L-au atras științele, cum ar fi chimia, biologia, fizica și matematica, încă de mic copil. Pasiunea l-ar fi îndreptat spre fizică și astronomie, dar când a venit momentul să dea la facultate, a ales o meserie care să-l aducă în contact cu oamenii, care să fie respectată, să-i dea ocazia să ajute și să-i asigure un trai decent.
A ales cardiologia pentru multitudinea de mijloace terapeutice
”Și cardiologia a fost tot o decizie bazată pe logică.” Dintre materiile pe care le-a studiat în cei șase ani de medicină, două l-au atras în mod deosebit: cardiologia și neurologia. Și-a scris lucrarea de licență în neurologie, dar a ales cardiologia ca specializare pentru că în cadrul ei a simțit că are mult mai multe mijloace terapeutice de a ajuta oamenii, explică Dr. Bello.
E conștient că lucrurile s-au schimbat în cei peste 20 ani de când a terminat facultatea și au evoluat lucrurile în neurologie, dar crede și simte în continuare că a făcut alegerea potrivită.
La fel de logică și hotărâtă a fost și decizia să se alăture echipei MedLife după ce a terminat rezidențiatul, decizie pe care o susține și după 16 ani. Aici a găsit condițiile propice pentru a-și desfășura meseria așa cum își dorea.
Și simte că atât el, medicul, cât și pacienții sunt tratați cu respect: dincolo de echipamentele performante pe care se poate baza, are parte de timpul necesar să-și asculte pacienții, să-i înțeleagă, să-i trateze.
În 16 ani a consolidat atât de bine relația cu pacienții încât nici nu s-ar mai vedea în altă parte.
Medicina e o meserie care nu se termină la ușa cabinetului
Consideră că tocmai pregătirea și relația cu pacientul sunt esențiale în constituția unui medic bun. În viziunea lui, medicul trebuie să fie foarte bine pregătit, să se educe permanent și să aibă întâi cunoștințele, pe care apoi să le coreleze cu practica. Să fie adaptabil la orice situație clinică întâlnește în cabinet și să fie uman. „Ține foarte mult de cât știe medicul, ce știe să facă și cum reușește să-i transmită pacientului că l-a ascultat și că are răspunsuri. Să-i arate drumul spre rezolvarea problemelor și, foarte important din experiența mea, să-i dea pacientului siguranța că poate apela la medic pentru un sfat, cu întrebări, pentru orice altă nelămurire pe care nu a reușit s-o rezolve în timpul consultației”, spune el.
Medicina e o meserie care nu se termină la ușa cabinetului, crede el. În cabinet, pacientul primește multă informație și se mai emoționează, uită să pună toate întrebările, dar e important ca după ce ajunge acasă și își face ordine în gânduri, să poată apela medicul și să îi pună întrebări.
Tocmai de aceea, când iese pe ușă, nu lasă în urmă tot ce s-a întâmplat pe parcursul zilei.
Unele cazuri sunt mai complexe, multe dintre bolile de inimă au risc vital și sunt pacienți care vin și au nevoie de analize în regim de urgență, de al căror rezultat depinde dacă trebuie să ajungă sau nu la spital. Așa că vorbesc cu ei după ce ajung acasă. Dar bucuria că am putut să ajut pe cineva și că am salvat viața cuiva, uneori și printr-un singur telefon, merită. Nu pot să despart activitatea din cabinet de cea din afara cabinetului.
Dr. Bello
Este cu atât mai implicat în a ajuta și dincolo de pereții cabinetului după ce a avut cazuri în care a aplicat șocuri electrice unor pacienții care au făcut stop cardio-respirator în clinică sau care erau în stadii terminale ale bolii cardiace sau ale altor boli, dar al căror tratament le afecta și bolile cardiace. Acești pacienți și aceste momente l-au marcat. „Pentru că ne arată, de foarte multe ori, că medicina încă are limite. Și nu poți să rămâi impasibil la suferința unui om la care te uiți și știi că nu poți să-l ajuți mai mult”, spune el.
Tocmai de aceea, își oferă cât mai mult din timp pacienților și nu încetează să acumuleze informație și să fie la curent cu evoluția medicinei. Toate acestea dezvăluie profilul unui medic bun, care își respectă meseria.
***
Articolul face parte din campania “Știi un medic bun”, un demers MedLife care își propune să portretizeze medicii care fac zi de zi România bine, construind un mâine mai bun. Sunt mii sau poate zeci de mii de medici buni în România, care, dincolo de talent, vocație, experiență, intuiție și abilități, sunt în primul rând OAMENI.
Medicii MedLife nu sunt doar buni profesioniști, ci și oameni buni, cărora le pasă și care iubesc, la rândul lor, oamenii. Medici pentru care îngrijirea sănătății tale e mai mult decât o profesie, e o chemare.
„Știi un medic bun?”, o campanie MedLife de redescoperire a Încrederii în România.
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!