Bulz

Pentru a prepara bulz, începe cu o mămăligă tare, folosind 1 litru de apă și 500 g mălai. Întinde mămăliga pe un tocător și unge-o cu 50 g de unt. Apoi, umple fiecare bucată cu 150 g de brânză de burduf sărată și formează niște galuște rotunde. 

Coace-le pe jar sau la cuptor, în tava unsă cu unt, până când prind o crustă rumenă pe toate părțile. Bulzul este gata când coaja este crocantă și aurie. Se servește cu lapte bătut.

Sarmale

Pentru sarmale, toacă 300 g carne de porc și 200 g carne de vită împreună cu 150 g ceapă călită. Adaugă 100 g orez opărit, piper pisat și sare, apoi amestecă bine. Găsești varză murată în UK sau alte țări la magazine cu produse autentice românești – vei avea nevoie de ea pentru a împacheta tocătura. 

Rulează sarmalele și sigilează capetele. Așază-le într-o cratiță, intercalând cu varză tocată și eventual costiță afumată. Adaugă sosul de ceapă călită, bulion și apă caldă, apoi fierbe sarmalele la foc mic, acoperite, timp de 2-3 ore. La final, coace-le la cuptor. Servește-le cu mămăligă, smântână sau ardei iute.

Mici

Pentru a prepara mititei savuroși, toacă fin 1 kg de ceafă de vițel, 500 g ceafă de porc și 250 g pulpă de miel sau, mai practic, comandă online carne de mici din România. Amestecă bine carnea cu 1 lingură de sare, piper după gust, 1 linguriță de bicarbonat, 1 căpățână de usturoi tocat, 1 ardei iute, 1 legătură de cimbru și 1 linguriță de condimente (ienibahar, rozmarin, chimen). 

Fierbe oasele de vită cu ceapă și morcov, reducând supa la jumătate de litru, apoi frământă carnea cu această supă. Lasă amestecul la frigider câteva ore, modelează micii și frige-i pe grătar, la foc de lemn și cărbuni.

Ciorbă de burtă

Pentru 6-8 porții de ciorbă de burtă, curăță bine 2 kg de burtă de vită, frecând-o cu sare sau mălai, apoi fierbe-o împreună cu 2-3 oase de vită într-o oală, schimbând apa după primul clocot. Continuă fierberea timp de 8-10 ore, adăugând la jumătatea timpului legume (morcov, țelină, pătrunjel), piper boabe și o foaie de dafin. 

După ce burta e bine fiartă, taie-o în fâșii subțiri și adaug-o înapoi în zeama strecurată. Drege ciorba cu un amestec de gălbenușuri, smântână și făină, apoi acrește cu oțet după gust.

Pilaf de pui

Pentru a prepara un pilaf delicios, începe prin a tăia 1 kg de pui în bucăți și pune-le la fiert într-o oală cu apă, sare, o ceapă, 1/4 țelină și câteva boabe de piper. Fierbe puiul la foc mic, spumând din când în când, până carnea este fragedă. 

Între timp, într-o cratiță, încălzește 100 g unt, adaugă 300 g orez spălat și scurs, și amestecă până se încinge. Stinge orezul cu 1 litru de supă fierbinte în care a fiert carnea, acoperă cratița și lasă orezul să se umfle la foc mic 10-20 de minute. Servește pilaful cu bucăți de carne de pui și stropește totul cu unt topit sau grăsimea adunată de la fiertura puiului.

Ardei grași umpluți cu ciuperci

Pentru a prepara ardei grași umpluți, călește 2 cepe tocate în ulei până devin aurii. Adaugă 300 g orez spălat și gătește puțin. Stinge cu jumătate din 500 g bulion de roșii și cu apă fierbinte (de două ori mai mult decât orezul). Asezonează cu sare și fierbe la foc mic sau în cuptor timp de 20 de minute. 

Curăță 8 ardei grași, taie-i la vârf și umple-i cu amestecul de orez. Unge-i cu ulei, așază-i într-o tavă cu roșii (întregi sau tăiate), adaugă restul de bulion amestecat cu făină și apă. Coace-i 45 de minute la foc mic. Servește-i calzi sau reci, cu smântână dacă dorești.

Ți-am făcut poftă? Pregătește-ți ingredientele, prepară cele mai ispititoare dintre rețete de mai sus și savurează preparate tradiționale românești oriunde ai fi!

Urmărește-ne pe Google News