa de neplăceri. În continuare, îți vom prezenta 3 pași simpli pe care să îi urmezi pentru a rezolva problema mucegaiului și a igrasiei.

Cum scapi de igrasie?

  1. Identifică sursa infiltrațiilor de apă

Cel mai des, igrasia este provocată de infiltrarea apei în casă prin scurgeri în acoperiș, ventilație deficitară sau probleme cu instalațiile sanitare. Dacă ai identificat sursa infiltrațiilor, repară imediat orice structură deteriorată.

  1. Îmbunătățește ventilația din locuință

Dacă infiltrațiile de apă externe nu sunt cauza igrasiei din locuința ta, atunci cel mai probabil este vorba despre o umiditate excesivă. Încearcă să deschizi ferestrele în mod regulat și utilizează sisteme de ventilație în bucătărie și baie.

  1. Utilizează un dezumidificator

Deschiderea ferestrelor pentru aerisirea locuinței este mai dificilă pe timp de iarnă, atunci când nu prea ne dorim să avem pierderi de căldură. În acest caz, pentru a preveni umiditatea excesivă, cel mai bine este să utilizezi un dezumidificator, echipament ce absoarbe excesul de umiditate din aer și previne atât apariția igrasiei, cât și formarea mucegaiului.

Pentru o eficiență maximă, poți pune dezumidificatorul în camerele cele mai expuse la umiditate, cum ar fi baia sau bucătăria. Asigură-te că alegi capacitatea potrivită pentru dimensiunea camerei în care îl vei plasa și monitorizează constant nivelul de umiditate, cu ajutorul unui higrometru.

Cum scapi de mucegai?

  1. Identifică și curăță zonele afectate

De obicei, mucegaiul apare sub forma unor pete negre, verzi sau alb-gălbui, preponderent pe pereți, tavan, în spatele dulapurilor sau pe alte suprafețe. Primul pas este să elimini mucegaiul, prin curățarea zonelor afectate.

Curățarea mucegaiului se face fie cu produse speciale, fie cu soluții dezinfectante de uz casnic, cum ar fi oțetul sau bicarbonatul de sodiu. Este important să porți echipamente de protecție adecvate, pentru a evita inhalarea sporilor de mucegai și a substanțelor de curățare.

  1. Scapă de umezeală

Pentru a preveni reapariția mucegaiului, este important să rezolvi problema umezelii, fie prin instalarea unei ventilații mai bune în camerele afectate, fie prin utilizarea unui dezumidificator.

  1. Aplică tratamente preventive

Dacă vrei să te asiguri că nu vei mai avea probleme cu mucegaiul, poți aplica un strat de vopsea lavabilă specială pentru camerele predispuse la mucegai. Acest tip de vopsea asigură respirația peretelui și este rezistentă la acțiunea mucegaiurilor.

Cum previi apariția mucegaiului și a igrasiei?

Pentru a preveni reapariția acestor probleme, va fi nevoie să monitorizezi constant nivelul de umiditate din interior, mai ales în timpul sezonului rece. Pe timp de iarnă, umiditatea optimă din casă ar trebui să fie cam la 30-40%, iar vara, între 40-50%.

Pe lângă monitorizarea umidității, asigură și o ventilație adecvată, în încăperile predispuse la probleme de igrasie sau mucegai, și repară cât mai repede orice defecțiune care apare la instalațiile sanitare.

Cu o abordare corectă, igrasia și mucegaiul vor fi eliminate eficient și nu îți vor mai cauza probleme. Important este să identifici corect cauzele, să repari scurgerile sau să cureți mucegaiul și să previi recidiva acestora.

Sursa foto: shutterstock.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News