Mesele festive ale românilor au devenit tot mai diverse, cu arome și gusturi noi, din diferite colțuri ale Europei, unde au călătorit, locuit, lucrat și interacționat cu alte culturi. Printre produsele care și-au găsit loc în bucătăria românească sunt cele spaniole. Iar jamonul este cel mai cumpărat produs spaniol, potrivit Alioli.ro, de 4 ori mai mult în ultimii doi ani decât în 2021, datorită gustului unic, dar și a condițiilor ușoare de păstrare.
Aroma naturală și gustul fin, ușor sărat, dar și dulceag, în funcție de zona din care a fost tăiată felia de pe bucata de jamon, i-a cucerit pe români. Printre cele mai căutate produse sunt Jamon Serrano, o șuncă uscată, sărată și maturată, dar și sortimentele premium – Jamon Ibérico, de calitate superioară, cu o textură bogată și arome complexe, provenit din porci ibérici hrăniți cu ghinde, și Jamon Bellota 100% Pata Negra, jamonul de cea mai înaltă calitate, de la porci ibérici pur-sânge hrăniți cu ghinde.
Pentru a da o savoare deosebită meselor festive, această șuncă specială are nevoie doar de câteva condiții de uz casnic.
Cum se păstrează corect cea mai bună șuncă din lume
Adoptat în tot mai multe bucătării de pe glob și adesea considerat de specialiști drept cea mai bună șuncă din lume, jamonul este o delicatesă ușor de păstrat într-o locuință, spun specialiștii de la Jamoneria by Alioli.
Are nevoie de un spațiu răcoros, dar nu de temperaturi scăzute și drept urmare nu trebuie ținut în frigider.
Jamonul este o specialitate de carne uscată și pentru depozitarea lui corectă trebuie îndepliniți 3 factori:
- este de preferat ca încăperea să fie ventilată
- trebuie evitat un mediu care prezintă umezeală în aer
- temperaturile să fie cuprinse între 16 și 20 grade Celsius; cu cât se păstrează mai mult timp, cu atât mai joasă poate fi temperatura
Odată ce a fost început, pe toată perioada în care este consumat, produsul trebuie să fie acoperit cu o hârtie pergament, pentru o păstrare mai bună.
Dacă sunt îndeplinite condițiile de păstrare, un astfel de produs își păstrează calitățile până la 3 luni de zile.
Apariția mucegaiului, un semn bun
Dacă de obicei apariția mucegaiului ne duce cu gândul la un produs alterat, de această dată el este de bun augur. Mucegaiul apărut pe suprafața jamonului neînceput ne arată că acea bucată are o origine naturală nobilă. Mucegaiul se dă jos printr-o curățare ușoară cu un șervețel înmuiat în ulei, recomandă specialiștii Alioli.ro.
Un jamon de calitate superioară este de regulă ținut la maturat minimum 36 de luni până când atinge starea perfectă. Cu o greutate între 4,5 kg și 9 kg, prețurile încep de la 250 de lei și ajung la 6.000 lei, potrivit Jamoneria by Alioli, singura jamonerie din România.
Pentru a obține mereu celebrele felii apetisante, subțiri, perfecte, specialiștii recomandă utilizarea unii suport special de lemn în care se pune piciorul de porc, dar și un set de cuțite speciale, din inox.
Cele mai mari vânzări de jamon din România au avut loc în ultimii ani în perioada Crăciunului, când românii își îmbogățesc masa festivă cu cele mai alese bucate. Procesul de maturare, folosit în Spania, este similar cu cel întâlnit în unele tradiții din Transilvania sau zona Banatului.
Vizitează Alioli.ro și descoperă gustul jamonului autentic spaniol!