Termenul de „sustenabilitate” este tot mai des folosit în ultima perioadă, însă ce înseamnă o companie sustenabilă sau un produs sustenabil?
„Produsele sustenabile sunt deseori confundate cu cele ecologice, organice, bio, însă eu le-aș defini ca fiind acele produse care au un impact pozitiv asupra mediului înconjurător și care nu îi epuizează resursele. Este un produs proiectat să fie prietenos cu mediul încă de la etapa de fabricare și până la final, atunci când este consumat sau folosit. Noi, la vinăria Castel Mimi, ne dorim să devenim cât mai sustenabili, acesta fiind unul dintre obiectivele majore ale companiei.
Mergem cu pași fermi și încrezători în această direcție, iar pentru a ne atinge scopurile, am elaborat o strategie de sustenabilitate pe termen lung. Scopul principal al acesteia este să reușim să integrăm activitatea noastră în natură în așa fel încât impactul negativ să să fie zero”, explică Adrian Trofim, CEO-ul Castel Mimi.
Parcul fotovoltaic
În 2022, Castel Mimi a finalizat prima etapă a construcției parcului fotovoltaic – care asigură 45% din consumul anual de energie.
„În 5 ani ne dorim să avem o autonomie energetică deplină, ceea ce ne va ajuta să evităm riscurile fluctuației pieței energetice și ne va oferi un avantaj economic, reducând costurile de producere. Astfel, vom putea oferi prețuri mai bune clienților noștri. În 2022 am reușit să facem deja două evenimente sustenabile în care toată energia electrică folosită a provenit de la soare. Este vorba despre VinOpera și Ziua vinului la Castel Mimi”, spune Adrian Trofim.
Pentru a deveni independenți energetic, Castel Mimi planifică să implementeze cele mai noi tehnologii de încălzire și de răcire a spațiilor din hotel și restaurant. Pompele de căldură, care folosesc energia geotermală, și panourile fotovoltaice vor contribui la asigurarea acestei independențe. Deși necesită o investiție inițială importantă, acestea oferă beneficii mult mai mari pe termen lung. Noul hotel Castel Mimi este proiectat de la bun început având la bază ideea eficienței energetice și a minimizării impactului asupra mediului. Specialiștii implicați în proiect își îndreaptă atenția către cele mai bune soluții tehnologice disponibile pentru atingerea acestui scop.
Reducerea amprentei de carbon
Un aspect important este și amprenta de carbon a companiei, adică diferența dintre CO2 produs și CO2 consumat. Dioxidul de carbon se produce în urma consumului de gaz, de energie electrică, de carburanți. Sticla, dopul și alte materiale necesare în procesul producerii și îmbutelierii vinului generează și ele emisii de CO2 atunci când sunt produse. Impactul emisiilor de CO2 poate fi însă redus prin înființarea spațiilor verzi, prin reciclarea materialelor și folosirea surselor alternative de energie.
„La Castel Mimi încercăm să minimizăm amprenta de CO2 prin mai multe metode. Iluminarea o facem exclusiv cu LED-uri, a căror amprentă este de 9 ori mai mică comparativ cu iluminatul standard. Cele 6 hectare pe care este amplasat Castel Mimi sunt iluminate cu peste o mie de becuri de tip LED. Comparativ cu unul standard, un corp de iluminat LED generează anual cu 70 kg mai puțin CO2. Astfel, cele o mie de becuri LED instalate la Castel Mimi ne permit să reducem cu 70.000 kg emisiile de CO2 în fiecare an. Consider că acesta este un impact pozitiv enorm”, adaugă Adrian Trofim.
Totodată, Castel Mimi promovează transportul cu trenul – acesta fiind considerat mijlocul de transport cu cea mai mică amprentă de carbon per pasager. De aceea, pentru unele evenimente organizate la Castel, a fost „pus pe șine”, pe ruta Chișinău – Castel Mimi – Chișinău, un „tren al vinului”, doritorii având opțiunea de a renunța la mașinile personale și de a se deplasa într-un mod mai ecologic, cu trenul.
Crearea spațiilor verzi a fost mereu un obiectiv pentru echipa Castel Mimi. Peste 10 mii de copaci și plante au fost sădite pe teritoriul Castelului și în satele Bulboaca și Speia.
O altă metodă de reducere a emisiilor de CO2 este aplicată asupra exportului vinurilor Castel Mimi. Logistica este un producător foarte mare de CO2, iar efectul se răsfrânge asupra fiecărei sticle de vin exportate. De aceea, promovăm întotdeauna sticla ușoară și evităm sticlele grele, pentru a eficientiza capacitatea de transport.
„Am învățat asta de la țările nordice. Pentru a exporta către Suedia și alte țări, trebuie să respectăm anumite standarde: sticlă ușoară, dop de aluminiu „screw cap”, cutia de 12 sticle. Aceste cerințe au drept scop diminuarea CO2-ului produs de către logistică, dar și pentru a face mai ușoară sortarea pentru reciclare”, explică CEO-ul Castel Mimi, Adrian Trofim.
Reciclarea reprezintă un capitol aparte, extrem de important și el. Castel Mimi evită utilizarea plasticului. Astfel, vesela din plastic nu este folosită nici în restaurant, nici pentru evenimentele în aer liber și nici pentru mâncarea luată la pachet. La toate evenimentele sunt oferite doar pahare din sticlă, care, în caz că se sparg, sunt duse la reciclare. Aceeași metodă se aplică pentru sticlele goale. Cartonul și hârtia sunt și ele sortate și transportate la centrul de reciclare.
„Pe lângă sortarea sticlei, plasticului și hârtiei, noi am fost și mai ingenioși la acest subiect. Paleții vechi devin mobilier, butoaiele folosite devin veselă sau piese de decor. Încercăm să nu ne impunem limite în creativitate. Acum planificăm să instalăm și un colector de deșeuri organice, să le transformăm în compost și să-l folosim ca îngrășământ natural pentru grădina noastră și pentru plantarea viței de vie”, afirmă Adrian Trofim.
Managementul viței de vie
Pe lângă reducerea amprentei de carbon și asigurarea autonomiei energetice, Castel Mimi își propune să schimbe treptat managementul viței-de-vie pentru diminuarea impactului negativ asupra mediului.
„Vița-de-vie organică este un obiectiv de importanță majoră. Cu pași mici, dar fermi, putem obține acest lucru. Am selectat o suprafață de 7 ha pe care am hotărât să o cultivăm cu plantații organice. În câțiva ani vom avea primul vin organic. Toate lucrările efectuate în vița-de-vie au ca scop să diminueze impactul asupra naturii. Acest scop poate fi atins prin optimizarea lucrărilor. Dacă este procurat un tractor nou, acesta trebuie să fie utilat astfel încât să poată face mai multe operațiuni în vița-de-vie. Această optimizare ne oferă nu doar o diminuare a impactului negativ asupra mediului, dar și un cost mai mic de producere a strugurilor. Utilizarea instalațiilor de prognozare a unui mediu predispus dezvoltării bolilor în vița-de-vie ne ajută să intervenim din timp. Informația este cea mai puternică resursă în ziua de astăzi. Fiind mereu informat despre noile tehnologii îți poți crea o strategie și un plan de acțiuni pentru a dezvolta o afacere sustenabilă. Implementând aceste tehnologii noi obții atât beneficii economice, cât și un impact pozitiv asupra mediului pe termen lung”, concluzionează Adrian Trofim, CEO-ul Castel Mimi.