Industria băuturilor răcoritoare susține, în medie, anual, peste 70.000 de locuri de muncă din domenii diverse. Majoritatea locurilor de muncă create prin intermediul investițiilor industriei băuturilor răcoritoare în perioada 2017 – 2020 au fost în industria prelucrătoare (18.400 de locuri de muncă), urmată de serviciile de piață (14.800 de locuri de muncă) și agricultură (9.200 de locuri de muncă). Astfel, industria băuturilor răcoritoare a reușit să rămână un angajator constant, inclusiv în perioade pline de provocări și marcate de instabilitate sau criză, așa cum a fost perioada pandemiei sau izbucnirea războiului din Ucraina.
Fiecare loc de muncă din industria băuturilor răcoritoare sprijină alte 8,5 locuri de muncă suplimentare
Între 2017 și 2020, prin investițiile din industria de băuturi răcoritoare, au fost create în medie 51.600 de locuri de muncă anual. Astfel, pentru fiecare salariat al industriei, au fost sprijinite alte 8,5 locuri de muncă suplimentare în economia României, prin efect direct, indirect și indus.
Amprenta socio-economică a industriei de băuturi răcoritoare asupra lanțului valoric este amplă și complexă, vizând domenii precum: cultivarea fructelor și a sfeclei de zahăr (provenite de la fermieri și producători locali), producerea de ambalaje (prin prelucrarea unor materii prime precum celuloză, metal, plastic și sticlă), producerea de siropuri, arome sau îndulcitori, depozitarea și transportul produselor, cercetare și dezvoltare pentru a crea produse și servicii inovatoare, industriile creative (publicitate, marketing, software, media), industria de retail sau HoReCa.
O industrie românească și un centru regional de producție
România este, de asemenea, un centru regional de producție, dar și de inovație pentru industria de băuturi răcoritoare. Produsele îmbuteliate în România sunt exportate în numeroase țări, printre care Italia, Malta, Austria, Cipru, Republica Moldova, Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Croația, Bosnia, Macedonia și Grecia.
„Indiferent de provocările din ultimii ani, industria băuturilor răcoritoare este în continuare un angajator constant și un actor social în comunitățile în care este prezentă. Prin centrele noastre de producție suntem prezenți în toate regiunile României: de la Vatra Dornei până la Timișoara și de la Sebeș până la Giurgiu. Acestea contribuie activ la dezvoltarea comunităților în care-și desfășoară activitatea. Mai mult, în localități precum Vălenii de Munte, Bușteni sau Giurgiu, aceste fabrici reprezintă principalul angajator. Pentru noi, acest lucru este o mare responsabilitate și o obligație față de comunitate. Cu atât mai mult, este important să operăm într-o economie cu un cadru fiscal predictibil, care să ne ajute să păstrăm locurile de muncă și investițiile aici”, a declarat Adelina Țînțariu, director executiv al ANBR.