Ce presupune inteligența emoțională

A avea un nivel ridicat de inteligență emoțională înseamnă că poți empatiza mai ușor cu ce simți, fie că este o emoție pozitivă, fie că este una negativă, poți să identifici, să înțelegi și să numești stările prin care treci, poți să identifici originea emoțiilor. Poți empatiza și cu cei din jurul tău, poți înțelege prin ce emoții trec oamenii cu care interacționezi.

Este mai mult decât a observa pe repede înainte ce simți tu și ce simte cealaltă persoană, este despre a înțelege mai profund ce simți, despre cum reacționezi la ce simți și despre cum gestionezi emoțiile pe care le simți.

Această inteligență, contrar celei cognitive, nu poate fi măsurată, însă există câteva aspecte prin care poți să recunoști dacă ai inteligență emoțională ridicată.

Componentele principale ale inteligenței emoționale

Daniel Goleman a identificat 5 componente ale inteligenței emoționale:

  • Conștientizarea de sine

Capacitatea de a-ți recunoaște și înțelege propriile emoții. Persoanele cu o bună conștientizare de sine sunt conștiente de modul în care emoțiile lor le afectează gândirea și comportamentul. Conștientizarea de sine vine și cu o anumită deschidere spre nou sau spre schimbare pe care o persoană le poate integra mai ușor.

Este victoria Ucrainei un obiectiv asumat al politici externe românești? De ce alegerile prezidențiale sunt mai importante ca oricând
Recomandări
Este victoria Ucrainei un obiectiv asumat al politici externe românești? De ce alegerile prezidențiale sunt mai importante ca oricând
  • Autoreglarea

Abilitatea de a-ți gestiona și controla propriile emoții în mod constructiv. Aceasta include capacitatea de a-ți păstra calmul în situații stresante și de a nu reacționa impulsiv. 

  • Motivația 

Dorința de a-ți atinge obiectivele pentru motive interne, nu externe. Persoanele cu motivație intrinsecă au planuri pe termen lung și reușesc să se motiveze singure pentru a-și atinge scopul. De cele mai multe ori, sunt persoanele orientate spre acțiune și reușită – au dorința de a se autodepăși, de a fi mai bine, de a obține ce își propun.

  • Empatia

Capacitatea de a înțelege și de a simți emoțiile altor persoane. Empatia ajută la construirea relațiilor și la înțelegerea perspectivelor celorlalți. Înțeleg mai profund dinamicile dintre oameni și reușesc să le echilibreze.

  • Abilitățile sociale

Abilitatea de a gestiona relațiile și de a construi rețele sociale. Aceasta include abilități de comunicare eficientă, ascultare activă, cooperare și leadership.

Cum îți dai seama dacă ai inteligența emoțională ridicată

Pentru a-ți da seama dacă ai inteligență emoțională ridicată răspunde sincer prin da sau nu la următoarele afirmații:

  • Îți recunoști și îți înțelegi emoțiile proprii.
  • Îți conștientizezi punctele forte și punctele slabe.
  • Reflectezi asupra reacțiilor tale și înveți din experiențele trecute.
  • Rămâi într-o stare de calm și de control în situații stresante.
  • Îți gestionezi emoțiile negative fără a reacționa impulsiv.
  • Adopți o abordare flexibilă și adaptabilă în fața schimbărilor.
  • Manifești determinare și te orientezi către atingerea obiectivelor.
  • Arăți entuziasm și pasiune pentru ce faci.
  • Nu te lași în fața obstacolelor și nu te descurajezi ușor.
  • Arăți interes și grijă față de sentimentele altora.
  • Ești capabil/ă să asculți activ și să înțelegi perspectivele celorlalți.
  • Demonstrezi compasiune și sensibilitate față de nevoile altora.
  • Comunici eficient și ai abilități bune de relaționare.
  • Ești capabil/ă să construiești și să menți relații pozitive.
  • Ai abilități de leadership și colaborezi bine cu ceilalți.
  • Gestionezi conflictele într-un mod constructiv și calm.
  • Nu doar înțelegi, dar și acționezi în interesul celorlalți.
  • Exprimi clar și direct ceea ce gândești și simți, dar într-o manieră respectuoasă.
Patimile juridice ale Arhiepiscopului Teodosie: Ierarhul a fentat legea penală de două ori, iar acum se pregătește să repete figura a treia oară
Recomandări
Patimile juridice ale Arhiepiscopului Teodosie: Ierarhul a fentat legea penală de două ori, iar acum se pregătește să repete figura a treia oară

Bineînțeles că aceste trăsături se pot confunda ușor cu alte trăsături precum vederea lumii dintr-o perspectivă optimistă, cu o persoană care este carismatică sau care aduce energie și bucurie în orice context s-ar afla. La fel, pot să intervină și trăsături de personalitate precum introvertirea sau extrovertirea. 

Pentru a diferenția inteligența emoțională de aceste trăsături similare, este util să observăm următoarele:

Persoana își gestionează eficient tot spectrul de emoții?

Persoanele cu inteligență emoțională ridicată nu experimentează doar emoții pozitive, dar le și gestionează eficient pe cele negative.

Persoana oferă empatie autentică?

Abilitatea de a înțelege și de a simți emoțiile altora, nu doar de a avea un comportament plăcut. Poate înțelege mai profund emoțiile celorlalți. 

Cum arată relațiile sociale ale persoanei?

Persoanele cu inteligență emoțională ridicată construiesc relații profunde și durabile, nu doar interacțiuni plăcute de moment.

Cât de ușor se poate adapta la situații neprevăzute sau la schimbare?

Prezintă capacitatea de a se adapta la diferite situații emoționale și de a rămâne calm sub presiunea stresului.

Inteligența emoțională se formează de când suntem mici

Alegerile despre care nu vorbește nimeni. Un Parlament de „ciucănari”, „ciolăcari” și „șoșonari”?
Recomandări
Alegerile despre care nu vorbește nimeni. Un Parlament de „ciucănari”, „ciolăcari” și „șoșonari”?

Inteligența emoțională la copii se manifestă printr-o serie de comportamente și abilități care pot fi observate de către părinți, profesori și îngrijitori. Aceste trăsături și comportamente pot varia în funcție de vârsta copilului. 

Exemple concrete de comportamente:

La copiii mici (3-5 ani):

  • Pot spune „Sunt trist” sau „Sunt furios” în loc să aibă accese de plâns sau să lovească.
  • Își pot împărți jucăriile cu alți copii și arată compasiune atunci când un prieten este rănit sau supărat.

La copiii mai mari (6-12 ani):

  • Își pot exprima emoțiile complexe, explicând de ce se simt într-un anumit fel.
  • Sunt capabili să-și gestioneze stresul legat de teme sau de teste, căutând ajutor sau adoptând strategii de gestionare a timpului.

La adolescenți (13-18 ani):

  • Își pot gestiona relațiile mai complexe, arătând empatie și înțelegere în conflictele cu prietenii sau colegii.
  • Își stabilesc obiective personale și academice și rămân motivați chiar și în fața dificultăților.

Promovarea și dezvoltarea inteligenței emoționale la copii implică sprijin și modelare din partea adulților, precum și un mediu în care emoțiile sunt recunoscute și gestionate în mod pozitiv. Părinții și educatorii pot ajuta copiii să-și dezvolte aceste abilități prin: discuții deschise despre emoții, prin arătarea unor strategii de gestionare a emoțiilor prin propriul exemplu, prin ajutarea copiilor să găsească soluții la conflicte și la situațiile dificile și prin încurajarea copiilor să se gândească la cum se simt ceilalți și să acționeze în consecință.

Inteligența emoțională se poate dezvolta și când suntem adulți

Inteligența emoțională (IE) poate fi dezvoltată și nu este doar o trăsătură cu care ne naștem. Deși anumite aspecte ale temperamentului și trăsăturilor de personalitate pot avea o componentă genetică, majoritatea abilităților care compun inteligența emoțională pot fi cultivate și îmbunătățite prin educație, practică și experiență.

Dezvoltarea IE este influențată semnificativ de mediul în care trăim și de experiențele noastre de viață. Un mediu de susținere, în care emoțiile sunt validate și gestionate constructiv, va facilita dezvoltarea IE. Experiențele sociale pozitive și învățarea din interacțiunile cu ceilalți sunt cruciale pentru cultivarea empatiei și a abilităților sociale.

Totodată, prin intermediul terapiei poți să exersezi abilitățile pe care le ai. Terapia îți poate oferi un spațiu sigur pentru a explora și înțelege emoțiile proprii. Un terapeut acreditat, așa cum este Silvia Vasile te poate ajuta să-ți recunoști și să-ți numești emoțiile pe care le simți. Te poate ghida prin procese de autoreflecție care să te ajute să înțelegi modul în care gândurile și emoțiile influențează comportamentul și cum poți să le schimbi pentru a avea o stare de bine. 

Care sunt provocările întâlnite de persoanele cu IE ridicată

Persoanele cu inteligența emoțională ridicată pot să aibă anumite provocări precum:

  • Pot ajunge să resimtă prea mult din suferințele și problemele altora, ceea ce poate duce la stres emoțional și epuizare
  • În dorința de a ajuta și de a susține pe alții, persoanele cu IE ridicată pot neglija propriile nevoi și dorințe, precum și setarea unor limite 
  • Pot fi mai vulnerabili la manipulare emoțională, deoarece sunt dispuși să acorde ajutor și sprijin, uneori fără să realizeze că sunt exploatați
  • În mediile profesionale, abilitatea lor de a gestiona emoțiile și relațiile poate fi subapreciată comparativ cu alte competențe tehnice sau strategice

În aceste situații, terapia vine să-ți realinieze nevoile și dorințele, dar și să te ajute să înveți să-ți folosești eficient abilitățile, astfel încât să ai o viață echilibrată.

Inteligența emoțională este la fel de importantă ca cea cognitivă și indiferent dacă o ai scăzută sau ridicată, ea este necesară în societate pentru a avea relații unii cu ceilalți armonioase. Cu ajutorul ei putem să ne vedem lumea interioară și lumea exterioară. 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Două crime comise în județul Constanța, aparent fără legătură între ele, scot la iveală un caz înfiorător
Știrileprotv.ro
Două crime comise în județul Constanța, aparent fără legătură între ele, scot la iveală un caz înfiorător
Claudia Pătrășcanu a răbufnit și a spus ce a făcut unul dintre băieți pe ascuns: „Câtă suferință!” Filmarea care dă peste cap tot ce se știa
Viva.ro
Claudia Pătrășcanu a răbufnit și a spus ce a făcut unul dintre băieți pe ascuns: „Câtă suferință!” Filmarea care dă peste cap tot ce se știa
Elena Udrea, mesaj din închisoare pentru fiica ei, în prima zi de școală: „Draga mea inimă…”. Ce mare și frumoasă s-a făcut Eva Maria!
Libertateapentrufemei.ro
Elena Udrea, mesaj din închisoare pentru fiica ei, în prima zi de școală: „Draga mea inimă…”. Ce mare și frumoasă s-a făcut Eva Maria!
Fabricile din România care produc pe bandă rulantă. Au făcut uitate importurile și angajează constant
FANATIK.RO
Fabricile din România care produc pe bandă rulantă. Au făcut uitate importurile și angajează constant
Bellu și Bitang, revenire istorică? » „Avem nevoie de ei. Degeaba ajută din umbră”
GSP.RO
Bellu și Bitang, revenire istorică? » „Avem nevoie de ei. Degeaba ajută din umbră”
Leguma din România care a avut un randament de vis. Au ieșit pe plus toți cei care au cultivat așa ceva
FANATIK.RO
Leguma din România care a avut un randament de vis. Au ieșit pe plus toți cei care au cultivat așa ceva
Jennifer Lopez, în cea mai sexy rochie, la 55 de ani! Artista vrea să-i arate lui Ben Affleck ce a pierdut! FOTO
Unica.ro
Jennifer Lopez, în cea mai sexy rochie, la 55 de ani! Artista vrea să-i arate lui Ben Affleck ce a pierdut! FOTO
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Orangesport.ro
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Tânărul care a venit îmbrăcat în "steagul" Americii în prima zi de şcoală explică gestul
Observatornews.ro
Tânărul care a venit îmbrăcat în "steagul" Americii în prima zi de şcoală explică gestul
Horoscop 10 septembrie 2024. Săgetătorii sunt în elementul lor și asta le dă putere, sporind efectul pe care îl au asupra celorlalți
HOROSCOP
Horoscop 10 septembrie 2024. Săgetătorii sunt în elementul lor și asta le dă putere, sporind efectul pe care îl au asupra celorlalți

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI