E drept, în special, acest divorţ de somn apare în general în cupluri, după mai mulţi ani de mariaj. Acest tip de divorţ se referă la faptul că cei doi parteneri aleg să nu mai doarmă împreună în fiecare noapte, ci dorm în paturi şi camere separate.
S-a vorbit mai intens despre această modalitate de somn după ce mai multe celebrităţi precum Cameron Diaz au recunoscut public că nu mai dorm cu soţii sau soţiile lor. Iată de ce ajung cuplurile sa meargă la culcare separat în pijamale bărbați sau haine de noapte pentru ea şi care sunt avantajele şi dezavantajele acestui mod de somn.
De ce aleg cuplurile un somn de divorţ?
După câţiva ani de căsnicie, mulţi parteneri dorm separat cu toate că îşi păstrează în continuare mariajul şi poate chiar se bucură de o viaţă de cuplu care îi împlineşte. Însă acest lucru a fost observat relativ curând şi studiat de către medici. Se pare că decizia de a dormi în camere diferite poate să apară în urma unor motive bine întemeiate, cum ar fi faptul că unul din parteneri sforăie sau lucrează în ture de noapte.
Avantajele divorţului la somn
Un somn mai puţin întrerupt
Sunt persoane care după ce se retrag în perechea favorită de pijamale femei sau bărbăteşti şi adorm, au un somn foarte sensibil pe parcursul nopţii şi se trezesc de fiecare dată când partenerul de pat se întoarce pe partea cealaltă, trage un capăt de cearceaf sau începe să sforăie. Când dormi în acelaşi pat cu partenerul tău, somnul îţi poate fi deseori fragmentat, iar alte motive în afara celor deja menţionate pot fi şi: faptul că un părinte se trezeşte când copilul plânge, faptul că un partener se mişcă mult în somn, faptul că o femeie însărcinată se trezeşte mai des sau are un somn mai delicat, faptul că unul din parteneri este bolnav sau are o alergie de sezon.
O calitate mai bună a somnului
Din moment ce somnul de noapte nu mai este fragmentat, automat are şi o calitate mai bună. De altfel, peste 50% din partenerii care au încercat metoda dormitului în camere separate au confirmat faptul că dorm mai profund şi se trezesc mai odihniţi după o noapte de somn. Mai mult, studiile arată că aceşti parteneri câştigă o jumătate de oră în plus de somn când dorm separat.
O relaţie mai bună între parteneri
Faptul că partenerii dorm în camere diferite în fiecare noapte, nu înseamnă că nu au o viaţă de cuplu activă. Din contră, se pare că acest lucru apropie mulţi parteneri care se pot bucura de clipe frumoase împreună înainte de a îmbrăca perechea obişnuită de pijamale bărbaţi sau feminine înainte de a merge la somn.
La fel, dimineaţa, înainte de a se dezbrăca de hainele de noapte, cei doi parteneri se pot întâlni pentru a petrece timp de calitate împreună, într-un spaţiu intim. De asemenea, ei pot stabili întâlniri romantice de-a lungul unei săptămâni, ceea ce poate condimenta relaţia lor şi îi poate adăuga un plus de senzualitate şi flirt.
Divorţul la somn are şi dezavantaje?
Are. Deşi am văzut mai sus că sunt multe avantaje de care partenerii se pot bucura dacă dorm separaţi, există şi dezavantaje pentru acest lucru.
Mai puţină intimitate
Chiar dacă la început întâlnirile pot fi mai intense şi mai romantice, acest lucru se poate pierde pe parcurs. Relaţia dintre cei doi se poate slăbi destul de mult când există puţină intimitate între ei, mai puţine atingeri şi mângâieri imediat înainte de somn sau imediat după trezire, dimineaţa. Interesant este că 1 din 4 cupluri care încearcă divorţul la somn, decide să revină la somnul împreună, în acelaşi pat.
Lipsa de siguranţă şi securitate
Mai ales femeile pot experimenta acest sentiment. Multe se pot simţi singure, prea puţin protejate, vulnerabile. Acest lucru poate duce la un somn mai puţin profund, ca şi cum ar fi o stare de veghe. În schimb, în prezenţa unui partener de somn, ne simţim de obicei mai protejaţi şi în siguranţă.
Dacă nu te odihneşti bine pentru că partenerul tău sforăie, are insomnii şi se trezeşte noaptea, iar astfel te trezeşte şi pe tine, dacă simţi că dormi pe marginea patului sau pur şi simplu vrei să experimentezi divorţul la somn, discută cu soţul sau cu soţia ta şi puteţi experimenta dormitul separat. Vedeţi dacă vi se potriveşte.
O altă variantă ar fi să dormiţi într-un pat mai mare, să căutaţi soluţii pentru sforăit sau problemele cu insomnia ori să folosiţi aşternuturi separate (inclusiv pilotă, pătură sau cearceaf). Aceasta din urmă este o metodă nouă de dormit împreună cu partenerul de viaţă care minimizează şansele de a te trezi când partenerul tău se mişcă, se trezeşte sau se ridică din pat.