Intervenție chirurgicală de excepție pentru o pacientă din Republica Moldova în Spitalul REGINA MARIA Brașov. Operația a durat mai mult de 12 ore și a avut în spate o echipă multidisciplinară formată din medici cu specialități diferite. A fost o intervenție chirurgicală dificilă, cu multiple riscuri care a constat în extragerea unei proteze de șold vechi, îndepărtarea unei tumori osoase de mari dimensiuni de la nivelul coapsei stângi si implantarea unei proteze complexe de șold, femur și genunchi la piciorul stâng.

Pacienta în vârstă de 38 de ani s-a născut cu un sindrom genetic rar, care îi afectează sistemul osos și o predispune la fracturi multiple. Diagnosticul de sindrom McCune Albright l-a primit când avea în jur de 3-4 ani. De-a lungul anilor, tânăra a suferit numeroase fracturi ale oaselor lungi și fracturi costale, s-a operat în repetate rânduri, a trecut prin numeroase tipuri de tratamente care i-au agravat starea de sănătate și care au dus la apariția unor comorbidități deloc de neglijat. În atenția medicilor brașoveni a ajuns cu o tumoră gigant de coapsă stângă, dezvoltată pe fondul unei fracturi produse în apropierea protezei de șold care îi fusese recomandată în anul 2020 și pe care o realizase în Republica Moldova.

Cazul a ajuns la noi după ce medicii ortopezi din Chișinău ne-au întrebat ce soluții există în afară de amputație. Imediat ce pacienta a aflat că există o altă șansă, a ajuns în spitalul nostru și ne-am dat seama că investigațiile arătau o patologie mult mai gravă decât părea inițial, formațiunea tumorală a coapsei având o creștere cu peste 25% în 2 luni. Acest fapt a întărit suspiciunea de malignitate, care fusese infirmată prin biopsie în urmă cu 8 luni. Noua biopsie a arătat prezența celulelor canceroase, ceea ce explica tendința de dezvoltare rapidă, dar nu a schimbat planul inițial”, a declarat dr. George Muntean – Medic primar Ortopedie-traumatologie, Spitalul REGINA MARIA Brașov.

Dr. George Muntean m-a cucerit prin blândețe și profesionalism, mi-a dat extrem de multă încredere. Dumnealui mi-a dat speranța că voi putea avea din nou o viață o obișnuită, asta după ce în Chișinău mi-au spus că singura soluție ar fi o operație care ducea către invaliditate deplină pentru tot restul vieții. Dr. Muntean mi-a oferit o speranță., își amintește pacienta.

O operație complexă și o echipă multidisciplinară unită

Planul pentru operație a fost stabilit în echipă – medicii de specialități diverse și-au pregătit cu atenție rolul pentru îndepărtarea tumorii și reconstruirea axului osos. Intervenția chirurgicală a fost una extrem de laborioasă, care a pus o presiune uriașă pe echipa anestezico-chirurgicală implicată.

Operația presupunea conservarea membrului inferior, cu riscuri operatorii foarte mari, tocmai de aceea a fost nevoie să alcătuim o echipă multidisciplinară formată dintr-un medic ortoped, chirurg generalist, chirurg vascular și medic ATI. Pe durata investigațiilor preoperatorii ne-am asigurat că pacienta înțelege informațiile medicale, planul de anestezie și îngrijire perioperatorie propus, precum și problemele pe care le ridica intervenția chirurgicală. Având în fața noastră un caz complex, anestezia generală a fost însoțită de terapie intensivă pe tot parcursul operației, dar și în următoarele 48 de ore postoperator, până la transferul pe secție., povestește Dr. Luminița Cîmpeanu, medic primar ATI, Spitalul REGINA MARIA Brașov.

Interventia chirurgicală a fost una eroică, în care medicii au luptat în echipă pentru a îndepărta complet formațiunea tumorala canceroasă (osteosarcom), pentru a scoate proteza veche și pentru a poziționa noua proteză, cea care avea să-i permită tinerei să ducă o viață normală și activă. Operația a durat peste 12 ore, iar primele 24 de ore au fost critice pentru pacientă. Tratamentul gândit să prevină complicațiile postoperator, însoțit de îngrijirea și monitorizarea extrem de atentă din partea personalulului din reanimare, a dat rezultatele dorite – la câteva zile după ce s-a trezit din anestezie, tânăra reușea deja să facă primii pași.

Deși a fost o intervenție chirurgicală extrem de laborioasă, care a presupus îndepărtarea unei tumori de mari dimensiuni, cu prezervarea vascularizației și inervației piciorului, pentru ca pacienta să își poată folosi efectiv piciorul reconstruit, evoluția postoperatorie a fost una extrem de bună. Pacienta a putut face primii pași, cu suport pe un cadru, în ziua a patra postoperator. Desigur, orice tip de cancer, dar mai ales sarcomul este o afecțiune extrem de agresivă, ceea ce înseamnă că pacienta are în față încă un tratament oncologic și radioterapeutic complex, dar puterea ei, optimismul și supravegherea atentă din partea noastră o vor duce, probabil, spre un rezultat favorabil în lupta cu tumora.”, explică dr. Silviu Makkai, medic specialist Chirurgie generală, Spitalul REGINA MARIA Brașov.

La rândul ei, tânăra pacientă a mărturisit la câteva zile de la intervenție că este deosebit de fericită și recunoscătoare că poate să meargă pe propriile picioare: “Sunt un om care zâmbește, plânge de bucurie și, mai presus de toate, merge pe propriile picioare. A fost o intervenție extrem de dificilă. […] Nu sunt cuvinte care să exprime ceea ce simt. Am toată convingerea că Dumnezeu lucrează prin oameni, iar pentru mine a lucrat prin acești medici.

Tânăra a mai rămas în România pentru o perioadă de 3 săptâmăni, după care s-a întors în Republica Moldova, unde continuă recuperarea și se bucură zi de zi de darul primit, și anume posibilitatea de a merge fără să depinzi de cineva.

 
 

Urmărește-ne pe Google News