A venit momentul să te așezi la casa ta, să îți oferi confortul binemeritat după o perioadă în care ai depus eforturi financiare uriașe. Achiziționarea unei locuințe reprezintă, poate, cea mai semnificativă experiență din viața fiecărui individ deoarece emoțiile pe care le simți atunci când pășești în spațiul tău nu pot fi descrise.
Dar de unde știi ce tip de locuință ți se potrivește? Poate până acum ai locuit în chirie sau împreună cu părinții tăi și nu știi care este cea mai bună alegere în acest moment. În rândurile următoare te vom ajuta să-ți clarifici ideile și să vezi dacă ar trebui să investești într-o garsonieră sau într-un apartament.
Garsonieră vs. apartament: Diferențe
Deși diferențele dintre o garsonieră și un apartament par destul de evidente la prima vedere, este necesar să le delimităm în funcție de criteriile cele mai importante:
Costurile inițiale
Pe piața imobiliară, costurile de achiziție pentru o garsonieră sunt mult mai mici decât pentru un apartament. Acest lucru se întâmplă pentru că garsoniera nu oferă un spațiu mare locatarului, dar reprezintă o variantă ideală pentru o persoană care-și dorește să locuiască singură pentru următorii ani.
În același timp, costurile de achiziție pentru un apartament, fie cu doua camere, fie cu trei sau cu mai multe, sunt mult mai mari datorită dimensiunii acestora. Astfel, efortul de investiție inițial este semnificativ. Noroc că te poți folosi de convenabilitatea ratelor creditului Acasă pentru achiziția unui apartament, dacă îți dorești acest tip de locuință.
Compartimentarea
Având în vedere că o garsonieră nu depășește o dimensiune totală de 30-35 de metri pătrați, toate încăperile vor fi concentrate în acest spațiu. Poți să beneficiezi de un plan open-space sau de o compartimentare semi-decomandată, deși aceasta din urmă este un format mai rar în cazul garsonierelor. Dacă ești un fan al planurilor deschise și nu ai nevoie de foarte mult spațiu, atunci garsoniera este locuința ta ideală.
În schimb, dacă-ți place să fii mai organizat și vrei ca fiecare încăpere să aibă rolul său specific, atunci probabil vei avea nevoie de un apartament decomandat. Avantajul compartimentării decomandate este că bucătăria, living-ul, dormitorul și baia sunt separate prin holul de trecere.
Amenajarea spațiului
Doar pentru că garsoniera este mai mică în dimensiune decât apartamentul, nu înseamnă că este mai ușor de amenajat. Pentru o garsonieră, stilurile de amenajare sunt limitate la design-urile minimaliste și industriale, deoarece acestea nu necesită decorarea excesivă.
În cazul apartamentelor, ești liber să alegi din orice stil de amenajare preferat sau care crezi că s-ar potrivi. Singurul dezavantaj este că eforturile de amenajare vor fi mai mari, întrucât fiecare încăpere trebuie să aibă legătură cu design-ul de interior ales. De asemenea, și eforturile financiare vor fi semnificative, iar rezultatul final pe potriva așteptărilor.
Fiecare tip de locuință are avantajele și dezavantajele sale, dar aceste aspecte nu ar trebui să te împiedice să alegi un anumit tip în detrimentul altuia care nu ți se potrivește în mod normal. Dacă îți dorești o viață simplă și pe cont propriu, atunci poți alege liniștit o garsonieră. Dar dacă te gândești la întemeierea unei familii în viitor și vrei să delimitezi fiecare încăpere din locuință, atunci s-ar putea să ți se potrivească mai mult un apartament.