Cum afectează implanturile mamare procedura de mamografie?
Implanturile mamare pot modifica procedura standard de mamografie, deoarece acestea pot ascunde o parte din țesutul mamar. Acest lucru poate face dificilă detectarea anomaliilor sau a cancerului la sân. Aproximativ 50% dintr-un sân poate fi acoperit de implant, ceea ce poate duce la nevoia de a utiliza tehnici speciale pentru a obține o imagine cât mai clară a țesutului mamar.
Tehnicianul care efectuează mamografia trebuie să fie foarte experimentat în manipularea implanturilor mamare. Acesta ar trebui să știe cum să ajusteze poziția și compresia sânului pentru a obține imagini cât mai clare, evitând în același timp deteriorarea implantului [1].
Comunicarea este esențială în cazul femeilor cu implanturi mamare care urmează să efectueze o mamografie. Acestea ar trebui să informeze întotdeauna tehnicianul și radiologul despre prezența implanturilor înainte de a efectua procedura. Aceasta este esențială pentru a se folosi tehnici adecvate și pentru a minimiza orice riscuri potențiale [2]. Atunci când programezi efectuarea investigației, anunță faptul că ai implanturi mamare și solicită orice alte informații dorești, inclusiv despre prețul mamografiei!
Particularități ale mamografiei pentru femei cu implanturi mamare
Mamografia este o procedură de screening eficientă pentru depistarea cancerului mamar, însă în cazul femeilor cu implanturi mamare, există unele particularități în efectuarea acesteia. În primul rând, pot apărea dificultăți în obținerea unei imagini clare din cauza poziționării implantului. Acesta poate masca anumite zone ale țesutului mamar, făcând dificilă depistarea oricăror anomalii. Mai mult, compresia necesară pentru realizarea mamografiei poate pune la risc integritatea implantului [3].
Pentru a depăși aceste obstacole, există tehnici speciale de mamografie pentru femeile cu implanturi mamare. Una dintre acestea este tehnica Eklund, care implică mutarea implantului către peretele toracic încât să se poată vizualiza cât mai mult țesut mamar posibil. Tehnica Eklund, conform studiilor, crește acuratețea rezultatelor mamografiei cu până la 38% pentru femeile cu implanturi mamare [2].
Comunicarea cu personalul medical este esențială pentru femeile cu implanturi mamare. Informarea medicului despre prezența implanturilor înainte de a efectua mamografia poate influența modul în care se desfășoară procedura și poate contribui la obținerea celor mai precise rezultate. În plus, personalul medical instruit poate reduce riscul de deteriorare a implantului în timpul compresiei [1].
Cu toate acestea, mamografia prezintă anumite riscuri și limitări pentru femeile cu implanturi mamare. Deși riscul de rupere a implantului este relativ scăzut, el există și trebuie avut în vedere. În plus, detectarea cancerului în anumite zone ale sânului poate fi dificilă ca urmare a poziționării implantului. Aproximativ 20-30% din tumorile maligne pot fi ratate la femeile cu implanturi mamare care efectuează mamografie.
Alternativa la mamografie pentru femei cu implanturi mamare: ecografia sau RMN-ul mamar
Ecografia mamară reprezintă o alternativă eficientă la mamografie pentru femeile cu implanturi mamare. Aceasta este o metodă neinvazivă și nu iradiază pacienta, fiind o opțiune potrivită mai ales pentru femeile sub 40 de ani sau pentru cele cu sâni denși. Avantajul major al ecografiei mamare este că poate dezvălui leziuni sau anomalii ascunse în spatele implanturilor, care nu pot fi observate la o mamografie standard. Limitările includ un grad mai mic de acuratețe în comparație cu mamografia, ecografia putând rata leziuni mici sau subtile [3].
Rezonanța magnetică nucleară (RMN) a sânului reprezintă o altă alternativă la mamografie. RMN-ul mamar utilizează câmpuri magnetice puternice și unde radio pentru a crea imagini detaliate ale țesuturilor sânilor. Această metodă este deosebit de eficientă în identificarea cancerului de sân și în evaluarea extinderii acestuia. Avantajele RMN-ului includ o acuratețe ridicată și capacitatea de a produce imagini tridimensionale ale sânilor. Dezavantajele includ costul mai mare, durata mai lungă a examinării și indisponibilitatea metodei în unele centre medicale [2].
Pentru femeile cu implanturi mamare, alegerea metodei de examinare depinde de mai mulți factori. Vârsta femeii, istoricul medical, tipul și vechimea implanturilor, precum și preferințele individuale sunt aspecte importante de luat în considerare. De exemplu, femeile sub 40 de ani sau cele cu istoric de cancer la sân ar putea prefera RMN-ul pentru acuratețea sa ridicată [1].
Sănătatea sânilor nu trebuie neglijată, indiferent dacă ai sau nu implanturi. Este important să comunici cu medicul tău și să alegi metoda de depistare a cancerului de sân cea mai potrivită pentru tine, astfel încât să beneficiezi de cea mai bună îngrijire medicală posibilă!
Surse:
- “Breast Implants and Mammograms | Mammograms with Implants.” Www.cancer.org, www.cancer.org/cancer/types/breast-cancer/screening-tests-and-early-detection/mammograms/mammograms-for-women-with-breast-implants.html, accesat la 13.11.2024;
- “Breast Implants and Screening.” Breast Screen, 20 Nov. 2023, www.breastscreen.nsw.gov.au/breast-cancer-and-screening/breast-implants-and-screening/, accesat la 13.11.2024;
- “Can I Get a Mammogram If I Have Implants?” Scripps Health, 20 Oct. 2015, www.scripps.org/news_items/5498-can-i-get-a-mammogram-if-i-have-breast-implants, accesat la 13.11.2024.