Prima regulă pe care părinții trebuie să o explice copiilor

Încă de la vârste fragede copiii trebuie să înțeleagă conceptul de „bani”: ce sunt și cum funcționează. Cea mai simplă explicație pentru ei este că banii sunt un mijloc de schimb pentru bunuri și servicii. Apoi, este foarte important ca ei să învețe conceptul de ,,economisire. Părinții trebuie să le explice copiilor că banii pot fi economisiți pentru achiziții viitoare.

„În România, părinții și bunicii dăruiesc copiilor bani, iar aceștia îi economisesc. Mulți dintre ei pentru că așa le indică părinții, iar alții pentru că deja au obiective și vor să-și cumpere lucruri…” ne spune Roxana Petria, Tribe Lead Customer Engagement ING Bank România.

Din fericire, așa cum explică specialistul ING Bank, un număr foare mare de părinți împărtășesc copiilor reguli sănătoase de bune practici în gestionarea banilor. Copiii trebuie să știe, în funcție de vârstă și nivelul de înțelegere,  cum se face un buget și cum se gestionează cheltuielile în raport cu veniturile.

Este important să înțeleagă că banii se obțin prin muncă

Acest lucru îi poate ajuta să aprecieze mai mult banii pe care îi au și să-i cheltuie în mod înțelept.

Conceptul de credit și datorii este mai avansat, dar este util să se înțeleagă că datoriile trebuie rambursate și că un credit nu reprezintă bani „gratuiți”.

Subiectul investițiilor este rezervat copiilor mai mari, fiind mai complex, ei pot începe să descifreze conceptul de investiții și cum banii pot crește prin economisire și investiții înțelepte. „Contul bancar în sine este un instrument care-i poate ajuta pe părinți să le explice elemente de educație financiară: ce este o cheltuială, ce este cardul, cum funcționează, cum te ferește de probleme, cum îți protejezi banii…”
În concluzie, educația financiară pentru copii ar trebui să înceapă acasă, cu părinții având un rol crucial în a transmite aceste concepte importante. Nu numai că îi învață pe copii să gestioneze banii în mod responsabil, dar le oferă și competențele necesare pentru a lua decizii informate despre bani pe măsură ce cresc. De la înțelegerea valorii muncii, economisirea pentru viitor și gestionarea unui buget, educația financiară este o investiție în viitorul copiilor noștri care merită făcută. Nu în ultimul rând, aceasta îi ajută pe tineri să evite capcanele datoriilor și să-și atingă obiectivele financiare pe termen lung, începând cu un cont de economii pentru copii. În acest proces, părinții au ocazia nu doar să le transmită copiilor cunoștințe financiare, dar și să le formeze un comportament financiar responsabil și echilibrat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News