De ce ai nevoie ca să înlocuiești cauciucurile tractorului?
Este bine cunoscut faptul că tractoarele se folosesc foarte mult în domeniul agricol. În plină campanie, fermierii trebuie să își echipeze utilajele cu anvelope diagonale pentru uz industrial sau radiale, după caz, pentru a evita pierderile. O zi în care tractorul nu poate fi folosit pentru că, de exemplu, are pană, îl poate costa destul de mult pe un agricultor. Așadar, anvelopele trebuie înlocuite când e necesar. Pentru asta va fi nevoie de câteva unelte robuste și puțină vaselină. Poți utiliza o presă de dejantat cauciucuri, un dispozitiv pentru îndepărtarea tijei supapelor, aer comprimat, apă cu săpun, un cric sau o bară cilindrică lungă.
Cum se scot anvelopele tractorului?
Dacă tractorul are un cauciuc cu cameră, deteriorat sau uzat grav, janta poate fi salvată și, uneori, chiar și camera din interior. Pentru scoaterea anvelopei de pe jantă trebuie folosit un cric, ca să fie ridicat puțin tractorul astfel încât întreaga roată să poată fi mișcată manual și demontată. Mai departe, trebuie eliberat aerul. Pentru asta poți utiliza un dispozitiv de îndepărtare a tijei supapelor sau poți împinge și menține supapa în jos până când iese tot aerul.
Pentru a disloca anvelopa de pe jantă ai mai multe opțiuni. Una dintre cele mai eficiente este să plasezi o bară cilindrică în orificiul cauciucului și apoi să folosești o bară din fier ca să îl îndepărtezi de pe jantă. De asemenea, o presă de dejantat poate fi de folos, la fel și un amestec de apă și săpun lichid care, aplicat pe porțiunea unde cauciucul se conectează la jantă, contribuie la slăbirea etanșării. Apoi, se poate pătrunde mai ușor pe margine cu o bară metalică pentru scoaterea anvelopei.
Cum se montează noile cauciucuri la tractor?
Pentru a introduce noile anvelope pe jantă trebuie să te asiguri că aceasta este bine curățată și lubrifiată. Uneori, rămâne cauciuc lipit sau alte resturi pe jantă, iar toate acestea trebuie îndepărtate pentru ca marginea să poată etanșa corespunzător. Totodată, anvelopa nouă se va atașa mult mai bine dacă janta este lubrifiată. Dacă nu ai vaselină, amestecul de apă și săpun se poate transforma într-un solvent excelent. Atunci când săpunul se întărește, devine ca o substanță lipicioasă, perfectă pentru atașarea jantei la cauciuc.
După ce janta este lubrifiată, pune anvelopa peste partea de sus a roții și împinge în jos cu putere. Ar trebui să poți trece măcar jumătate din partea inferioară a cauciucului peste jantă. Folosește din nou barele din fier ca să tragi anvelopa de jur împrejurul jantei. Cu tija supapei în afară, atașează un furtun de aer la supapă. Poți folosi o pompă manuală ori una cu aer comprimat. Umflă anvelopa până când marginile sunt așezate corect pe jantă, apoi eliberează aerul, pune supapa în tijă și umflă cauciucul la presiunea corespunzătoare.
Odată înlocuită anvelopa, poți monta roata înapoi pe tractor. Chiar dacă vorbim de un vehicul mai mare, procesul de schimbare a cauciucurilor este asemănător cu cel pentru înlocuirea anvelopelor la autoturisme. La fel, anvelopele pot fi cu cameră sau fără cameră, doar că este necesară mult mai multă forță și atenție, dată fiind dimensiunea roților tractorului.
Sursa foto: unsplash.com