Stabilește necesarul de materiale
Înainte de a te apuca de realizarea lucrărilor este important să îți stabilești necesarul de materiale, astfel încât să nu pierzi timp între etapele de lucru. Va fi nevoie să cumperi plăci de gips carton, profile și bride. Nu trebuie să uiți de scule, începând cu ruleta și cu nivela și terminând cu autofiletanta.
Curăță substratul
Curățarea substratului este un aspect foarte important în procesul de amenajare a tavanului fals. Va fi nevoie să cureți foarte bine suprafața, în special de praf, pentru că, deși nu este nevoie de aplicarea unor adezivi sau vopsele, este indicat să beneficiezi de un substrat care să îți permită amenajarea corectă.
În plus, va fi nevoie în unele cazuri să folosești o bandă de etanșare, adezivă, care trebuie să se lipească de substrat. Dacă acesta prezintă praf sau alte impurități sau este deteriorat, procesul de etanșare nu va fi realizat în mod corect. Etanșarea se referă la nivelul de propagare al zgomotului și la circulația prafului.
Trasează liniile ajutătoare pentru montajul plăcilor
Începând cu această etapă, va trebui să folosești uneltele de măsurat; astfel, cu ajutorul unei nivele cu laser vei putea stabili suprafața în mod corect. De asemenea, va trebui să marchezi înălțimea pereților și grosimea pe care vrei să o aibă tavanul fals. În funcție de această grosime, vei marca poziția pe care trebuie să o aibă profilele metalice astfel încât acestea să poată fi montate pe poziție.
Montează bridele
Bridele ar trebui să fie montate în fiecare colț al camerei și să respecte anumite distanțe. În general, trebuie păstrată o distanță de 1 m între bride, însă este recomandat să discuți cu un specialist care să-ți indice poziția acestora în cazul specific al locuinței tale.
Montează profilele
O dată stabilită poziția bridelor și fixarea acestora, este momentul să treci la montarea profilelor. Acestea trebuie puse pe conturul camerei în faza inițială, pentru ca mai apoi să poți realiza caroiajul necesar montării plăcilor.
Montează plăcile de gips carton
După ce ai creat întreaga structură din profile va fi nevoie să montezi plăcile de rigips. Folosește șuruburi autofiletante pentru prindere, iar apoi acoperă întreaga suprafață cu ajutorul unui chit de rosturi și cu finisajul dorit.
Pe parcursul lucrărilor, dacă ai cabluri sau fire pe care vrei să le maschezi, trebuie să le poziționezi astfel încât acestea să fie ascunse în structura tavanului fals. Dacă nu te vei ocupa de acest aspect de la început, ulterior realizării lucrărilor vei putea interveni mai greu, pentru că va trebui să distrugi cea mai mare parte a muncii tale.
Tavanul fals poate fi folosit într-un număr mare de aplicații, de la case și locuințe individuale la firme, sedii de birouri sau centre comerciale. Tavanul fals oferă un aspect îngrijit, plăcut și drept, pe care nu l-ai putea obține la fel de ușor prin intermediul tavanelor realizate în mod tradițional.
Respectă acești pași, folosește materiale calitative și nu uita să ceri ajutorul specialiștilor pentru situațiile particulare care necesită rezolvare. Doar în acest fel te vei bucura de o amenajare de calitate și de aspectul minunat pe care ți-l oferă tavanul fals.