De ce apar durerile cronice de umăr?

Dacă în cazul durerilor acute cauzele principale sunt reprezentate de traumatisme și leziuni la nivelul umărului, în cazul durerilor cronice, există multiple cauze potențiale ce pot fi implicate. Cauzele comune pentru durerile cronice de umăr includ:

ruptura coafa rotatorilor;

– degenerarea tendoanelor;

– osteoartrita și artrita reumatoidă;

– inflamația cronică a tendoanelor din umăr;

– impingementul subacromial;

– dislocările repetate sau subluxațiile umărului;

– bursita;

– calcificarea tendonului.

Diagnostic și tratament

Pentru diagnosticarea corectă a unei rupturi a coafei rotatorilor, sunt esențiale, printre altele, investigații imagistice (precum RMN-ul și ecografia). Alegerea unui medic specializat în ortopedie sau traumatologie este fundamentală, deoarece interpretarea corectă a investigațiilor imagistice, în vederea recomandării unui tratament adecvat, poate fi realizată doar de către  aceștia.

Tratamentul poate varia de la metode conservatoare (pentru cazurile mai ușoare) la intervenții chirurgicale (pentru rupturile severe). Terapia conservatoare include fizioterapia, medicația antiinflamatoare și injecțiile cu corticosteroizi. În schimb, tratamentul chirurgical poate implica reparația artroscopică a tendoanelor afectate.

Tratament pentru umăr dislocat

Dislocarea umărului, o cauză frecventă a durerilor de umăr, se caracterizează prin ieșirea capului humeral din cavitatea glenoidă. Dislocarea umărului poate fi rezultatul unei căzături, a unui accident sportiv sau a unui alt traumatism sever. În cazul unei dislocări de umăr, de exemplu, un medic specializat în ortopedie poate pune un diagnostic rapid, în urma unui examen clinic și a unei evaluări radiologice.

După confirmarea diagnosticului, un tratament pentru umar dislocat presupune, în foarte multe situații, reducerea ortopedică închisă, ce presupune repoziționarea articulației. Reducerea ortopedică, cât și tratamente mai invazive pentru umărul dislocat, este recomandat a fi efectuată doar de către un medic specializat ortoped.

Tratament pentru durerea cronică de umăr

Durerea de umăr poate avea multiple etiologii, de la inflamații ale bursei (bursita) sau ale unui tendon (tendinita), la afecțiuni cronice, precum artrita. În cazul afecțiunilor cronice ale umărului, un tratament pentru durerea de umar este întotdeauna necesar, pentru a permite pacientului desfășurarea în condiții normale a activităților zilnice. Tratamentul pentru durerea de umăr cronică poate presupune:

– administrarea de medicamente antiinflamatoare;

– fizioterapie;

– efectuarea de injecții cu corticosteroizi;

– intervenții chirurgicale (pentru leziuni structurale care nu răspund la tratamentele conservatoare).

Urmărește-ne pe Google News