Nu vorbim aici de anxietate generică, grijile fireşti pe care toţi le avem zi cu zi, şi pe care le gestionăm cu ajutorul raţiunii, ci de anxietate clinică, definită de specialiștii americani ca o „îngrijorare persistentă și excesivă”, în care indivizii își pot pierde perspectiva rațională și „se pot aștepta la cel mai rău, chiar și atunci când nu există un motiv aparent de îngrijorare”.
Dacă te regăseşti în această situaţie, trebuie să ştii că există remedii naturale pentru anxietate care merită luate în considerare, fie ca atare, fie ca o completare a tratamentelor tradiționale, dacă primeşti unul de la medic. Studiile de specialitate au arătat că modificări ale stilului de viață pot ajuta la diminuarea anxietății în timp. Iată ce trebuie să ai în vedere ca să îţi poţi ţine sub control anxietatea.
Evită anumite tipuri de băuturi
Aşa cum spuneam mai sus, anxietatea poate avea simptome fizice: dureri de stomac, palpitații, o tensiune arterială crescută, sau poate declanşa un atac de panică sau chiar spasmofilia. Aşadar, trebuie depuse eforturile necesare pentru a ţine anxietatea sub control. Potrivit specialiştilor, evitarea unor băuturi, cum ar fi cele alcoolice, dar şi cele pe bază de cofeină sau alţi excitanţi, poate ajuta la diminuarea sentimentelor de agitaţie şi nelinişte. În locul lor, este preferabil să consumi infuzii din plante care favorizează o stare de calm, cum ar fi mușețelul, florile de tei sau lavanda.
Ţine un jurnal
Unul dintre cele mai grave aspecte ale anxietății este să nu știi exact de ce te simți nervos sau agitat. Te poţi regăsi pe o plajă superbă, ascultând valurile mării şi râsetele celor dragi și să te simți îngrijorat fără niciun motiv temeinic. În astfel de situaţii, şi nu numai, scrisul te poate ajuta, fiind o modalitate eficientă de a-ţi explora emoţiile într-o manieră care nu ar fi posibilă în alte circumstanţe. Studiile de specialitate arată că obiceiul de a scrie într-un jurnal este, de fapt, un mod sănătos de a face față sentimentelor negative și poate ajuta la reducerea stresului.
Fă mişcare
Uneori, când te simţi copleşit de anxietate, situaţia poate fi cauzată de o acumulare de adrenalină în organism. Exercițiile fizice, chiar dacă este vorba doar de o plimbare mai alertă, te pot ajuta să consumi adecvat acest exces de adrenalină. Când te simţi neliniştit, o plimbare în aer liber poate fi un remediu surprinzător de eficient şi îţi poate îmbunătăţi semnificativ starea de spirit.
Controlează-ţi dieta
O dietă bogată în glucide are, în general, efecte negative asupra sănătăţii, dar poate influenţa şi stările de anxietate. Specialiştii consideră că o dietă bogate în legume, fructe, leguminoase, cereale integrale și proteine poate fi de ajutor în gestionarea anxietăţii. Printre alimentele recomandate într-o dietă echilibrată recomandată persoanelor care suferă de anxietate se numără: peștele gras, cum ar fi somonul, macroul, sardinele, păstrăvul și heringul, datorită conținutului ridicat de Omega-3, ouăle, semințele de dovleac, o sursă excelentă de potasiu, iaurtul, ciocolata neagră şi turmericul.
Meditaţie şi exerciţii de respiraţie
Anumite exerciţii de respiraţie te pot ajuta să te linişteşti destul de repede. Găseşti zeci de materiale informative gratuite online, inclusiv videoclipuri care îţi arată exact cum să respiri şi ce poziţie a corpului să menţii ca să te foloseşti de respiraţie pentru a te linişti. Meditaţia ajută, de asemenea, foarte mult. Poţi merge la un centru de yoga în acest sens, sau poţi folosi chiar şi aplicaţii pe care le poţi instala pe telefon pentru a medita şi a-ţi găsi echilibrul interior şi liniştea în astfel de momente dificile.
Dezvoltându-ţi anumite abilităţi și făcând câteva schimbări în stilul tău de viaţa, îţi poţi înţelege şi chiar controla mai bine emoţiile. În timp, toate aceste practici te vor ajuta să-ţi educi creierul să privească viața dintr-o perspectivă mai echilibrată şi mai puțin înfricoșătoare.
Sursă foto: Shutterstock.com
(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Bioclinica