Medicii MedLife, a căror experiență este completată de cele mai noi tehnologii disponibile în cadrul clinicilor și spitalelor din întreaga țară, explică faptul că investigațiile imagistice permit diagnosticarea corectă și stabilirea unui tratament eficient în cazul multor afecțiuni.

Patologia oncologică este „una din marii trimițători la imagistică”, de obicei fiind vorba de imagistica secțională cu administrare de contrast, cum ar fi CT, RMN și uneori PET CT, potrivit medicului primar Radiologie-Imagistică Medicală Bogdan Cociaș, de la Hyperclinica MedLife Polisano, Sibiu. Pacienții oncologici au nevoie de imagistică „atât pentru diagnosticare, cât și pentru urmărirea post-tratament, inițial la șase luni și apoi anual, în funcție de tipul afecțiunii”, explică medicul.

Ginecologia este o altă specializare care folosește frecvent serviciile de imagistică. Medicii ginecologi folosesc zilnic ecografia, atât pentru urmărirea sarcinii, cât și pentru examinările și diagnosticul diferitelor afecțiuni din sfera ginecologică. De asemenea, litiaza biliară (pietrele la fiere) sau litiaza renală (pietrele la rinichi) se diagnostichează frecvent cu ajutorul ecografiei abdominale, aceasta metodă fiind folosită frecvent și în serviciile de medicină de urgență.

Nu în ultimul rând, afecțiunile sânului sunt diagnosticate prin mamografie, ecografie și RMN mamar. Pe plan mondial, mamografia este considerată cea mai importantă metodă imagistică de screening în investigarea femeilor cu vârste de peste 40 de ani, explică medicul MedLife. Recomandările actuale susțin efectuarea mamografiei la fiecare doi ani. Doza de iradiere este nesemnificativă și se poate compara cu iradierea naturală obținută în timpul unui zbor de câteva ore cu avionul, completează acesta.

Dr. Bogdan Cocias

Având la dispoziție cei mai buni medici și echipamente de ultimă generație, pacientele MedLife raportează într-un procent foarte mic disconfort în timpul mamografiei. În schimb, „beneficiile sunt foarte mari, mamografia având avantajul de a putea fi comparată cu una mai veche, astfel fiind observate detalii de genul asimetriilor focale sau microcalcificărilor nou apărute. Astfel, se poate trata un cancer mamar, înainte ca acesta să devină voluminos și avansat”, spune dr. Cociaș, coordonator al Centrului de Senologie Imagistică din cadrul Hyperclinicii MedLife Sibiu.

Diferența între tipurile de investigații imagistice

Medicul Bogdan Cociaș explică faptul că diferența între investigațiile imagistice este dată de principiul de funcționare. Ecografia este cea mai des întâlnită în practica medicală, fiind recomandată, în special, pentru investigarea organelor moi. De altfel, datele unei analize realizate de PwC pentru MedLife în 2020, arată că 91% din volumul de servicii de imagistică accesate de către abonații MedLife au fost la ecografii și radiografii.

 Dacă ecografia funcționează pe bază de ultrasunete, care sunt transformate cu ajutorul computerului în imagini, radiografia, tomografia și mamografia sunt investigații bazate pe emisia de radiații X, care apoi sunt recepționate de un detector digital pentru a fi transformate în imagini. “Investigațiile cu radiații X sunt utile, în special, în investigarea sistemului osos, a plămânilor sau a segmentelor ce conțin aer și în afecțiunile tubului digestiv”, completează Dr. Cociaș.

Conform medicului, tomografia computerizată (CT) este utilă în investigarea întregului corp, “însă principalele afecțiuni în care este folosită sunt traumatismele severe, sosite la camera de gardă, afecțiunile pulmonare, unde CT-ul excelează, și afecțiunile oncologice, în care se urmărește extensia carcinoamelor la diverse organe. Mai este folosiă și în angiografie, investigarea afecțiunilor tubului digestiv și ghidarea CT a unor puncții sau biopsii în regiuni profunde, care nu pot fi accesibile ecoghidat.”

În ceea ce privește imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), aceasta funcționează pe principiul unui câmp magnetic puternic și este utilă în neurologie, în cazul afecțiunilor ortopedice și pentru monitorizarea pacienților oncologici din sfera digestivă și ginecologică. Pentru a beneficia de un examen RMN, românii ajung de cele mai multe ori în unitățile medicale private, unde numărul aparatelor RMN este mai mare comparativ cu unitățile publice.

Gestionarea anxietății legate de RMN

Unii pacienți suferă de claustrofobie și pot întâmpina dificultăți în efectuarea unui RMN. Pentru aceștia, MedLife pune la dispoziție „o multitudine de metode de a-i ajuta, de la recomandarea tratamentului pentru anxietate, înaintea investigației, până la prezența unui aparținător în timpul investigației sau a unui asistent prezent în permanență lângă pacient și chiar sedare”, explică Dr. Bogdan Cociaș.  

Mai multe decât atât, MedLife a implementat conceptul de RMN Zen, adăugând echipamentelor de top un decor și muzică inspirate din natură pentru “a îmblânzi” experiența pacienților. Medicul Bogdan Cociaș mai adaugă și faptul că, de curând, a apărut principiul de fastMRI (RMN rapid), în care pacientul este investigat cu minimul necesar de secvențe, de obicei două fără contrast și una cu contrast, limitând timpul examinării.

Durata unui RMN depinde de regiunea examinată și de protocolul impus de medicul care interpretează rezultatele. De regulă, un RMN poate varia de la 15 minute pentru investigații clasice de coloană vertebrală sau genunchi, până la o oră, în cazul examinărilor mai complexe, abdominale și pelvine.

Examinarea RMN nu are limite de vârstă, „dar fiind puternic afectată de mișcările corpului, este limitată la copii și vârstnici, care din motive obiective, fie nu au răbdarea de a sta nemișcați o lungă perioadă de timp, fie la vârste înaintate au dureri antalgice care nu le permit sa stea întinși”, conchide medicul.

Indiferent de investigația radiologică aleasă, pacienții nu au motive de îngrijorare cu privire la iradiere deoarece aparatura modernă funcționează cu doze mici, iar personalul medical este pregătit să optimizeze iradierea pacientului. Cu încredere în medicii extraordinari și în medicina de excelență, pacienții beneficiază de servicii de imagistică la standarde europene în unitățile MedLife din întreaga țară.

***

Acest articol este susținut de MedLife

Când știi ce ai, știi ce ai de făcut. Acesta este convingerea celui mai puternic sistem medical privat de diagnosticare și tratament creat de MedLife, care își propune să pună umărul la combaterea riscurilor asociate autodiagnosticului și automedicației.

Cum putem scăpa de efectele negative ale acestor fenomene? Cu ÎNCREDERE. În știință, în medici, în tehnologie și echipamente. În CUNOAȘTERE. Doar astfel putem avea soluții adevărate la probleme reale.

Laboratoarele și clinicile MedLife sunt locul în care expertiza medicilor, dublată de tehnologia de ultimă generație, oferă acces la un diagnostic corect și soluții personalizate nevoilor tale. Locul care îți dă încredere în tine, în mâine.

Urmărește-ne pe Google News