Câteva date despre antreprenoriatul feminin:

  • Banii contează la început…: Pentru aproximativ 1 din 2 femei antreprenor din România finanțarea a reprezentat un obstacol în crearea businessului.
  • … dar şi mai târziu: Situația nefavorabilă a pieței (59%) și lipsa resurselor non-financiare (52%), precum cele materiale, umane sau idei, sunt cele mai mari impedimente în dezvoltarea afacerilor pentru antreprenoare. De asemenea, lipsa finanțelor sau problemele legate de fluxul de numerar pot fi o problemă în stadii mai avansate ale dezvoltării businessului.
  • Micile afaceri caută soluții să evolueze…: pentru dezvoltarea afacerii, femeile antreprenor se axează pe activități de marketing și promovare (75%), finanțe (73%), digitalizare și e-commerce (47%).
  • și sunt dispuse să accepte ajutor: majoritatea antreprenoarelor nu beneficiază în prezent de resurse de ajutor gratuite, dar sunt deschise către astfel de soluții.
  • Dificultatea de a găsi un echilibru: conducerea unei afaceri are un impact major și în viața de zi cu zi, întrucât 4 din 10 femei chestionate fac eforturi uneori să menţină un echilibru între viața profesională și viața privată.
  • Nevoia de independență în carieră apare mai târziu: Peste un sfert dintre femeile antreprenor din România și-au început afacerile după obţinerea primului loc de muncă.
  • Sprijinul celor apropiați contează: Familia și partenerii au jucat un rol important în demararea afacerii pentru femeile antreprenor din România. Pe lângă o idee și un plan de afaceri bine conturate, experiența și fondurile necesare au fost, de asemenea, cruciale.

Din nevoia de a sprijini antreprenoarele a apărut programul Shes Next, care le oferă acestora acces la o serie de sesiuni de mentorat personalizate și la resurse educaționale valoroase pentru a-și duce afacerea la nivelul următor. Ioana Hasan (cofondator SmartBill), Alina Donici (cofondator Artesana) și Oana Craioveanu (cofondator Impact Hub Bucharest) se numără printre mentorii care vor ghida participantele în această călătorie de dezvoltare profesională. Totodată, acestea vor beneficia de accesul la o comunitate de femei antreprenor, cu obiective, interese si provocări comune.

Sesiuni gratuite de coaching și granturi, pentru antreprenoare

Programul Visa Shes Next, realizat de ING Bank România și Visa și implementat de Impact Hub Bucharest, se adresează afacerilor în care capitalul social este deținut majoritar de femei sau a căror activitate este condusă de femei antreprenor, în cazul întreprinderilor individual.  Pentru înscrierea în program și în concursul de granturi, femeile antreprenor trebuie să trimită povestea  businessului lor, să spună ce le-a inspirat să înceapă o afacere, precum și să evidențieze provocările cu care se confruntă în activitatea de zi cu zi. În plus, în ultima etapă a programului, semifinalistele vor putea să prezinte o idee de utilizare a grantului pentru dezvoltarea afacerii lor.

Un juriu dedicat va selecta 10 finaliste care vor beneficia de sesiuni de mentorat și coaching pe parcursul unei perioade de șase luni, care să le ajute în dezvoltarea afacerii, iar trei dintre acestea vor avea șansa de a câștiga unul dintre cele trei granturi în valoare de 10.000 de euro fiecare.

Urmărește-ne pe Google News