Dacă 2022 a produs multă neliniște în rândul consumatorilor din cauza crizei energetice, reprezentanții ENSYS, unul dintre cei mai importanți furnizori de sisteme fotovoltaice la cheie din România, se așteaptă ca anul 2023 să aducă progrese mari în privința numărului gospodăriilor care își instalează sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică. 

Potrivit companiei, față de perioada similară a anului trecut, numărul cererilor pentru instalarea sistemelor fotovoltaice la consumatori rezidențiali s-a triplat, mulți dintre ei orientându-se către sisteme de capacitate mică, 3-8 kWp, bazându-se atât pe programe guvernamentale de tip „Casa Verde 2023” cât și pe surse proprii. 

Cei care își doresc să facă pasul către independența energetică în 2023 trebuie să știe următoarele:

  1. Să urmărească informațiile despre programul guvernamental „Casa Verde 2023” pe www.ensys.com.ro și să afle noutăți despre bugetul programului și termenele de implementare;
  2. Să se înscrie în program și să se informeze pe www.ensys.com.ro cu privire la documentația tehnică necesară și la actele necesare aplicării în program;
  3. Să își calculeze necesarul de putere instalată și să își stabilească obiectivele – în funcție de acoperirea unui necesar minim de consum sau de posibilitatea de a deveni prosumator.

Cât poate economisi o locuință care folosește sisteme fotovoltaice?

Caz ipotetic

Economiile obținute prin utilizarea sistemelor fotovoltaice variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi dimensiunea sistemului, poziția acestuia, costul energiei electrice locale și cantitatea de energie solară disponibilă în zona în care se află locuința. În general, utilizarea sistemelor fotovoltaice poate duce la reducerea costurilor cu energia electrică cu până la 50-70%.

Centrala fotovoltaică: 10.36 kWp formată din 28 panouri Longi 370W si Huawei Invertor SUN 2000-10KTL-M1. Productia anuala: 13MW

Pompă de caldură Hyundai 16kW

Adaptarea comportamentului de consum este un aspect important al optimizării eficienței energetice atunci când se utilizează un sistem fotovoltaic. Câteva modalități prin care puteți îmbunătăți comportamentul de consum și astfel să obțineți cea mai mare eficiență din sistemul dv. fotovoltaic:

  • Utilizați echipamentele electrice în timpul zilei când sistemul produce energie: Încercați să programați utilizarea aparatelor electrice, cum ar fi mașina de spălat sau uscătorul de haine, pentru a fi utilizate în timpul zilei când sistemul dv. fotovoltaic produce cea mai multă energie.
  • Reduceți consumul de energie în perioadele de întuneric sau în timpul nopții: Încercați să evitați să utilizați echipamente electrice în perioadele de întuneric sau în timpul nopții, sau să le utilizați în mod eficient, cum ar fi oprirea înainte de a părăsi camera sau reglarea temperaturii în funcție de necesități.
  • Optați pentru echipamente electrice eficiente din punct de vedere energetic: Investiți în echipamente electrice care sunt eficiente din punct de vedere energetic și care au etichete energetice bune. Acestea vor consuma mai puțină energie, ceea ce înseamnă că veți avea nevoie de mai puțină energie din sistemul dv. fotovoltaic.
  • Instalați dispozitive de control al iluminatului, cum ar fi senzori de mișcare sau temporizatoare, pentru a economisi energie și a reduce consumul de energie inutil.
  • Monitorizați consumul de energie: Utilizați un dispozitiv de monitorizare a consumului de energie pentru a vă da seama de cantitatea de energie pe care o utilizați și pentru a identifica zonele unde puteți să economisiți energie.

Adaptarea comportamentului de consum poate ajuta la maximizarea eficienței sistemului dv. fotovoltaic și la reducerea costurilor asociate cu facturile de energie. Acest lucru poate fi realizat prin modificarea obiceiurilor de consum și prin investirea în tehnologii eficiente din punct de vedere energetic. De asemenea, este important să monitorizați consumul de energie și să îl evaluați periodic, astfel încât să puteți identifica zonele unde mai puteți face progrese în optimizarea comportamentului de consum. În general, un comportament responsabil și conștient de consum, combinat cu o tehnologie avansată, poate contribui semnificativ la obținerea unei eficiențe energetice maxime din sistemul dv. fotovoltaic.

ENSYS Renewable Solutions este unul dintre cei mai importanți furnizori de sisteme fotovoltaice la cheie din România. Prezentă din 2006 pe piața sistemelor fotovoltaice, Ensys (www.ensys.com.ro) are planificate în 2023 peste 4.400 de sisteme rezidențiale cu o putere medie de 6 kWp/sistem, reprezentând o putere instalată cumulată de peste 27 MWp. 

În 2023, ENSYS își propune să gestioneze pentru clienții săi peste 15% din bugetul total al programului „Casa Verde”, adică peste 25.000 de contracte, cu o putere totală estimată de 125 MW. 

Ensys oferă soluții complete de sisteme fotovoltaice: consultanță tehnică, legală, proiectare, avizare, instalare, mentenanță, accesarea de grant-uri cu finanțare din partea statului român și private. Ensys Renewable Solutions are o experiență semnificativă cu proiecte fotovoltaice în aplicații rezidențiale, comerciale, industriale, HoReCa, parcuri solare etc. și se bazează exclusiv pe echipe interne de montaj specializate și know-how în industria energiei electrice produsă din surse regenerabile.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News