Am fost la Hyperclinica MedLife Berceni, să aflăm povestea medicului neurolog pentru care pacienții vin la cabinet chiar dacă nu mai au niciun motiv medical, doar pentru a-i mulțumi personal celei care i-a făcut bine.

Alegerea Medicinei

Dr. Oana Neagu vine dintr-o familie cu mai mulți medici, însă cea care a influențat-o puternic să aleagă medicina a fost mătușa ei, care a profesat ca medic de familie. I se părea fabulos ce muncea și o fascina ce vedea în ochii celorlalți raportat la ea. „Am văzut-o asistând la nașteri când eram copil, scoțând șpan din ochii unui om, îngrijind copii, mergând acasă la pacienți și mi se părea extraordinar”, povestește cu o voce caldă, în cabinetul nr.4.

După terminarea liceului, a oscilat între a alege matematica sau medicina, însă cea din urmă se potrivea mai bine cu dragostea ei pentru oameni. Își amintește și acum primul contact cu pacienții pe care l-a avut în anul III de facultate.

Este extraordinar că un om te lasă să te apropii de el într-un timp atât de scurt, te lasă să-l examinezi, îți spune ce are pe suflet”

Satisfacția pe care o primește atunci când oamenii se simt mai bine e inegalabilă.

Inițial, se gândea să-și aleagă pentru rezidențiat Psihiatria. O bună parte a copilăriei și-a petrecut-o alături de bunicul ei, diagnosticat cu Alzheimer și a experimentat la prima mână durerea pe care o resimt persoanele dragi din jurul unui om care își pierde memoria. „Mi-am dorit să îi ajut pe cei care se află într-o astfel de suferință”.

Neurologia seamănă cu matematica

În anul V, însă, a descoperit Neurologia, care i s-a părut mai frumoasă și mai potrivită pentru ea. Neurologia seamănă într-un fel cu matematica, și-a spus. „Nimic în medicină nu e pură matematică, dar mi se părea că dacă știi niște căi, niște structuri, te poți orienta mult mai ușor. Și avea o structură logică și toate curgeau într-un fel dacă plecai de la premisa corectă”, povestește Dr. Neagu despre asocierea pe care a făcut-o cu cealaltă pasiune a ei.Spune că este posibil ca neurologia să i se fi părut deosebită față de restul specialităților medicale și pentru că la început era foarte grea și până a înțeles-o, a durat un timp.

Pe parcursul rezidențiatului s-a pregătit mult pe partea de accidente vasculare și pe patologiile mari neurologice. Însă, în urmă cu câțiva ani, cineva din managementul clinicii MedLife în care lucra a întrebat-o dacă există vreun serviciu pe care ar vrea să îl adauge la cele deja existente și să îmbunătățească, astfel, experiența pacienților. Dr. Neagu Oana i-a propus managerului introducerea electromiografiei (EMG), o parte a neurologiei care se ocupă de sistemul nervos periferic. Dr. Neagu nu avea această competență, însă l-a recomandat pe dr. Moldovan de la Spitalul Elias. Acestuia i s-a părut că e prea în vârstă să schimbe sistemul de stat pe cel privat, povestește dr. Neagu, însă s-a oferit să o învețe să facă ce face el. Astfel, doctorul a devenit unul dintre cei mai importanți mentori pe care i-a avut până acum.

Cred că am învățat doar să merg în același mod, cu mâna cuiva pe mâna mea, și ghidându-mă așa, pas cu pas. A fost ceva extraordinar”.

Momentele grele: „E îngrozitor să dai un astfel de diagnostic”

Unul dintre cele mai grele momente pentru dr. Neagu a fost atunci când a trebuit să dea o veste cruntă unei persoane apropiate. Fiica de 25 de ani a unei doamne pe care o cunoștea de o viață avea o tumoră pe creier. Doctorița aflase de la medicul care i-a făcut RMN-ul că fata are o tumoră foarte mare, care avea toate caracteristicile unei tumori agresive. Mama tinerei aflase și ea de la medicul radiolog, însă nu știau exact ce urmează să facă. Era o veste șocantă atât pentru familie, cât și pentru doctorița Neagu.

Atunci am văzut efectiv cum un om îmbătrânește brusc, stând pe hol… Părintele fetei ajunsese la cabinet înainte să ajungă fata cu rezultatul RMN-ului, să ne uităm împreună. I-a explicat tinerei că în spatele durerilor de cap se ascunde ceva care trebuie extirpat, pentru că presiunea este foarte mare în interiorul cutiei craniene și că acela este motivul pentru care are vărsături frecvente. Nu a pronunțat cuvântul cancer.

Tânăra s-a stins în mai puțin de un an. „A fost greu să mă duc la înmormântare”, povestește medicul, cu voce stinsă.

În cabinetul ei ajung și pacienți cu scleroză laterală amiotrofică, o boală în care „mor neuronii motori din cap și din măduvă”, o boală cu evoluție rapidă și cumplită, pentru că „se topesc mușchii, nu mai poți să mergi, să înghiți, să vorbești, să mănânci și în final, nu mai poți nici să respiri”. E îngrozitor să dai un astfel de diagnostic, spune medicul, iar pe acești oameni nu îi poate uita ușor. „Îi duci cu tine după, rămân în minte, în suflet, rămân”.

Momentele frumoase compensează în balanța vieții

Principala sursă de energie a medicului, care o face să gestioneze momentele dureroase o reprezintă familia ei – soțul, cei doi copii și cățelul, iar în timpul liber, înoată regulat și joacă tenis ca să scape de stres.

Și mai contează mult și cazurile fericite, care merg bine, care compensează în balanța vieții.

La un moment dat, a avut un pacient cu o durere de cap mai particulară, care se numește cefalee hipnică. Pacienții cu această afecțiune au o durere intensă de cap, care îi trezește în fiecare noapte, la aproximativ aceeași oră, ca și cum și-ar pune ceasul să sune, spune medicul. Tratamentul, pe lângă cel medicamentos, care este inclus și în ghidurile de specialitate, este o cafea concentrată, de tip espresso, pe care pacientul trebuie să o bea înainte de culcare, adaugă dr. Neagu.

Numai că pacientul meu era un domn foarte serios. Și mă uitam la dumnealui și mă gândeam că poate nu o să i se pară tocmai ok să-i spun să bea o cafea înainte de culcare, dumnealui plângându-se că nu poate să doarmă.”Îl vedea foarte supărat din cauza durerii de cap și se gândea că o să i se pară absurd că a venit la doctor, iar doctorul îl trimite să bea cafea.

Și-a luat inima în dinți și i-a spus ce are de făcut, i-a spus că vor face investigații, îi dă și tratament medicamentos, dar să încerce mai întâi această variantă.

Peste un timp, pacientul s-a întors vesel, a deschis ușa cabinetului și a întrebat-o:

„-Nu mă mai recunoașteți?”

I se părea cunoscut, dar nu îi asocia figura cu afecțiunea.

„-A venit Expresul de Noapte”,povestește dr. Neagu râzând. Pacientul era foarte fericit că tratamentul funcționase.

Recunoștința pacienților – “să vezi că ai îngrijit pe cineva, că se întoarce cu zâmbetul pe buze, că îți mulțumește” – îi aduce o bucurie imensă. În urmă cu câțiva ani, a avut un pacient care a fost operat pe cord și a avut o suferință de plex brahial cu dureri mari și scădere de forță la nivelul mâinii. A fost o perioadă foarte grea pentru dumnealui și doctorița l-a ajutat pe partea neurologică. „Treaba asta s-a întâmplat acum ani de zile, dar și acum vine regulat și îmi spune mulțumesc, deși leziunea este vindecată, este bine, nu are niciun motiv să mai vină”.De fiecare dată simpla vedere a pacientului îi înseninează ziua.

În încheiere, am întrebat-o pe Dr. Oana Neagu ce i se pare deosebit la creier, organul care se află în centrul specialității medicale pe care și-a ales-o.

Dr. Neagu Oana:

Creierul e un organ aparte, suntem ceea ce suntem datorită creierului. Tot ce învățăm e acolo, toate amintirile noastre sunt acolo. E fascinant cum uneori nu mai putem să avem acces la ele, cum uneori nu putem să mișcăm o parte a corpului dintr-o leziune mică. Părem făcuți din sfori și din centri nervoși și din fire care unesc acei centri nervoși, dar chestia asta este fascinantă, suntem niște circuite așa, legate. E foarte frumos să poți să pui mâna și să spui: De aici, din acest motiv nu poți să faci nu știu ce. Cred că partea asta m-a atras pe mine.

dr. Oana Neagu

***

Articolul face parte din campania “Știi un medic bun”, un demers MedLife care își propune să portretizeze medicii care fac zi de zi România bine, construind un mâine mai bun. Sunt mii sau poate zeci de mii de medici buni în România, care, dincolo de talent, vocație, experiență, intuiție și abilități, sunt în primul rând OAMENI.

Medicii MedLife nu sunt doar buni profesioniști, ci și oameni buni, cărora le pasă și care iubesc, la rândul lor, oamenii. Medici pentru care îngrijirea sănătății tale e mai mult decât o profesie, e o chemare.

„Știi un medic bun?”, o campanie MedLife de redescoperire a Încrederii în România.

Urmărește-ne pe Google News