De ce apare neuromul Morton
Deși cauzele apariției acestei condiții nu sunt pe deplin cunoscute, există anumiți factori de risc asociați cu nevromul lui Morton:
- Purtatul încălțămintei strâmte și incomode, în special pantofii cu toc înalt, deoarece exercită presiune excesivă asupra nervului interdigital;
- Anumite deformări ale piciorului, cum ar fi monturile (hallux valgus), piciorul plat sau piciorul cav, care pot pune presiune asupra nervului;
- Practicarea unor sporturi care implică alergatul, deoarece implică o presiune repetată asupra părții din față a piciorului;
- Traumele repetate la nivelul degetelor sau la nivelul piciorului care pot irita nervul;
- Activități care implică statul în picioare pentru perioade îndelungate de timp.
Diagnostic
Diagnosticul nevromului lui Morton se efectuează pe baza istoricului medical al pacientului, a examinării clinice și a evaluării simptomelor. În timpul examenului clinic, medicul va efectua anumite teste de sensibilitate la nivelul piciorului și teste de compresie a nervului.
Medicul poate recomanda și teste suplimentare pentru a exclude alte condiții care provoacă simptome asemănătoare. Deși sunt două condiții distincte, o fractura de glezna poate provoca durere la nivelul piciorului și poate determina dificultăți în deplasare. Din acest motiv, este important ca medicul să efectueze radiografii pentru a evalua structura piciorului.
Tratament pentru neuromul lui Morton
Pentru majoritatea pacienților, tratamentul conservator (care nu implică intervenții chirurgicale) este cea mai bună opțiune pentru tratarea nevromului lui Morton. De reținut că procedura de artroscopie glezna nu este o intervenție recomandată pentru tratamentul afecțiunii, fiind utilizată pentru diagnosticarea și tratamentul unor afecțiuni ale articulației gleznei.
Tratamentul non-chirurgical pentru neuromul lui Morton include:
- Purtatul încălțămintei confortabile pentru a reduce presiunea asupra nervului;
- Utilizarea talonetelor ortopedice;
- Injecții cu cortizon pentru a reduce inflamația;
- Administrarea medicamentelor antiinflamatoare pentru a reduce inflamația și a ameliora simptomele;
- Tratament cu unde de șoc acustice (terapia ShockWave) pentru a reduce inflamația.
Dacă simptomele persistă sau nu se ameliorează ca urmare a tratamentului conservator, medicul specialist poate recomanda intervenția chirurgicală. Procedura constă în excizia neuromului pentru a elibera presiunea asupra nervului afectat. În timpul procedurii, medicul poate corecta și alte probleme asociate, cum ar fi deformările piciorului.