Dar ce reprezintă mai exact aceste servicii și cu ce ne pot ajuta? Ne punem deci întrebarea firească “Ce înseamnă intermedierea financiară?”.

Intermedierea financiară se referă la procesul prin care entitățile financiare, cum ar fi băncile, fondurile de investiții sau brokerii, facilitează transferul de fonduri între cei care economisesc și cei care au nevoie de finanțare. Aceste entități „preiau” resursele de la cei ce economisesc și le „redirecționează” către debitori, fie sub formă de împrumuturi, fie sub formă de investiții.

Rolul și importanța intermediarilor financiari

1. Eficientizarea pieței

Fără intermediari, ar fi mult mai dificil pentru cei care doresc să investească sau să obțină finanțare să găsească parteneri potriviți. Intermediarii financiari facilitează aceste procese, creând o piață mai fluidă și mai eficientă. Deși în ziua de azi băncile dar și agențiile de împrumuturi financiare sunt mult mai deschise în fața clienților ca de exemplu acum 10 ani, există însă unele aspecte pe care clienții poate că nu le iau în calcul dar care le pot afecta în timp stabilitatea financiară. Cu ajutorul unui astfel de intermediar financiar însă este mult mai ușor să aflăm toate detaliile unui contract dar și mai rapid să obținem un credit sau o asigurare, indiferent de tipul acesteia.

2. Diversificarea și diminuarea riscurilor

Un intermediar financiar, cum ar fi o bancă, poate acorda mii de împrumuturi. Prin diversificarea portofoliului său, riscul de neplată sau de pierdere este dispersat și diminuat. Și cum în ziua de azi clienții au mult mai multe opțiuni la dispoziție în ceea ce privește posibilitățile de plată, este cu atât mai simplu.

3. Accesibilitate și expertiză

Nu toți avem cunoștințele necesare pentru a naviga în lumea complexă a finanțelor. Intermediarii financiari oferă expertiză, sfaturi și produse adaptate nevoilor specifice ale fiecărui client. Deși unele bănci sau alte instituții ce oferă credite sau împrumuturi pot fi mai reticente în unele situații, un intermediar financiar extern face relația dintre instituții și clienți mai facilă.

4. Creșterea economisirii și investițiilor

Oferind rate de dobândă atractive pentru depozite sau alte instrumente de economisire, intermediarii financiari încurajează economisirea. Simultan, aceștia facilitează accesul la finanțare pentru companii, stimulând investițiile și dezvoltarea economică.

Cu ce ne pot ajuta serviciile de intermediere financiară?

1. Planificare financiară

Intermediarii financiari, cum ar fi consultanții financiari, ne pot ajuta să ne planificăm viitorul financiar, să economisim pentru pensionare, educația copiilor sau alte obiective majore.

2. Investiții inteligente

Fondurile de investiții sau brokerii ne pot ghida în alegerea celor mai potrivite instrumente financiare, în funcție de profilul nostru de risc și de obiectivele pe termen lung.

3. Finanțare pentru proiecte

Fie că este vorba de achiziționarea unei locuințe sau de extinderea unei afaceri, intermediarii financiari pot oferi soluții de finanțare adaptate nevoilor noastre.

4. Gestionarea riscului

Prin intermediul asigurărilor sau a instrumentelor financiare derivate, intermediarii ne pot ajuta să ne protejăm împotriva diverselor riscuri, fie că vorbim de accidente, calamități naturale sau fluctuații ale pieței.

Printre cei mai cunoscuți și  mai buni intermediari financiari de la noi din țară se numără și cei de la OVB România. Aceasta entitate, care și-a început activitate la noi în țară în anul 2002, face parte dintr-un grup care activează în mai multe țări din Europa, numit OVB Holding AG. În termeni tehnici, serviciile lor se concentrează în special pe consultanță de durată în ceea ce privește problemele de capital privat cu care o persoană se poate confrunta. 

Când vorbim despre capital privat însă, ne putem referi la multe lucruri. De la un fond de investiții până la unul de economii. Deci, poate fi vorba fie de situații în care avem bani și dorim să îi punem deoparte, fie de situații în care avem bani și dorim să-I investim. De asemenea, există și multe alte situații, ca atunci când avem nevoie de bani sau dorim să obținem anumite asigurări, prin intermediul unei astfel de agenții. Situațiile sunt deci foarte variate și numeroase, atât pentru o persoană fizică cât și pentru una juridică. 

Un mare avantaj în a-i alege pe cei de la OVB Romania este suportul de consultanță pe care aceștia îl oferă mereu. Ceea ce înseamnă că serviciile lor nu se opresc de îndată ce noi am reușim să obținem ceva anume pe moment ci continuă și după aceea, pentru a se asigură că avem un demers bun și totodată, pentru a oferi suport extins atunci când este nevoie, ca de exemplu când, după ce ne-am cumpărat o locuință, am vrea să mergem într-o vacanță sau să organizăm un eveniment, două cazuri în care este bine să ne punem cât mai bine la punct capitalul financiar.

Într-o lume în continuă schimbare și cu o creștere accelerată a complexității financiare, rolul serviciilor de intermediere financiară devine tot mai crucial. Acestea nu numai că facilitează funcționarea eficientă a pieței, dar aduc și valoare adăugată pentru utilizatori, oferindu-le instrumentele necesare pentru a naviga într-un mediu financiar adesea intimidant.

Recursul la serviciile unui intermediar financiar nu trebuie văzut că un semn al lipsei de competență, ci că un pas înțelept spre protejarea și multiplicarea resurselor noastre financiare. Așa cum ne-am adresa unui medic pentru sănătatea noastră fizică, așa ar trebui să privim intermediarii financiari că pe niște „medici” ai sănătății noastre financiare, gata să ne ofere sfaturi experte și soluții adaptate nevoilor noastre.

 
 

Urmărește-ne pe Google News