Sindromul de tunel carpian poate provoca durere, slăbiciune şi amorţeală în mâini, înrăutăţind drastic calitatea vieţii celor care nu se tratează corespunzător.

Pentru a putea preveni această patologie, este esenţial să cunoşti modul în care se dezvoltă şi cum se manifestă.

  1. De ce apare sindromul de tunel carpian?

Tunelul carpian este o parte a mâinii, un pasaj îngust situat în încheietura mâinii, la baza palmei, înconjurat de oase carpiene dispuse în arcadă şi de un ligament rezistent numit ligamentul carpian transvers. Prin acest pasaj trece nervul median, care este unul dintre cei mai importanţi nervi ai mâinii, oferind sensibilitate pe faţa palmară a primelor patru degete (degetele I, II, III şi prima jumătate a degetului IV) şi inervând unii muşchi ai mâinii ce realizează mişcări fine. Când începi să dezvolţi sindromul de tunel carpian, acest lucru se întâmplă din cauza comprimării sau iritaţiei nervului median.

Problemele nervului median pot fi cauzate de o serie de lucruri. Mişcările constante ale mâinii şi încheieturii mâinii (cum ar fi folosirea îndelungată a tastaturii computerului), anatomia încheieturii mâinii, traumatismele sau leziunile la nivelul încheieturii mâinii (o entorsă, o leziune sau o fractură), artrita reumatoidă şi alte probleme de sănătate pot contribui la dezvoltarea acestei patologii.

Deoarece sindromul de tunel carpian se poate dezvolta din mai multe motive, poate fi greu de identificat care ar putea fi cauza exactă a acestuia. 

Apelarea la ajutorul unui medic specializat în bolile şi chirurgia mâinii pentru a fi examinat în mod corespunzător este cea mai bună opţiune. Sindromul de tunel carpian este o boală progresivă, care va evolua spre agravare. De aceea, urmarea unui tratament corespunzător încă de la apariţia primelor simptome este esențială.

  1. Cum se manifestă sindromul de tunel carpian?

Sindromul de tunel carpian se dezvoltă, de obicei, treptat, astfel ca mulţi oameni ar putea să nu realizeze că această este o problemă până când nu au de-a face cu o serie de simptome constante şi supărătoare. Principalele semne care pot indica prezenţa sindromului de tunel carpian includ:

  • Senzaţie de înţepături, arsură sau furnicături în degete;
  • Durere sau amorţeală în mâini care se poate agrava noaptea, ducând la întreruperea somnului;
  • Slăbiciune în mână în timpul prinderii obiectelor.

Dacă observi că suferi de una sau mai multe dintre simptomele menţionate mai sus, iar aceste simptome tind să revină constant, este extrem de important să beneficiezi de îngrijirea adecvată pentru a preveni agravarea bolii şi deteriorarea permanentă a nervului median. Sindromul de tunel carpian este tratabil, dar dacă este neglijat, poate duce la leziuni permanente ale nervului median şi chiar la invaliditate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News