Acest document furnizează informații despre performanța energetică a unei clădiri și ajută proprietarii, chiriașii și cumpărătorii să înțeleagă impactul acesteia asupra consumului de energie și a mediului înconjurător.
Vom vedea mai jos ce reprezintă un certificat energetic pentru imobile, când este necesar, cine îl emite și cât timp este valabil.
Alte detalii pe această temă puteți găsi aici.
- Ce este un certificat energetic?
Conform Legii numărul 372 din 2005 privind performanța energetică a clădirilor (cu modificările și adăugirile ulterioare), certificatul energetic este un document tipărit care evaluează performanța energetică a unei clădiri sau a unei unități de clădire.
Acest document furnizează informații esențiale despre consumul de energie al clădirii, emisiile de CO2 asociate și măsurile recomandate pentru îmbunătățirea performanței energetice.
Cine emite certificatul energetic?
Acest act nu poate fi emis de oricine, spre deosebire de multe documente legale, el nu este eliberat de o instituție de stat, ci de către niște specialiști atestați de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Acești specialiști atestați se numesc auditori energetici pentru clădiri și pot avea două grade profesionale: gradul I (cel mai înalt) și gradul II.
Doar auditorii cu gradul profesional I au dreptul să elaboreze certificate energetice pentru toate tipurile de imobile, în timp ce ceilalți pot face acest lucru doar pentru clădiri rezidențiale.
- Când este obligatoriu să existe un certificat energetic?
Pentru clădirile existente, acest document este obligatoriu să existe atunci când se dorește vinderea sau închirierea lor, precum și în cazul renovărilor majore.
Lipsa lui poate atrage consecințe extrem de neplăcute, contractele de vânzare-cumpărare încheiate în absența acestuia sunt supuse nulității relative, potrivit prevederilor Codului civil.
Se consideră renovare majoră acele lucrări proiectate și efectuate la anvelopa clădirii și/sau la sistemele tehnice ale acesteia, ale căror costuri depășesc 25% din valoarea de impozitare a imobilului, exclusiv valoarea terenului pe care este situat acesta.
Tot pentru construcțiile existente, acest document mai este necesar pentru cele aflate în proprietatea și/sau administrarea autorităților publice sau a instituțiilor care prestează servicii publice, precum și cele în care o suprafață utilă totală de peste 250 m2 este ocupată de o autoritate publică și care este vizitată în mod frecvent de public.
Pentru clădirile noi în construcție, certificatul energetic este necesar la finalizarea lucrărilor, fiind parte integrantă a cărții tehnice a construcției.
- Valabilitatea certificatului energetic
Certificatul energetic este valabil timp de 10 ani de la data emiterii sale. Cu toate acestea, în cazul renovărilor majore, este necesar să se obțină un certificat nou.
- Concluzie
Certificatul energetic pentru clădiri este o necesitate în contextul actual al preocupării pentru eficiența energetică și mediu.
Acest document oferă informații despre performanța energetică a clădirii și ajută la luarea deciziilor informate în ceea ce privește consumul de energie și impactul asupra mediului.
Înțelegerea regulilor și cerințelor este importantă pentru proprietarii și cumpărătorii de proprietăți imobiliare, precum și pentru autoritățile publice care trebuie să asigure respectarea acestor reglementări.