Termenul de “formare profesionala continua” ar trebui să fie familiar oricui își dorește să fie la curent cu noutățile, să fie din ce în ce mai bun în ceea ce face și care nu se gândește cu teamă la schimbări.
Formarea continuă te ajută și pe partea personală, chiar dacă acest lucru nu se vede cu ochiul liber din prima. Acumulând tot mai multe informații, te vei simți mai încrezător în forțele proprii și acest lucru îți va crește stima de sine.
Haide să afli mai multe puncte de vedere care te vor face să te înscrii la un curs din domeniul tău sau unul conex și vei putea observa schimbările care urmează să ți se întâmple în viață.
De ce este importantă formarea continuă
Se prea poate ca unele dintre aceste puncte să îți fie cunoscute, iar de altele să îți dai seama odată ce începi să le parcurgi. Oricare ar fi situația în care te afli, te asigurăm că vei avea parte de o mulțime de satisfacții profesionale și personale de îndată ce vei începe să investești în tine.
1. Te adaptezi mai ușor la schimbările tehnologice care uneori au loc mai devreme decât ne așteptăm. Unele profesii deja au dispărut făcând loc altora noi, iar tehnologia este implicată în majoritatea dintre ele. De aceea este imperios necesar să fii la curent cu aceste schimbări tehnologice, deoarece acestea te vor ajuta și să rămâi relevant pe piața muncii.
2. Îți îmbunătățești eficiența și performanța la locul de muncă, deoarece poți să găsești soluții mai rapide la problemele care pot să apară. Rezolvarea rapidă și eficientă a situațiilor delicate din companie duc la o mai mare performanță a acesteia. Tocmai de aceea managerii ar trebui să investească timp și resurse materiale în angajați: pentru că, la urma urmei, performanța angajatului înseamnă performanța companiei. Iar eficiența crescută îi dă noi aripi angajatului să se implice și mai mult în ceea ce trebuie să facă.
3. Îți crește șansele de a te dezvolta în carieră și de promovare, deoarece tu vei veni cu alte cunoștințe față de colegii care nu dau atât de multă importanță dezvoltării profesionale și aleg să rămână la același nivel pentru o perioadă lungă de timp. Astfel, angajații care aleg să participe la cursuri, conferințe sau să investească timp să învețe ceva nou vor fi văzuți mult mai bine de către manageri și vor avea mai multe șanse de promovare și, odată cu aceasta, la venituri mai mari.
4. Siguranța ta la locul de muncă va crește, ceea ce este un aspect extrem de important în ziua de azi, când multe companii dau afară angajați din diverse motive. Unul dintre acestea este acela că se pierd proiecte, iar angajații care nu au destul de multe aptitudini pentru a putea fi relocați pe alte proiecte sunt nevoiți să plece spre noi orizonturi. De aceea, a investi în tine contează atât de mult.
5. Știi că lucrezi într-o organizație sănătoasă atunci când vezi că se investește în dezvoltarea continuă a angajaților. Așa că, data următoare când îți schimbi locul de muncă poți să întrebi la interviu care este politica firmei în legătură cu acest aspect, iar răspunsul pe care îl primești poate să fie decisiv atunci când trebuie să faci o alegere.
Creativitatea și dezvoltarea continuă merg mână în mână, iar acest aspect se oglindește foarte bine și în viața personală, deoarece și aici poți să te lovești de diverse situații noi sau pentru care ai nevoie de o perspectivă proaspătă.
A fi într-un proces de dezvoltare continuă ține și de partea profesională, dar și de cea personală. Astfel, nu trebuie să stai să aștepți să fii împins de la spate de angajator să ai parte de aceasta ci, de cele mai multe ori, e nevoie să iei tu inițiativa.
Investește în tine și îți vei mulțumi pe termen lung!
Credite foto: unsplash.com