Cel mai apreciat beneficiu oferit de izolația interioară a pereților este creșterea performanței energetice. Oferind un strat suplimentar de protecție între pereții interiori și exteriori, izolarea pereților interiori ajută la reducerea transferului de căldură de la temperaturile exterioare în mediul interior al locuinței în toate anotimpurile anului.
Ca atare, acest tip de izolație interioară poate ajuta la reducerea semnificativă a costurilor de încălzire în lunile mai reci, reducând în același timp și costurile de răcire în lunile de vară. De asemenea, când vine vorba de protejarea casei împotriva mucegaiului și umidității, izolația interioară este o soluție eficientă și necesară.
Când se instalează un strat termic, așa cum sunt plăcile izolatoare, diferența se observă imediat: microclimatul devine mai plăcut fără a crește prea mult temperatura sau puterea sistemului de aer condiționat, umiditatea este redusă și se observă inclusiv beneficii acustice.
Izolație termică interioară: Ce înseamnă?
Când vorbim de izolație termică interioară, ne referim la o tehnică de izolare prin care un material special este aplicat pe peretele interior al unei clădiri. Izolația termică funcționează prin captarea aerului în compoziția sa materială, care acționează ca o barieră împotriva transferului termic, reducând cantitatea de căldură pierdută sau câștigată prin pereți. Scopul acestui proces este de a preveni pierderile de căldură în timpul iernii și acumularea de căldură în timpul verii, asigurând o temperatură interioară stabilă și confortabilă.
Izolația interioară acționează ca o barieră, astfel încât nu mai poate avea loc schimbul de căldură. Proiectele caselor noi includ deja o izolație termică, însă ea se poate adăuga și la o clădire deja existentă.
Dar, avantajele izolației termice nu se limitează doar la temperatura casei. De altfel, datorită termoizolației pereților, cantitatea de energie necesară pentru încălzirea sau răcirea încăperilor este redusă, ceea ce scade costul facturilor la energie și impactul asupra mediului.
Mai mult, termoizolația ajută la reducerea formării mucegaiului și a condensului, îmbunătățind calitatea aerului din interior și prevenind eventualele probleme de sănătate.
Montarea izolației interioare a pereților necesită cunoștințe și expertiză profesională, dar reprezintă o investiție pe termen lung pentru orice proprietar de casă care caută o eficiență energetică sporită alături de un confort interior mai mare.
Building Companion este platforma care conectează profesioniștii în construcții cu persoanele care vor să construiască sau să renoveze o casă.
Avantajele izolației termice interioare
Izolarea interioară a locuinței oferă o mulțime de avantaje, care încep să își facă simțite efectele chiar din primul an de aplicare a materialului izolator. Cele mai cunoscute avantaje sunt:
- Eficiență energetică crescută – Cercetările arată că locuințele protejate cu izolație interioară a pereților folosesc cu până la 32% mai puțină energie decât cele fără nicio formă de izolație. În ultimii ani s-a pus un foarte mare accent pe ideea de eficiență termică a clădirilor, pe auditarea lor și pe emiterea certificatelor de eficiență energetică. Această reducere a consumului de energie poate reduce semnificativ costurile cu facturile lunare de utilități și poate oferi economii pe termen lung în timp, mai ales având în vedere creșterea prețurilor la energie.
- Mediu interior mai sănătos – Pe lângă faptul că oferă niveluri îmbunătățite de căldură, instalarea izolației interioare poate aduce și alte beneficii suplimentare, cum ar fi niveluri reduse de condens datorită temperaturilor scăzute și o calitate mai sănătoasă a aerului din interior din cauza mai puține particule de praf care pătrund prin fisurile din pereți. Izolarea termică interioară ajută la reducerea apariției condensului și mucegaiului, așadar contribuie la un mediu mai sigur pentru sănătate. Acest lucru reduce potențialul de contaminare microbiană care ar putea favoriza apariția bolilor respiratorii, cum ar fi astmul sau bronșita.
- Reducerea costurilor – Prin reducerea acestor schimbări de temperatură în interiorul locuinței, sistemele de încălzire nu trebuie să lucreze atât de mult pentru a ține pasul cu condițiile meteorologice în schimbare de afară, rezultând niveluri generale mai bune de confort pentru cei care locuiesc în casă. Eficiența izolației interioare se va vedea astfel în costurile și facturile la energie, deoarece fiind reduse pierderile se reduc automat și costurile.
Utilizarea izolației interne a pereților oferă mai multe avantaje în ceea ce privește eficiența energetică. Acest lucru reduce în mod semnificativ cerințele de încălzire, scăzând în consecință consumul de energie și costurile asociate cu gestionarea unei locuințe.
În plus, cerințele actuale de performanță energetică ale clădirilor sunt din ce în ce mai complexe și izolarea la exterior al clădirilor poate necesita anumite autorizații. De asemenea, în cazul fațadelor care nu au permisiunea de a fi modificate la exterior (clădirilor patrimoniu, a fațadelor ornamentate sau placate, construcții foarte înalte), izolarea termică interioară este cea mai bună soluție.
Ce tip de izolație interioară alegi
Cel mai bun material pentru izolare termică pentru locuințe va depinde de factori precum bugetul, nivelul dorit de eficiență termică, cerințele suplimentare precum izolarea acustică, aspectul camerei și metodele utilizate în timpul instalării.
Atunci când selectezi un produs adecvat pentru izolarea termică interioară a pereților, este important să evaluezi cu atenție toate aceste variabile înainte de a lua o decizie finală.
Pentru proprietarii de case care doresc să îmbunătățească performanța termică a locuinței lor, există mai multe tipuri de materiale izolatoare pentru pereți interiori disponibile. Opțiunile obișnuite includ izolație din fibră de sticlă, izolație cu spumă prin pulverizare, izolație din placă rigidă și vată de celuloză suflată sau vată minerală. Fiecare material are propriile avantaje și dezavantaje în funcție de nevoile individuale precum bugetul, ușurința de instalare și nivelul dorit de izolare fonică sau rezistență la foc.
Plăcile minerale Multipor combină mai multe caracteristici pe care alte materiale de termoizolare nu le pot combina. Multipor nu necesită aplicarea de bariere de vapori, lasă clădirea să respire, este un material ecologic, are clasa A1 de reacție la foc, prezintă o suprafață rigidă și rezistentă la factorii externi și este un material sustenabil. Multipor este din ce în ce mai utilizat, în ultimii ani, pentru termoizolarea interioară a fațadelor clădirilor istorice și este un material de izolare fiabil și pentru renovarea sau termoizolarea clădirilor înalte, pentru care izolarea exterioară este extrem de dificil de realizat.
Așadar, există soluții de ultimă generație, ecologice și performante, care respectă mediul înconjurător și nevoile celor care locuiesc în interiorul caselor. Instalarea profesională a izolației interioare asigură că toate zonele sunt protejate corect, asigurându-se că respectă reglementările de construcție.
Alegerea unor profesioniști în construcții îți oferă încrederea că rezultatul va fi conform cu proiectul stabilit. Intră pe Building Companion ca să alegi echipa ta de încredere!