Totuși piața jocurilor de noroc are o istorie pe teritoriul României, considerând că primele cazinouri stradale au fost inaugurate între 1890-1900.
Mai recent, datorită tehnologiei de ultimă generație și vitezei mare de internet, au apărut tot mai multe cazinouri online cu licențe eliberate de către ONJN. Ca rezultat, a fost nevoie de o platforma de recenzii la cazinouri online care să analizeze fiecare element și beneficiu, pentru a ajuta jucătorul să facă alegerea potrivită.
De asemenea, datorită expansiunii semnificative în online, piața a devenit mult mai puternică și atrage în continuare un număr impresionat de administratori de cazino online și companii de iGaming locale și străine. În ochii lor, România este un loc cu potențial maxim de extindere.
Îmbunătățirea bugetului de stat
Nu e niciun secret că România este o piață atractivă pentru afacerile din industria jocurilor de noroc. Populația de peste 20 de milioane de locuitori, creșterea economică în plină expansiune și orașele aflate în plină dezvoltare, sunt doar câteva dintre motivele care atrage investitori din toată lumea..
În prezent, pe teritoriul țării noastre sunt înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului peste 700 de companii care au ca obiectiv de activitate jocurile de noroc și cazinou, care au adunat peste 45 000 de angajați. Ceea ce înseamnă un număr impresionant de locuri de muncă.
Potrivit celor de la ANAF, veniturile acestor companii au depășit 2.2 miliarde de euro în 2022 și se estimează o creștere cu 10-15% pentru următorii ani.
În ceea ce privește piața cazinourilor online, aceasta este evaluată la peste 1.2 miliarde de dolari și se speculează că va înregistra o creștere anuală de peste 20%.
Taxe și impozite plătite de operatori
Vorbind de venituri fiscale acestea aduc un profit semnificativ statului român. Toți operatorii de jocuri online și cazinouri sunt obligați să plătească taxa de autorizare pentru orice activitate de cazinou.
După ce finalizează procesul de autorizare, aceștia vor avea nevoie de o licență validă, care la rândul ei plătește o altă taxă. Operatorii de jocuri de noroc și cazinouri obțin aceste licențe pe 10 ani și sunt nevoiți să plătească de asemenea o taxă de reînnoire anuală. Evident, mărimea taxei depinde de cifra de afaceri.
Dacă venitul companiei este sub 500.000 EUR, tariful minim pentru licență este de 6000 EUR. În cazul în care venitul companiei depășește 10 milioane EUR, tariful maxim pentru licență este de 120.000 EUR. Există tarife diferite în funcție de diversele nivele ale veniturilor companiei.
În plus, operatorii de cazinouri online trebuie să plătească o taxă pentru depunerea dosarului de analiză, în sumă de 2500 EURO, și o taxă pentru eliberarea licenței, care este de 8500 EURO. De asemenea, există tarife pentru companiile afiliate și pentru cei care dezvoltă afaceri asociate industriei de jocuri de noroc.
Taxe plătite de jucători
Nici jucătorii nu sunt scutiți de taxe și impozite, aceștia sunt nevoiți să plătească taxe atât în momentul depunerii, cât și la retragere. Ce-i drept, pentru retragere se percepe taxa pe venit de 3% care este reținută la sursă și plătită de către cazinou în numele jucătorului.
Conform unor date statistice recente, în jur de 2.4 milioane de cetățeni români cu vârsta peste 18 ani se implică în jocuri de noroc cel puțin o dată pe an, din care 1.3 milioane preferă să își testeze șansele în mediul digital.
Mai mult decât atât, aproximativ 8% dintre românii adulți desfășoară astfel de activități măcar o dată pe săptămână. Potrivit acestor statistici cea mai mare parte a jucătorilor sunt bărbați singuri care locuiesc în zone urbane.
Potrivit acestor statistici:
- pariurile sportive sunt cele mai populare printre jucătorii români, reprezentând 58 din piața jocurilor de noroc.
- cazinourile online dețin o cotă de piață de 36%.
- Pokerul este un joc popular și în România, fiind preferat de aproximativ 2% dintre jucătorii online.
- numărul celor care preferă bingo-ul și loteria este mai mic.
Jucătorii români aleg să joace online
În ziua de azi, majoritatea jucătorilor români tind spre experiența online de jocuri de noroc, folosind platforme de cazinouri, dar și aplicații mobile special create și adaptate pentru dispozitivele mobile.
Conform statisticilor, interesul pentru jocurile online în România a crescut exponențial în ultimii ani, iar estimările experților sugerează că această tendință este în plină expansiune. Tehnologia avansată, influențează progresul industriei de cazinouri online și îl ajută să ofere experiențe de joc complexe pentru utilizatori.
Concluzie
După cum bine vezi, industria de gambling își pune amprenta pe economia locală și contribuie semnificativ la bugetul de stat. Decizia României de a legaliza jocurile de noroc a fost percepută ca un act de maturitate pentru o națiune care anterior fusese sub control comunist. Asta a însemnat că oamenii s-au simțit mai liberi și societatea s-a deschis mai mult către noile tehnologii.
Conform unui studiu făcut de GFK România, majoritatea jucătorilor (peste 85%) aleg să joace pentru că se simt bine și se distrează. Mulți dintre ei (74%) spun că joacă și pentru că vor să câștige bani.
Este crucial să privim industria jocurilor de noroc ca pe o formă de divertisment, iar participarea la jocurile de cazinou ar trebui să fie pentru relaxare și distracție, nu pentru a deveni un stil de viață sau o sursă de venit.
Industria jocurilor de noroc online din România a atras oameni tineri și talentați, specializați în tehnologii digitale. Țara noastră va continua să fie atractivă pentru cei mai buni operatori și să-și consolideze poziția pe plan mondial datorită creșterii rapide și a reglementărilor clare.
Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!