,,Vocea femeilor trebuie să se audă clar în Parlament. Reprezentăm peste 50% din populație. Femeile sunt cele care au grijă, de cele mai multe ori, de copiii de acasă, de persoanele cu dizabilități, de vârstnicii din familie. Pe umerii și munca femeilor s-a clădit o parte semnificativă din România de azi. Economia României depinde uriaș de femeile care merg zilnic la muncă. Și, cu toate astea, problemele noastre nu sunt aproape niciodată luate în seamă. Nevoile noastre nu sunt aproape niciodată adresate. În viziunea celor care au condus țara asta în ultimii zeci de ani, mereu e ceva mult mai important de rezolvat și adresat decât oprirea traficului de persoane, decât stoparea violenței domestice, decât siguranța la locul de muncă, siguranța femeilor pe stradă sau în facultăți, accesul la proceduri medicale precum avortul, creșe și școli lângă cartiere ca să poată mamele să își continue cariera profesională. Din perspectiva vechilor politicieni suntem bune să muncim cât alții 3, dar mai puțin bune la masa deciziei. Vestea proastă pentru politicienii aceștia este că suntem din ce în ce mai multe femei care nu mai vrem să acceptăm asta” declară deputata Diana Buzoianu.
Proiecte pe care deputata Diana Buzoianu le susține în lupta pentru drepturile femeilor:
- Un plan de control mult mai aplicat asupra județelor care sunt principalii ,,furnizori” de victime ale traficului de persoane, dar și o strategie de scoatere din sărăcie a respectivelor comunități. ,,Sunt aceleași județe de unde pleacă victimele traficului de persoane an după an. Autoritățile nu pot să se mai prefacă surprinse în fiecare an de aceleași date”.
- Gândirea bugetului țării și pentru protejarea drepturilor fundamentale ale femeilor. ,,Anual sunt aruncați bani pe fereastră, dar apoi se trage linie când e vorba de nevoile femeilor. Două exemple unde ar putea fi mai util direcționați banii: a) programe naționale de training-uri pentru cei care interacționează cu victimele abuzurilor pentru a nu mai retraumatiza victimele, b) finanțarea reală a centrelor adresate victimelor violenței domestice”
- Colectarea datelor pentru a nu mai ascunde gunoiul sub preș
- Dreptul la avort în practică (nu doar pe hârtie) și dreptul la metode contraceptive gratuite. ,,Acestea sunt măsuri absolut normale adoptate în alte state care recunosc concret autonomia femeilor asupra propriului corp.”
- Accesul la vaccinuri care pot să le salveze viața miilor de femei care astăzi mor cu zile (ex. vaccinul anti-HPV)
- Politici publice care să reflecte echilibrul dintre viața profesională și personală (ex. concedii parentale, încurajarea telemuncii, a programelor flexibile, a part time-ului etc.)
- Sprijinirea cotelor de gen la nivel de Parlament și nu numai. ,,Majoritatea statelor dezvoltate care au făcut pași în sensul reprezentării femeilor au cote de gen. Moldova are de ani de zile cote de gen și este unul din statele care au făcut cel mai mare progres pe acest palier în ultimii ani. Argumentele împotriva cotelor de gen au fost de mult dovedite a fi false. Sunt state care au analizat parlamentarii care au intrat în forul legislativ după aplicarea cotelor de gen și au descoperit o creștere a performanței parlamentare.”
,,România e afectată de fenomene care pun în pericol viața femeilor: violența domestică, traficul de persoane, hărțuirea sexuală etc. Aceste fenomene sunt cunoscute de zeci de ani de zile și nimeni de la conducerea țării nu a făcut nimic. Cât mai acceptăm această realitate?” concluzionează deputata Diana Buzoianu.
Acest material a fost comandat de USR pentru deputatul Diana Buzoianu. Cod unic de identificare: 11240015