Prin urmare, evaluarea inițială este extrem de importantă. Aceasta are rolul de a familiariza specialistul în kinetoterapie pediatrică cu fiecare aspect al celui mic, scopul final fiind de a crea un plan de tratament/ședințe optim.
Iată care este procesul care stă în spatele fiecărei ședințe de kinetoterapie pediatrică!
Consultaţia iniţială
Starea de sănătate a copilului, istoricul medical și obiectivele terapeutice vor fi analizate și discutate în aceasta ședință, în principal cu părinții. În vederea evaluării stării de sănătate se pot efectua și anumite teste – de mobilitate, de măsurare a forței musculare, de coordonare sau de echilibru, printre altele.
Pe scurt, desi părinții pot avea anumite obiective pe care le doresc împlinite, consultația inițială a kinetoterapeutului poate scoate în evidenta și alte aspecte care pot fi îmbunătățite sau aduse la valori corespunzătoare, în funcție de vârstă și dezvoltarea celui mic.
Stabilirea unor obiective clare
Obiectivele terapeutice sunt stabilite alături de părinți și nu implica aspecte exagerate, în afara puterii copilului sau posibilităților specialistului în kinetoterapie pediatrică. Printre obiective se pot numără îmbunătățirea coordonării motorii, dezvoltarea mobilității, îmbunătățirea forței musculare sau echilibrului și multe altele.
Desigur, în cazul în care anumite afecțiuni sunt prezente, obiectivul principal vă fi ameliorarea sau tratarea acestora, precum și recuperarea aferenta, daca este cazul.
Planificarea tratamentului/ședinței
După ce obiectivele au fost stabilite, specialistul în kinetoterapie vă pune la punct un plan de tratament 100% personalizat, în funcție de caracteristicile copilului. Pe lângă exercițiile de baza, kinetoterapeutul vă include activități și exerciții specifice, menite să adreseze probleme care, odată rezolvate, să atingă obiectivele stabilite anterior.
În cazul unui plan de tratament îndelungat – pe câteva luni sau chiar pe câțiva ani -, specialistul în kinetoterapie pediatrică este responsabil de adaptarea frecventă a acestuia la vârsta și nivelul de dezvoltare a copilului.
Sedinţă, feedback, schimbări
Părinții au posibilitatea de a participa la ședințele de kinetoterapie și chiar este recomandat în cazul copiilor mai mici. Aceștia pot primi sugestii care vor fi aplicate mai apoi acasă, pentru a continua promovarea stilului de viață sănătos și a îndeplinirii obiectivelor.
Munca kinetoterapeutului nu se oprește în timpul ședinței. Acesta trebuie să ofere feedback copilului, pentru a-l încuraja. Totodată, ajustarea exercițiilor și activităților fizice este realizată în mod constant, în funcție de capabilitățile copilului. Deși personalizat, planul de tratament nu este bătut în cuie și este modificat de către kinetoterapeut de fiecare data când este cazul.
În timpul ședinței, specialistul mai poate integra și jocuri sau alte activități similare pentru a încuraja participarea activă a copiilor. Acest lucru este important deoarece consolidează aspectul de obicei al exercițiilor fizice, promovând un stil de viață activ, sănătos.
Specialiştii clinicii Atletico Kinetic îți sunt alături dacă vrei să afli mai multe despre ședințele de kinetoterapie pediatrică. Dezvoltarea celui mic este cel mai important lucru pe care trebuie să-l ai în vedere în perioada de creștere – astfel, trebuie să apelezi la experți care pot asigura dezvoltarea optimă!