Dar ceea ce s-ar putea să nu știe toată lumea este că, practic, există două tipuri de mașini de spălat: mașina de spălat automată și mașina de spălat semiautomată. Fiecare dintre ele are câteva caracteristici specifice pe care este important să le cunoașteți înainte de a alege care dintre ele este cea mai potrivită pentru utilizare în casa dumneavoastră. Iată o scurtă comparație ale celor mai importante caracteristici dintre cele două modele.

Mașină de spălat automată

Mașinile de spălat automate sunt cele care fac ceea ce am putea spune despre un ciclu de spălare complet, inclusiv o parte din ciclul de centrifugare, care este procesul care lasă rufele aproape uscate și gata de a fi puse pe sârmă sau uscător. Acest model este ideal pentru cei care doresc o mai mare automatizare a procesului de spalare sau pentru cei care locuiesc în apartamente în care exista o mare limitare de spațiu pentru manipularea hainelor dupa spălare.

Mașină de spălat semiautomată

Mașinile de spălat semiautomate sunt cele care realizează procesele esențiale în spălare, dar nu realizează ciclul complet. Unele părți, cum ar fi centrifugarea, nu se fac, precum și introducerea de balsam, înălbitor, detergent și altele care trebuie făcute manual. Mașina de spălat semiautomată are de obicei un preț mai accesibil și este mai economică în consumul de apă și energie, dar nu are funcțiile de centrifugare și stoarcere a hainelor. Deși, unele modele mai noi pot veni și cu funcție de centrifugare, ceea ce ajută foarte mult. Capacitatea mașinii de spălat semiautomate variază în medie între 2,5 kg și 10 kg. Selectarea programului este manuală și trebuie ajustată în funcție de volumul rufelor.

Procesul de spălare este diferit pentru fiecare model de mașină de spălat semiautomată, dar de obicei funcționează prin curenți circulari de apă, generați de orificiile situate în fundul rezervorului, așa-numitul „vârtej”. Acest tip de spălat uzează rufele mai puțin, așa că este potrivit și pentru cei care spală multe haine delicate, dar nu doresc să cheltuiască pentru achiziționarea unei mașini de spălat cu încărcare frontală, de exemplu, care spală prin răsturnare și deteriorează hainele mai mult.

La mașinile de spălat semiautomate schimbarea apei nu este de obicei automată. Trebuie să decuplați furtunul care este depozitat într-un suport din spatele mașinii și să aștepți ca apa să se scurgă sau să puneți furtunul într-un butoi sau rezervor pentru a o utiliza ulterior pentru alte treburi casnice. Clătirea trebuie făcută separat, cu o încărcătură nouă de apă.

Dintre mașinile de spălat rufe disponibile, mașina de spălat semi-automată este o opțiune bună pentru cei care vor să cheltuiască puțin, deoarece este mult mai accesibilă în comparație cu mașinile automate. Cu toate acestea, necesită o monitorizare completă a procesului de spălare și oferă o muncă suplimentară uscării rufelor. Este ideală pentru cei care locuiesc la casă în mod special.

Bineînțeles că este mai comod să optăm pentru o mașină de spălat clasică, cu încărcare frontală sau superioară, însă o mașină de spălat semiautomată poate fi ideală pentru cei care nu au un buget mare sau vor să facă economii de curent și apă. Apa poate și ea fi utilizată pentru altre treburi gospodărești, în special dacă utilizați detergent ecologic. Apa care iese din mașina de spălat rufe conține săpun și deci poate fi folosită pentru a spăla curtea, trotuarul sau chiar pentru a spăla toaleta din casă. Evident, această apă nu este destinată consumului uman sau animalelor. Compararea mărcilor de mașini de spălat și a tipurilor nu este o sarcină foarte simplă, la urma urmei, există producători mari pe piață și cu modele foarte diferite.

 
 

Urmărește-ne pe Google News