Scopul tratamentelor cu fațete dentare este unul funcțional-estetic si sunt recomandate de medicul stomatolog doar atunci cand celelalte tratamente restaurative nu reusesc sa rezolve problemele cu care pacientul se confrunta: dinti cu coloratura profunda sau afectati de diverse tratamente adiacente, forme inegale care pot afecta ocluzia samd.
Asadar, decizia de a-ti pune fațete dentare, trebuie să fie făcută pornind de la nevoia de a avea în primul rând o dantură sănătoasă, și nu ca o alternativă rapidă și ușoară, bazată pe considerente financiare din partea medicului și pe hotărâri impulsive din partea pacientului, doar pentru a se alinia la trendurile societății.
Dacă vrei să îți pui fațete dentare, mai întâi:
Discută cu un medic stomatolog în care ai încredere
Un medic stomatolog ar trebui să discute cu pacienții, mai ales cu cei tineri, atunci când aceștia solicită fațete dentare, pentru a verifică dacă scopul acestora este doar estetic, în detrimentul sănătății, și acolo unde este cazul să ofere soluții care acordă prioritate acesteia și care au ca finalitate, pe lângă sănătatea dentară, și un aspect plăcut.
Ia în considerare și alte variante restaurative aflate la granița dintre funcțional și estetic
O alternativă eficientă pentru un zâmbet curat, frumos și sănătos, sunt coroanele dentare, care îmbunătățesc funcționalitatea dinților afectați de cariile dentare.
Coroanele dentare sunt lucrări protetice cu o durată foarte mare de viață, care înlocuiesc cu succes plombele clasice, acoperind dinții afectați de carii sau care au un colorit inestetic, în cazul în care dintele a suferit un tratament de canal sau pentru a împiedică migrarea dinților înspre golurile apărute în urma extracțiilor dentare. Acestea sunt realizate pe mulajul dintelui, de către un technician dentar, în laborator, în așa fel încât să se potrivească perfect fizionomiei pacientulu, contribuind în mode evident și la aspectul estetic al zâmbetului.
Include mersul la dentist în stilul tău de viață
În esență, mersul la dentist pentru a îngriji sănătatea dinților, trebuie să fie o prioritate și nu un moft. Este un lucru care trebuie înțeles și aplicat încă de la vârste fragede, pentru a ne putea bucura de o sănătate îndelungată a dinților și pentru a evita apariția în timp a unor afecțiuni grave cum ar fi paradontoza.
Această boală este cauzată de infecții bacteriologice din cavitatea bucală. Poate apărea încă de la vârste foarte fragede, iar principala modalitate de a evita această afecțiune este o igienă orală corespunzătoare, primul pas fiind banalul periaj realizat de două ori pe zi și vizite regulate la medicul stomatolog pentru a evalua sănătatea danturii.