Actualmente, acțiunile și ETF-uri (Exchange Traded Funds) sunt instrumentele ce capătă popularitate, pentru oportunitățile pe care le oferă. Utilizându-le, investitorii români își pot proteja economiile și obține profit. În acest articol vom analiza cât de accesibile sunt aceste instrumente pentru investitorii români și cum putem beneficia de oportunitățile pe care le oferă.

Ce sunt acțiunile și ETF-urile?

Acțiunile sunt instrumentul financiar prin care companiile oferă drepturi de coproprietari investitorilor. Profitul este repartizat periodic sub formă de dividende. În dependență de tipul acțiunii, investitorii pot participa la procesele interne ale companiei. 

Investitorii în acțiuni sunt de regulă mai experimentați și mai implicați. Riscul pentru investițiile în acțiuni este mai mare, deoarece ține mai mult de decizia personală a investitorului. Diversitatea acțiunilor pe piață este mare, iar investitorul își poate forma propriul portofoliu investițional și alege propria strategie.

Spre deosebire de acțiuni, fondurile tranzacționate la bursă (ETF) reprezintă un set de active care formează o unitate de tranzacționare. Activele pe care le conține un ETF pot fi acțiunile, obligațiunile sau mărfurile. Acestea sunt grupate după criterii precum industrie sau anumiți indici de performanță. 

În comparație cu acțiunile, ETF-urile sunt considerate active mai flexibile, care implică costuri mai mici. Ele sunt perfecte pentru investitorii începători. Ei pot cumpăra ETF-ul care deja include un set de acțiuni profitabile fără ca să le caute individual. 

Piața globală de acțiuni și ETF-uri oferă investitorilor oportunități de investiții în multiple sectoare industriale în diverse regiuni ale lumii. Conform World Federation of Exchanges piața acțiunilor are o capitalizare de 107 trilioane de dolari în 2023 (Figura 1), iar cea a ETF-urilor de aproximativ 10 trilioane de dolari. În ultimii ani, a cunoscut o creștere semnificativă, datorită inovațiilor tehnologice și interesului sporit din partea investitorilor.  

(Figura 1: Capitalizarea pieței acțiunilor pe zone geografice 2023)

Cum începeți să investiți în acțiuni și ETF-uri

Acțiuni și ETF-uri sunt instrumente atractive de utilizat pentru îmbunătățirea situației financiare pe termen lung. Inițial procesul investițional poate părea copleșitor, dar dacă vă informați bine veți reuși. Iată câțiva pași esențiali și recomandări practice:

  1. Informați-vă: Citiți din surse credibile despre piața investițională, cum funcționează, ce sunt acțiunile și ETF-urile și riscurile asociate investițiilor.
  2. Conturați obiectivele: Definiți ce vă motivează să începeți această aventură. Doriți câștiguri de moment sau vreți să formați un fond personal. În dependență de scop veți alege strategia de investiții.
  3. Alegeți o platformă de investiții: Există o multitudine de platforme pe care le puteți utiliza. În alegerea platformei atrageți atenția la instrumentele propuse pentru utilizare, comisioanele percepute și recenziile platformei. Investitorii români trebuie să verifice disponibilitatea și condițiile specifice de utilizare pentru ei. Platforma pe care doriți să cumpărați acțiuni trebuie să fie sigură.
  4. Creați un cont: Procesul de înregistrare este diferit pentru fiecare platformă. De obicei, este evaluat nivelul de cunoștințe în domeniu și scopul investițional. Veți fi informat cu privire la regulile de utilizare, iar într-un final vi se verifică identitatea în baza unui document.
  5. Depuneți banii: După ce contul este activat puteți depune fondurile. De obicei, sunt disponibile diverse metode de suplinire. Pentru investitorii români, este important să verifice disponibilitatea fiecărei metode înainte de a alege.

Investind în acțiuni și ETF-uri vă puteți crește capitalul pe termen lung, dar există și riscuri. Este important să investiți doar sume de bani pe care vă permiteți să le pierdeți în caz de eșec. Niciodată nu împrumutați bani cu scopul de a investi. Acumulând experiență veți învăța să gestionați procesul mai eficient.

Alegerea acțiunilor și ETF-urilor

Atunci când alegeți active pentru investiție trebuie să țineți cont de mai multe aspecte. În primul rând, este important să vă informați în detaliu despre companie și specificul activității ei. De asemenea, trebuie să vă asigurați că activul se potrivește portofoliului și strategiei dvs. Iată câteva criterii esențiale de selecție pentru acțiuni și ETF-uri:

  • Sectorul și industria: Alegeți sectoare în creștere și cu potențial pe termen lung. De exemplu, tehnologie, sănătate și energie regenerabilă.
  • Performanța financiară: Analizați din punct de vedere tehnic performanța din trecut al acțiunii, ETF-ului sau al companiei. În cazul acțiunilor vă puteți informa și calcula indici de performanță în baza rapoartelor financiare. Nu în ultimul rând, vă puteți informa din presă despre anumite aspecte legate de companii.
  • Riscul și volatilitatea: Evaluarea nivelului de risc și de volatilitate al investiției.
  • Analiza comparativă: Compară performanța și valoarea fundamentală a acțiunii sau ETF-ului cu alte investiții similare din aceeași industrie sau sector.

Investitorii începători pot consulta lista acțiunilor cu performanța cea mai bună din piață. Astfel își vor ușura procesul de analiză la începutul traseului său investițional. De obicei, aceste companii gigante, precum Apple, Microsoft sau Meta sunt prezente pe piață de zeci de ani, au o reputație bună și sunt sigure. Acesta ar putea fi un punct de reper pentru investitorii fără experiență.

Mai jos în Figura 2 puteți vedea ponderea companiilor în creșterea indicelui S&P 500 pentru anul 2023:

(Figura 2: Ponderea companiilor în creșterea indicelui S&P 500 2023)

Cât despre ETF-uri, pentru început puteți analiza unii dintre cei mai populari indici bursieri globali, precum S&P 500 sau FTSE 100. Alegerea acțiunilor și ETF-urilor potrivite necesită cercetare și înțelegere. Trebuie să studiați și să analizați opțiunile disponibile înainte de a lua decizii.

Concluzie

Actualmente, avem acces la o multitudine de instrumente financiare pe care le putem utiliza în beneficiul nostru, iar acțiunile și ETF-urile sunt unele dintre cele mai populare. Procesul investițional este pe cât de interesant, pe atât de riscant. Caracterul volatil al acestei piețe ne dă de înțeles că posibilitatea câștigului nu este garantată. Un investitor de succes este informat, echilibrat și analitic, în primul rând, restul trăsăturilor necesare se formează în timp odată cu experiența.

Sursa foto: Pexels

Urmărește-ne pe Google News