Imagistica medicală cuprinde diferite procedee prin care se creează imagini ale corpului uman în scop clinic și este importantă în prevenție, dar și în confirmarea, evaluarea în mod corect și documentarea evoluției unei afecțiuni, precum și în evaluarea răspunsului la tratament. Acestea se pot efectua periodic, pentru prevenție, sau în cazul în care o persoană suferă de o anumită afecțiune, pentru monitorizarea evoluției bolii.
„Cel mai frecvent serviciu de imagistică recomandat în cazul investigațiilor de rutină este reprezentat de ecografia abdominală, atât în cazul femeilor, dar și în cazul bărbaților. Prin intermediul acestei investigații putem analiza organele interne din etajul abdominal superior, cât și din etajul abdominal inferior, inclusiv putem observa dacă există suspiciuni de afecțiuni ale stomacului (chiar dacă ecografia nu este specifică pentru investigația acestui organ”, subliniază Dr. Florin Ceaușu, medic specialist medicină generală MedLife.
Pentru diagnosticarea sau confirmarea anumitor patologii se impune realizarea unor investigații complementare analizelor de sânge, ecografiilor sau radiografiilor, precum Tomografia Computerizată (CT) sau Rezonanţa Magnetică (RM). Ele folosesc tehnici diferite pentru obținerea imaginilor: absorbția radiațiilor X pentru CT și câmpul magnetic pentru RMN.
În plus, mai există și imagistica video, care include servicii precum endoscopia superioară și inferioară (colonoscopia). „Colonoscopia ar trebui făcută obligatoriu după 50 de ani, iar până la această vârstă poate fi efectuată dacă există suspiciune de neoplazie pe linie genetică. Endoscopia este o investigație ce ar trebui efectuată măcar o dată, până la vârsta de 50 ani”, explică Dr. Ceaușu.
3 avantaje ale abonamentului medical MedLife pentru pacienții care au nevoie de servicii de imagistică
Accesarea serviciilor de imagistică este îngreunată în sistemul public de sănătate, ca urmare a fondurilor insuficiente, dar și a cererii foarte mari în rândul pacienților. Teoretic, CNAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate) asigură fonduri pentru decontarea analizelor medicale și a investigațiilor imagistice de înaltă performanță în ambulatoriu de specialitate. Practic, acestea se epuizează rapid și oamenii așteaptă de la câteva săptămâni până la câteva luni pentru a-și face analizele de rutină sau examene mai complexe, precum RMN.
De aceea, abonamentele medicale asigurate de companii ca beneficiu extrasalarial angajaților sunt un instrument util, care, pe lângă consultații și analize, oferă acces mai ușor și la servicii de imagistică. Iată care sunt principalele 3 beneficii pentru un abonat în cazul acestor investigații medicale:
Acces la o infrastructură complexă, la nivel național
Sistemul medical privat de sănătate face în mod constant investiții care să le permită pacienților să acceseze investigații imagistice, atât de necesare în prevenție, mai ales că, în multe unități din sistemul public, investigații precum RMN-ul și CT-ul sunt greu accesibile sau chiar indisponibile.
La nivelul întregii țări, sistemul privat furnizează 69% din numărul aparatelor RMN din țară, la care MedLife contribuie cu 21 de aparate în rețeaua națională, inclusiv aparate RMN 3 Tesla, cele mai performante din România, care asigură o rezoluție și mai înaltă.
În plus, MedLife dispune de o rețea complexă de aparate de imagistică prin care facilitează accesul pacienților la investigații amănunțite, astfel că pe lângă RMN-uri, rețeaua dispune de peste 100 ecografe pentru părți moi și aproape 200 de ecografe pentru ecografie generală, 16 CT-uri, 11 aparate de mamografie, precum și aparate de mamografie cu tomosinteză și DEXA (osteodensitometrie), pentru investigații specifice în cazul femeilor.
În termen de număr de scanere de tip rezonanță magnetică nucleară (RMN), în medie un individ a efectuat cu 1420% mai multe RMN-uri în rețeaua MedLife, comparativ cu sistemul public. De asemenea, dacă în sistemul public de sănătate, 1 pacient din 12 are acces la o investigație de tip ecografic, în sistemul privat MedLife 1 din 2 pacienți beneficiază de acest serviciu, potrivit unei analize interne a companiei din 2020.
De asemenea, având în vedere datele din raportul național al stării de sănătate al populației 2018, un abonat MedLife a efectuat cu 36% mai multe CT-uri în rețea, față de numărul de CT-uri efectuate în sistemul public, arată datele interne ale companiei. Accesul serviciilor MedLife în sistemul public ar pune o presiune suplimentară pe stat cu o creștere a volumelor de 16%.
Economisirea unor sume importante de bani
În funcție de tipul abonamentului, pacienții pot beneficia de gratuitate sau reduceri la ecografii, CT-uri, RMN-uri și nu numai.
Având în vedere că prețul unei ecografii începe de la 160 lei și poate depăși 400 lei, costurile unui RMN încep de la 550 RON și pot ajunge la peste 2000 de lei, iar costul unui CT este în jur de 200 lei, abonamentul garantează economii substanțiale pentru pacient. Discounturile incluse în abonament pot fi în procent de 10 – 20%, iar unele abonamente acoperă integral valoarea serviciilor mai sus menționate.
Acces și rezultate mai rapide
Economiilor financiare li se adaugă și cea de timp. Astfel, având acces la o rețea complexă de aparate de imagistică, la nivelul întregii țări, pacienții se pot programa mai rapid și pot beneficia de serviciul de care au nevoie. Diagnosticarea la timp, poate însemna, de multe ori, o șansă în plus la viață, pentru pacienții cu afecțiuni grave.
În ceea ce privește rezultatele, ecografiile au rezultatele în timp real, iar în cazul examenelor de tip RMN și CT, pacienții cu abonament MedLife primesc rezultatele în 24 ore direct în contul lor de abonat. Datele pot fi accesate din aplicație, iar pentru a scuti încă un drum la clinică sau în cabinetul medicului, se pot programa pentru interpretare la un control la distanță, în clinica online.
Așadar, prin intermediul abonamentelor medicale și a unei rețele complexe, MedLife susține nevoia pacienților de a accesa servicii de imagistică performante, care le oferă o imagine mai clară a sănătății lor și posibilitatea de a trata corect și la timp eventuale afecțiuni.
****
Acest articol face parte din demersul RoMâine , inițiat și susținut MedLife, furnizorul național de sănătate al României.
RoMâine este un efort comun de însănătoșire națională, care se realizează cu grijă, respect, încredere, speranță și empatie. O Românie mai bună are nevoie și de o economie puternică, care se construiește alături de oameni sănătoși. MedLife susține dezvoltarea economică și a mediului de business local, prin abonamentele medicale pentru companii și IMM-uri.
Cu ajutorul abonamentelor medicale MedLife, 768.000 de angajați din 8.000 de companii au acces la servicii de prevenție și profilaxie, într-o rețea de aproape 700 de unități proprii și partenere, la nivel național, unde mii de medici, asistente și infirmieri sunt acolo pentru a-i ajuta, zi de zi.
Intră pe https://www.medlife.ro/servicii-companii și află mai multe detalii.
cobra • 06.10.2022, 12:10
Am avut abonament 9 ani la MedLife si ce sa vezi.... aveam reducere de 20% la imaginistica ...adica ma costa NUMAI 670 lei un RMN!!!!!!!!!!!!!!!!!!
cobra • 06.10.2022, 12:06
Stirea este falsa sau incearca sa determine oameni sa plateasca abonamente. Platim CAS.. acum si din pensie, si trebuie sa imbogatim si privatii din medicina. Am avut trimitere cu CT cu decontare prin CAS, in data de 27 septembri si pe data de 03 octombrie am fost programat la CT. Foarte multi asa zisi ziaristi, lucreaza si primesc bani de la firme- nu numai in domeniul medicinei, si fac reclama cu articole false