Dovezi științifice privind neurofeedback-ul ca tratament pentru autism
Încă de acum 10 ani, s-au efectuat mai multe studii privind impactul neurofeedback-ului asupra persoanelor cu autism. Rezultatele acestor studii arată îmbunătățiri semnificative ale funcționării sociale, emoționale și comportamentale. Studiile ulterioare la 12 și la 18 luni după încheierea antrenamentului cu neurofeedback au arătat că beneficiile oferite de neurofeedback durează și după încheierea antrenamentului. Tratamentul pentru tulburările din spectrul autismului este de așteptat să fie pe termen lung, însă studiile arată îmbunătățiri într-un timp foarte scurt, și anume între 10 și 18 săptămâni. Pentru început, neurofeedback-ul poate fi utilizat ca o opțiune de tratament suplimentară pe lângă alte tipuri de terapii, cum ar fi analiza comportamentală aplicată și terapia de vorbire și limbaj.
Cum funcționează neurofeedback-ul pentru autism?
Dacă o persoană diagnosticată cu tulburări din spectrul autismului se poate uita la televizor sau poate juca jocuri pe calculator, atunci poate beneficia și de neurofeedback. Procesul funcționează la nivel subcortical, permițând chiar și copiilor de vârstă mică să primească această terapie. Creierul nostru este capabil să își îmbunătățească performanța atunci când primește feedback clar și imediat despre modul în care funcționează. Acesta este fundamentul neurofeedback-ului. Un alt aspect foarte important este acela că neurofeedback-ul este un proces natural, care antrenează creierul și care oferă efecte stabile pe termen lung. În schimb, medicamentele au și efecte secundare și doar gestionează simptomele, iar atunci când nu mai sunt administrate, simptomele reapar. Medicamentele nu corectează sursa problemei la nivelul creierului. În schimb, neurofeedback-ul propune o abordare diferită. Specialiștii măsoară funcția creierului la pacienții cu autism pentru a depista motivul dificultăților cu care se confruntă. De exemplu, în urma măsurării, unii pacienți prezintă o activare excesivă într-o parte a rețelei emoționale a creierului. Odată ce sursa problemei este identificată, se poate viza acea zonă pentru schimbare prin antrenament cu neurofeedback. Această abordare permite remodelarea creierului, nu doar mascarea simptomelor.
Care sunt primele schimbări care apar după începerea neurofeedback-ului?
Atunci când un pacient începe pentru prima dată să beneficieze de terapia prin neurofeedback, va deveni mai calm, mai puțin emoțional, mai puțin copleșit și va avea parte de un somn mai bun. Pe măsură ce continuă să beneficieze de neurofeedback, se vor observa și alte îmbunătățiri, cum ar fi reducerea izbucnirilor emoționale, abilitatea de a răspunde mai bine la instrucțiuni, gândire mai creativă, va vorbi mai clar și mai precis, va fi mai puțin ritualic, iar toleranța sa la schimbare va crește. De asemenea, vor scădea hiperactivitatea și impulsivitatea, se va îmbunătăți capacitatea de concentrare și de atenție, va avea abilități sociale și relații mai bune, va fi mai calm și mai stabil, mai puțin anxios și va avea o conștientizare mai sporită a sentimentelor și emoțiilor.
Pentru persoanele cu autism, neurofeedback-ul este ușor, non-invaziv, sigur, natural și holistic, fără riscul unor efecte secundare adverse.