- Cere ajutorul unui profesionist
Cea mai simplă metodă de a te asigura că vei obține rezultatele dorite este de a cere ajutorul unui profesionist, cum ar fi un antrenor sau un kinetoterapeut. Acesta din urmă, de exemplu, îți poate spune care sunt cele mai bune modalități de a-ți crește randamentul fizic și îmbunătăți tonusul muscular rapid și eficient. Găsește o clinică de kinetoterapie în București și programează-te la o consultație.
- Fă antrenamente cu greutăți
Acestea reprezintă una dintre cele mai bune metode de a-ți îmbunătăți tonusul și forța musculară. Poți folosi greutăți libere, precum ganterele sau halterele, ori aparate; dacă nu ai acces la astfel de aparate, improvizează sau folosește-te de greutatea propriului corp. Este suficient să-ți rezervi timp pentru câteva sesiuni scurte de antrenament (20 – 30 de minute) pe săptămână și vei observa, cu siguranță, o îmbunătățire.[2]
- Încearcă metoda Pilates
Exercițiile Pilates se concentrează pe echilibru, postură, forță și flexibilitate. Printre beneficiile acestora se numără:
- creșterea forței și tonusului muscular, în special a mușchilor abdominali, a spatelui, șoldurilor și feselor;
- Îmbunătățirea posturii;
- Dezvoltarea echilibrului și a coordonării;
- Corectarea dezechilibrelor musculare;
- Prevenirea leziunilor musculo-scheletale;
- Îmbunătățirea concentrării.[4]
- Fă genuflexiuni și flotări
Genuflexiunile sunt exerciții populare și ușor de realizat. Acestea contribuie la arderea grăsimilor, întărirea musculaturii picioarelor și a articulaților și la îmbunătățirea flexibilității. De asemenea, ajută la tonifierea și modelarea picioarelor și posteriorului, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea echilibrului și a posturii.[5]
Flotările sunt un alt tip de exerciții populare în rândul celor care vor să-și îmbunătățească tonusul muscular. Acestea solicită simultan, mușchii brațelor, pieptului, umerilor, spatelui și ai abdomenului și te pot ajuta să arzi calorii. Este însă important să le execuți corect.[1]
- Practică yoga
Yoga este o combinație de exerciții fizice și meditație foarte populară în rândul celor care caută metode a gestiona stresul. Te poate ajuta însă și să-ți îmbunătățești flexibilitatea, echilibrul, rezistența și puterea mușchilor.[4]
- Fii activă
Dacă nu-ți place să urmezi un anumit regim de exerciții, caută alternative care să te ajute să te menții în formă și să-ți îmbunătățești tonusul muscular. Drumețiile, ciclismul și jogging-ul, de exemplu, sunt câteva exemple de activități pe care le-ai putea practica. Chiar și lucruri simple, precum mersul pe jos și urcatul scărilor, pe care le poți face în fiecare zi, pot contribui la tonifierea musculaturii.
- Mănâncă sănătos
Nu este un secret că alimentația poate avea un impact semnificativ asupra sănătății și aspectului nostru fizic. Dacă vrei un corp frumos și sănătos, atunci trebuie să aibă grijă ce mănânci. Asta nu înseamnă că trebuie să ții o dietă drastică. Încearcă să consumi alimente bogate în proteine. Iată câteva exemple:
- Ouă
- Carne de pui, vită sau curcan;
- Pește;
- Linte;
- Lapte;
- Iaurt grecesc;
- Quinoa;
- Alune;
- Migdale;
- Semințe de dovleac.[3]
O alimentație sănătoasă presupune consumul regulat de fructe și legume, evitarea alimentelor bogate în grăsimi saturate și trans, zahăr și sare.
Indiferent de modalitatea de îmbunătățire a tonusului muscular pe care o alegi, este important să fii consistentă. Nu este neapărat nevoie să faci exerciții fizice zi de zi, de exemplu, dar nici nu vei obține rezultatele dorite dacă o faci prea rar sau renunți prea repede. Important este să încerci să fii activ și să mănânci sănătos.
Bibliografie:
- “What Happens If You Do Pushups Every Day?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 23 Aug. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/326149. Accessed 14 Apr. 2022.
- “How to Start a Weight-Training Program.” Mayo Clinic, 2020, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/weight-training/art-20047116. Accessed 14 Apr. 2022.
- Kubala, Jillian. “16 Delicious High Protein Foods.” Healthline, Healthline Media, 6 Jan. 2022, www.healthline.com/nutrition/high-protein-foods#TOC_TITLE_HDR_3. Accessed 14 Apr. 2022.
- “Pilates and Yoga – Health Benefits – Better Health Channel.” Vic.gov.au, 2013, www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/pilates-and-yoga-health-benefits. Accessed 14 Apr. 2022.
- WebMD Editorial Contributors. “Health Benefits of Squats.” WebMD, WebMD, 8 Apr. 2021, www.webmd.com/fitness-exercise/health-benefits-of-squats. Accessed 14 Apr. 2022.