Ce este kombucha?
Kombucha, cunoscută și ca ciupercă kombucha, este o băutură fermentată preparată din apă, ceai, zahăr și o cultură de drojdii și bacterii.
Kombucha datează de acum mai bine de 2.000 de ani și unii dintre bunicii noștri au făcut kombucha acasă la borcan, similar cu șocata.
Se consumă pentru gustul ei delicios, asemănător cu cel al socatei, dar mai ales pentru beneficiile sale pentru sănătate: ajută digestia, imunitatea, oferă un plus de energie și este un ajutor în detoxifiere.
Ce este ciuperca kombucha? O cultură simbiotică de bacterii și drojdii
Ei bine, deși se folosește termenul de kombucha sau ciupercă de kombucha, în realitate nu înseamnă același lucru.
Ciuperca kombucha este unul dintre ingredientele care ajută la pregătirea băuturii kombucha. Nu este o ciupercă în adevăratul sens al cuvântului, ci este o cultură de drojdii și bacterii, care ajută la fermentarea ceaiului și îl transformă în kombucha. Așa cum culturile lactice transformă laptele în iaurt prin fermentare.
Conținutul unui borcan de kombucha poate arăta într-adevăr ca o ciupercă sau ca o algă mare. De fapt, o peliculă gelatinoasă plutește de obicei la suprafața unei kombucha care se află în perioada de fermentație – aceasta este partea solidă din cultura de kombucha. Pe lângă această parte gelatinoasă, cultura de kombucha mai este formată din partea lichidă care se numește starter de kombucha.
De ce i se spune totuși ciuperca kombucha?
Ei bine, ciupercile aparțin regnului de organisme numit Fungi. Drojdiile aparțin și ele regnului Fungi, însă sunt diferite de ciuperci. (Îți amintești că mai sus am specificat faptul că ciuperca kombucha este de fapt o cultură de drojdii și bacterii?).
Poate de aici vine de fapt confuzia legată de „ciuperca de kombucha”. Deoarece într-adevăr, și cultura de kombucha și ciupercile aparțin aceluiași regn, însă nu putem pune egal între kombucha și o ciupercă. Cultura de kombucha este foarte diferită de ciupercile adevărate din multe puncte de vedere (de exemplu, nu produce spori).
Singura legătură reală este că denumirea greșită de ciupercă a devenit o legendă care s-a transmis din generație în generație.
În rusă, cultura de kombucha este cunoscută ca „ciuperca de ceai”, iar băutura în sine drept ciupercă. La chinezi i se spune „ciuperca/fungus de ceai roșu” iar japonezii cunosc kombucha ca “ciuperca de ceai negru”. În franceză i se spune „ciuperca vieții lungi”, în spaniolă, i se spune doar „ciupercă” iar în germană se numește „ciuperca de ceai”.
Ce beneficii are kombucha?
Pe lângă aroma distinctivă care ar putea aminti de socată sau un cidru de mere, kombucha este extrem de populară datorită beneficiilor sale. Datorită confuziei între ciuperca kombucha și kombucha, multă lume caută după “ciuperca kombucha beneficii”
Deși nu exista studii pe oameni cu privire la kombucha, revista Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety prezintă efectele băuturii raportate de oameni:
- Detoxifică sângele
- Reduce nivelul de colesterol
- Reduce ateroscleroza prin regenerarea pereților celulari
- Scade tensiunea arterială
- Reduce problemele inflamatorii
- Ameliorează simptomele artritei, reumatismului și gutei
- Promovează funcțiile hepatice
- Normalizează activitatea intestinală, echilibrează flora intestinală, vindecă hemoroizii
- Reduce obezitatea și reglează apetitul
- Previne / vindecă infecțiile vezicii urinare și reduce calcificarea rinichilor
- Stimulează sistemele glandulare
- Protejează împotriva diabetului
- Crește rezistența organismului la cancer
- Are un efect antibiotic împotriva bacteriilor, virusurilor și drojdiilor
- Îmbunătățește sistemul imunitar și stimulează producția de interferon
- Ușurează bronșita și astmul
- Reduce tulburările menstruale și bufeurile menopauzei
- Îmbunătățește sănătatea părului, pielii și unghiilor
- Reduce dorința unui alcoolic pentru alcool
- Reduce stresul, tulburările nervoase și insomniile
- Alină durerile de cap
- Îmbunătățește vederea
- Contracarează procesul de îmbătrânire
- Îmbunătățește metabolismul general
Consumă și tu kombucha plină de beneficii pentru tine
Acum că ai aflat ce este kombucha sau ciuperca de kombucha, fă-ți singur acasă o kombucha sau îndreaptă-te către magazinele care vând kombucha. Atenție însă, caută o kombucha nepasteurizată și nefiltrată pentru a te bucura de beneficiile ceaiului kombucha!