Nu în ultimul rând, trebuie menționat și portbagajul, care este în general neglijat, fiind utilizat pentru transportul și chiar depozitarea cumpărăturilor sau obiectelor care nu și-au găsit un loc în casă. Printre acestea se numără biciclete, trotinete, role, sticle cu ulei de motor sau lichid pentru parbriz, trusa cu scule, sau cumpărături mai voluminoase.
Cum să ai un portbagaj curat – sfaturi și recomandări
Dacă nu ești genul care să meargă des la spălătoria auto, pentru o curățare completă a mașinii, am pregătit câteva recomandări care să te ajute să ai mai multă grijă de portbagajul tău. Nu este nimic greu sau complicat, fiind nevoie doar de puțină bunăvoință și organizare.
- Golește portbagajul
Primul pas este și cel mai greu, deoarece presupune să scoți absolut tot ce ai în portbagaj. Cu această ocazie vei putea să faci și o mică selecție a obiectelor pe care le păstrezi și cele pe care le arunci. Este recomandat să ai la dispoziție câteva pungi mari, în care să așezi deja toate lucrurile pe care le scoți din portbagaj, organizându-le pe categorii. Dacă ai montată o tăviță portbagaj Honda va trebui să o scoți și pe aceasta și să o speli bine cu apă și soluție de curățare.
- Aspiră murdăria
Al doilea pas presupune aspirarea murdăriei și a prafului. Dacă ai acces la o priză poți utiliza un aspirator de casă, care are mai multă putere. Dacă nu, este foarte bun și un aspirator cu acumulatori, care își va face foarte bine treaba în portbagajul mașinii. Ai grijă să insiști în zonele greu accesibile, cum ar fi îmbinările laterale sau îmbinarea cu bancheta din spate.
- Spală mocheta cu soluție specială
Ai nevoie de un lighean cu apă călduță, niște soluție specială adecvată pentru mochete și o perie sau o lavetă. Udă bine peria sau laveta, iar apoi freacă toată suprafața mochetei din portbagaj, astfel încât să speli orice urmă de murdărie. În cazul în care te confrunți cu pete dificile și vechi, cum ar fi cele de ciocolată, ulei sau alimente stricate, poți apela la niște soluții speciale care se găsesc în magazinele de profil. Cu siguranță, dacă vei lăsa pata puțin la înmuiat cu soluție de spălare, ea nu va mai fi atât de evidentă, chiar dacă nu se va curăța complet.
- Elimină petele de mucegai
Dacă ai găsit zone în care mocheta este mucegăită, trebuie să știi că sporii de mucegai sunt foarte dificil de îndepărtat și foarte periculoși pentru sănătate. Odată inhalați ei pot ajunge în sistemul respirator superior și chiar în plămâni. Dacă portbagajul tău este căptușit cu vinil sau plastic, situația nu este foarte gravă. Pe de altă parte, dacă ai mochetă, iar mucegaiul este deja în fibră, lucrurile se pot complica destul de mult. În situațiile extreme poate fi chiar nevoie să înlocuiești mocheta cu totul, pentru a evita orice risc pentru sănătatea ta și a membrilor familiei tale. Sporii de mucegai se răspândesc foarte rapid, așa că nu va dura mult până vor ajunge în interiorul mașinii. De asemenea, cu ajutorul obiectelor pe care le vei duce în casă (cum sunt sacoșele cu cumpărături), sporii vor călători nestingheriți până în bucătăria ta.
- Așează la loc obiectele pe care le păstrezi
Odată finalizată curățarea portbagajului, poți așeza la loc lucrurile pe care decizi că le vei păstra în mașină. Pentru ca situația să nu înrăutățească la loc, apelează la o tăviță pentru portbagaj și organizatoare special compartimentate, pentru ca totul să rămână în ordine.
Ține cont de recomandările de mai sus, iar mașina ta va fi în permanență, curată, inclusiv interiorul și portbagajul.