Analizele de sânge realizate periodic la recomandarea medicului reprezintă una dintre cele mai la îndemână metode de a ne verifica starea de sănătate. Ele ne ajută să luăm cele mai bune decizii, împreună cu medicul, cu privire la dieta și stilul de viață, însă, cel mai important, ne ajută să depistăm din timp anumite afecțiuni, atunci când acestea sunt mai ușor de tratat. Despre importanța analizelor de sânge, în ce moment al zilei se recomandă recoltarea analizelor, ce obiceiuri influențează rezultatele analizelor și trebuie evitate înainte de recoltare, cum trebuie să ne „uităm” la rezultatele din buletinul de analize aflăm de la dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator și director medical al Diviziei de Laboratoare REGINA MARIA.

  1. Ce ne pot spune analizele de sânge despre starea de sănătate?

Testele de sânge ne arată dacă nivelurile diferitelor substanțe din sângele nostru se încadrează într-un interval de referință. Intervalele variază în funcție de vârsta și sex, dar în majoritatea cazurilor „normal” este definit ca niveluri observate la 95% dintre oamenii sănătoși dintr-un anumit grup.

În general, un test va indica o valoare a parametrului testat cantitativă sau calitativă care reflectă statusul său in vivo . Astfel, testele de sânge pot ajuta la identificarea precoce a potențialelor probleme de sănătate împreună cu evaluarea clinică, momente când tratamentele sau modificarea stilului de viață pot avea impact semnificativ în restabilirea echilibrului. De asemenea, cu ajutorul analizelor de sânge se pot evalua diferite riscuri de a dezvolta anumite patologii, de exemplu, riscul de a face diabet sau boli de inimă.

2. Analizele uzuale de sânge diferă în funcție de vârsta persoanei? Ne puteți spune ce analize se recomandă pe fiecare categorie de vârstă?

Analizele de sânge fac parte din îngrijirea preventivă de rutină și sunt recomandate de medicul de familie, medicul pediatru sau medicul clinician specialist în urma unui examen clinic în plină stare de sănătate aparentă sau ori de câte ori există suspiciunea că persoana respectivă ar putea avea o anumită afecțiune. De asemenea, medicul va decide și frecvența cu care aceste analize trebuie realizate. Există o serie de teste recomandate tuturor categoriilor de vârstă, de la copii până la adulți, și anume: hemoleucograma completă, evaluarea anumitor parametrii pentru funcția hepatică, renală, evaluarea statusului imun al organismului, evaluarea metbolismului lipidic, glucidic etc precum și nivelul fierului, calciului, al vitaminei D și altele. Apoi, în funcție de fiecare categorie de vârstă în parte, de tipul de activitate desfășurată, de patologia suspectată de catre medicul clinician, putem vorbi de analize specifice din categoria markeri virali, markeri tumorali, markeri inflamatori, hormoni și alte teste endocrine, diferite teste de bacteriologie/microbiologie, teste alergologice etc, pe care medicul le poate recomanda în anumite situații.

3. Care este cel mai potrivit moment pentru recoltarea analizelor de sânge?

Este recomandată recoltarea cât mai aproape de momentul recomandării analizelor de către clinician, pentru a reflecta statusul organismului la momentul recomandării. Deoarece există variații circadiene a anumitor parametrii și intervalele de referință sunt stabilite pentru parametrii recoltați între orele 7:00 și 9:00,  se recomandă recoltarea de sânge dimineața. De asemenea, parametrii metabolici și nu numai sunt influențați de aportul alimentar, de consumul de alcool, de fumat, se recomandă recoltarea testelor de sânge dupa 10-12 ore post alimentar și de ingestie de alcool, evitand fumatul anterior recoltării. Este permisă ingestia de apă.

În situațiile urgente, se vor recolta analize în momentul recomandării, luându-se în calcul momentul recoltării și condițiile pre-existente în interpretarea rezultatelor parametrilor testați.

4. Ce înseamnă mai exact pe stomacul gol – cu cât timp înainte de recoltare nu ai voie să mănânci sau să bei nimic?

Dacă medicul recomandă pacientului să facă anumite analize de sânge pe stomacul gol înseamnă că persoana respectivă nu trebuie să mănânce sau să bea nimic, cu excepția apei, cu 10-12 ore înainte de recoltare. Această recomandare este importantă pentru a ne asigura că rezultatele testelor reflectă cât mai exact valorile în vivo. Vitaminele, mineralele, grăsimile, carbohidrații și proteinele din diferite alimente și băuturi pot avea un impact asupra valorilor diferitelor teste, influențând astfel rezultatele.

5. Ce alte obiceiuri trebuie evitate înainte de recoltarea analizelor? Se poate fuma sau mesteca gumă înainte de recoltare, de exemplu?

Nu, nu se recomandă nici să fumezi, nici să mesteci gumă înainte de recoltarea analizelor de sânge. De asemenea, este contraindicat să consumi orice tip de suc, cafea sau băuturi carbogazoase, deoarece pot afecta rezultatele. Este bine ca pacienții să știe că nici mișcarea, mersul pe jos sau exercițiile fizice nu sunt recomandate înainte de analize. Însă, se poate bea apă, deoarece ajuta la menținerea mai multor lichide în patul vascular, ceea ce poate facilita recoltarea sângelui.

6. Ce medicamente și suplimente alimentare pot influența rezultatele analizelor?

Persoanele care iau tratament pentru diferite afecțiuni cronice trebuie să întrebe medicul curant dacă este nevoie să amâne sau să întrerupă administrarea tratamentului. Este foarte important ca pacienții să continue să-și ia tratamentul obișnuit, cu excepția cazului în care medicul le-a recomandat altfel. În mod obișnuit, se recoltează analize anterior începerii tratamentului și ulterior, pentru monitorizarea anumitor parametrii pe parcursul tratamentului.

De asemenea, persoanele care iau diferite suplimente alimentare trebuie să informeze medicul curant și laboratorul despre orice tratament, deoarece acestea pot influența valorile obținute la anumiți parametrii. De exemplu, se știe faptul că dozele mari de vitamina C pot crește nivelul bilirubinei, pot influența testelele funcției hepatice și pot scădea nivelul de glucoză din sânge.

7. Se pot recolta analizele de sânge când sunt răcit? Ce analize trebuie amânate în cazul în care am gripă?

Răspunsul depinde de tipul analizelor și de severitatea infecției virale. De obicei, o infecție virală mai severă poate afecta valorile anumitor parametrii – markeri inflamatorii , markeri virali  etc. De asemenea,  medicamentele administrate în timpul infecției pot afecta rezultatele testelor funcției hepatice, renale. Cel mai indicat este ca fiecare persoană în parte să discute cu medicul său curant despre nevoia realizării diferitelor analize de sânge în timpul unei infecții virale sau bacteriene .

8. Se pot recolta analize de sange in perioada menstruatiei?

Și în acest caz, răspunsul depinde de tipul analizei recomandate. Cele mai multe analize de sânge nu sunt influențate de faptul că persoana respectivă se află sau nu în perioada menstruației. Pot exista însă anumite modificări, precum valoarea aldosteronului și a reninei, care pot înregistra creșteri de până la 2 ori în faza pre-ovulatorie față de faza foliculară, colesterolul poate înregistra scăderi semnificative în perioada ovulatorie, iar fosforul și fierul pot inregistra scăderi în timpul menstruației. În mod normal, ciclul menstrual influențează nivelul hormonilor din organism, și nu doar a hormonilor sexuali. Din acest motiv, testările pentru evaluarea fertilității (dozarea hormonilor sexuali) ar trebui să aibă loc în zilele relevante ale ciclului menstrual.

9. Este nevoie să fac ceva anume pentru a mă pregăti pentru recoltarea analizelor de sânge, astfel încât să mă asigur că asistentul medical va putea recolta cantitatea necesară de sânge?

Înainte de a recolta sânge, este important ca pacientul să știe dacă este nevoie să urmeze anumite instrucțiuni speciale înainte de testare, cum ar fi să nu mănânce și pentru cât timp, să nu fumeze, sa întrerupă anumite tratamente etc . Apoi, pentru a ușura cât mai mult procesul recoltării sângelui necesar pentru analize, se recomandă un consum suficient de apă înainte de programarea la recoltare. Atunci când suntem bine hidratați, volumul sângelui crește, iar venele devin mai vizibile și sunt, astfel, mai ușor de accesat. În mod ideal, ar trebui ca persoana respectivă să înceapă să bea mai multe lichide cu o zi sau două înainte de recoltare. De asemenea, pacientul poate opta să poarte o cămașă cu mânecă scurtă sau să se îmbrace în straturi, astfel încât asistentul medical să aibă acces facil la vene. Ar putea ajuta și ca acesta să menționeze asistentului medical dacă preferă să îi fie recoltat sânge dintr-un anumit braț.

10. Ar trebui să mă îngrijorez dacă unele rezultate sunt în afara parametrilor normali?

Pacienții nu ar trebui să se îngrijoreze dacă rezultatul unui test de sânge este la limita superioară sau inferioară a intervalului de referință. Intervalele de referință afișate în dreptul testelor din buletinul de analize pot varia ușor de la un laborator la altul, în funcție de metoda sau metodele de testat utilizate de fiecare laborator în parte. Rezultatele testelor pot fi, de asemenea, în afara intervalelor de referință din motive care nu au nicio legătură cu boala. Recomandăm tuturor persoanelor care observă în buletinul de analize valori diferite de intervalele de referință să discute cu medicul lor curant și să se intereseze dacă ar trebui să repete testul sau să facă investigații suplimentare.

11. De ce nu este bine să compar rezultatele analizelor făcute la laboratoare diferite?

În general, rezultatele analizelor de sânge realizate în laboratoare care utilizează aceeași metodă de testare și folosesc același tip de probă vor fi foarte asemănătoare, dar nu neapărat aceleași. Acest lucru se datorează condițiilor diferite de recoltare, de testare, unităților de măsură diferite, intervalelor de referință diferite, modului de raportare diferit a rezultatelor. Pentru monitorizarea stării de sănătate și a parametrilor de laborator, este recomandată menținerea laboratorului în care se realizează testarea. Astfel, se poate identifica orice modificare a acestora în cel mai scurt timp.

12. Cum pot avea încredere că valorile din buletinul de analize sunt corecte?

Oamenii pot avea încredere în rezultatele din buletinele de analiză deoarece acestea sunt eliberate doar dacă probele recepționate și testate sunt conforme și condițiile tehnice au fost îndeplinite pentru eliberarea rezultatului. Bineînțeles, întotdeauna există riscul producerii unei erori, însă acest risc este redus la minumum dacă laboratorul respectiv utilizează echipamente moderne și tehnologii avansate și echipa laboratorului este pregătită corespunzător.

Majoritatea pacienților își fac analizele acolo unde le recomandă medicul curant și noi ne mândrim cu fapul că medicii recomandă laboratoarele REGINA MARIA deoarece au încredere în rezultatele pe care noi le oferim pacienților. Folosim în laboratoarele noastre cele mai noi și performante echipamente, cunoscute pentru că reduc eroarea umană aproape de zero.  De exemplu, Laboratorul  nostru Central folosește tehnologia state-of-the-art Roche Diagnostic, prima de acest fel din țara noastră, care are două instrumente unice în țară: sistemul pre-analitic cobas 8100 și analizorul de imunologie cobas e801. Această tehnologie ne ajută să garantăm siguranța urmăririi probei prin codul de bare și să furnizăm 90% dintre rezultatele de biochimie și imunologie în aceeași zi.

 
 

Urmărește-ne pe Google News