Cum recunoști cerceii din aur sau din argint

Dacă ai achiziționat online o pereche de cercei din aur, poți verifica dacă materialul din care sunt confecționați chiar este veritabil. În general, marcajul internațional al bijuteriilor este înscris într-o elipsă, în cazul bijuteriilor din aur, într-un dreptunghi, pentru bijuteriile din argint, într-un romb, pentru cele din platină, și într-un hexagon neregulat pentru paladiu. Această regulă se aplică și bijuteriilor produse în România. Atenție! În alte țări din Europa există reguli diferite privind marcajul bijuteriilor din aur sau din alte metale prețioase.

Conform standardelor americane, bijuteriile din aur care au mai puțin de 10 carate sunt false. Numărul de carate este inscripționat pe orice bijuterie din aur alături de numărul care indică puritatea metalului. Dacă vorbim despre o pereche de cercei din aur pur de 24 de carate, aceasta ar trebui să aibă marcajul 999. Totuși, bijuteriile de aur nu conțin aur 100%. Ar fi prea fragile. Acestea sunt întotdeauna confecționate prin aliere cu alt metal prețios. Cele mai întâlnite sunt bijuteriile din aur de 18K, marcate cu 750, sau cele din aur de 14K, ștanțate cu 585.

O altă metodă prin care poți verifica dacă o pereche de cercei este din aur este folosirea unui magnet. Apropie un cercel de magnet; dacă bijuteria este atrasă de acesta, atunci cercelul nu este realizat doar din aur.

Un alt lucru care poate genera confuzii este culoarea aurului din bijuterii. Uneori, cerceii din aur pot avea o nuanță galbenă, roșcată sau albă. Însă, această culoare este dată de metalele de aliere și nu de un anumit tip diferit de aur. Pentru aurul galben, aliajul folosit poate cuprinde Au, Ag, Zn, Cu. Pentru aurul roșcat: Au, Cu, iar pentru aurul alb: Au, Ag, Zn, Ni sau Au, Ag, Pd. Dacă ai alergie la unul dintre aceste metale, ar trebui să-ți alegi cu atenție bijuteriile și să te informezi înainte. De exemplu, dacă achiziționezi cercei de aur de la bijuteria Gia, poți cere mai multe informații furnizorului, cu privire la materialele din care aceștia sunt realizați. 

Cum îți dai seama dacă pietrele prețioase sunt autentice

La fel ca în cazul metalelor prețioase, pe piața bijuteriilor există o mulțime de pietre prețioase false, care sunt folosite pentru decorarea cerceilor, inelelor, etc. Există foarte multe pietre de imitație pentru cele prețioase. Multe dintre ele sunt simple bucăți de sticlă sau materiale reproduse sintetic, îmbrăcând forme chimice diverse. Însă, toate aceste imitații pot fi destul de greu de depistat, fără o analiză riguroasă de laborator. 

Dacă ai achiziționat online o pereche de cercei cu diamante sau rubine, și vrei să verifici dacă pietrele respective chiar sunt prețioase, poți cere ajutorul celor de la ANPC. Aici activează Direcția Metale Prețioase și Pietre Prețioase, care dispune de laboratoare de analiză și personal autorizat să realizeze verificări și expertizări ale obiectelor din metale prețioase și pietre prețioase. 

Cât de mult contează prețul unor cercei?

Înainte de a cumpăra online o pereche de cercei, este important să compari prețurile. Dacă îți dorești niște cercei din metale prețioase sau cu nestemate, ar fi indicat să vezi și prețurile din alte magazine de bijuterii. De multe ori, ne putem lăsa atrași de oferte cu preț bun, fără să luăm în calcul și alte aspecte. În cazul bijuteriilor din metale prețioase, prețurile pot fi considerabile așa că un discount prea mare ar trebui să îți dea de gândit. 

De asemenea, înainte de achiziționa o pereche de cercei, ar fi indicat să verifici dacă livrarea sau service-ul de după vânzare sunt incluse în preț. De multe ori, service-ul poate include operațiuni suplimentare ulterioare cumpărării: micșorarea sau lărgirea cerceilor, îndepărtarea anumitor accesorii, etc.

Dacă dorești să cumperi o pereche de cercei din aur, este important să te informezi foarte bine înainte despre prețurile și calitatea produselor de pe piață. Chiar dacă piața metalelor prețioase este una lipsită de bariere comerciale, informarea are un rol esențial.  Fie că alegi să cauți date din reviste, de pe internet sau din diverse broșuri de specialitate, cel mai important aspect este încrederea pe care o oferă furnizorul unor astfel de bunuri. Încearcă să îți achiziționezi cerceii dintr-un shop online, de încredere, care are vizibilitate pe piață. Citește recenziile altor clienți, compară prețurile și ofertele și abia apoi fă o comandă. 

Sursa foto: pexels.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News