Coaliția Natura 2000 România, propune astfel o viziune a sistemului de management al rețelei de arii protejate, pentru natură, pentru politicieni și pentru societatea civilă. 

Ariile naturale protejate, atunci când sunt gestionate eficient, oferă beneficii multiple societății, prin păstrarea unor elemente și sisteme naturale unice, cu valoare ecologică și științifică, prin multitudinea de servicii ecologice și de mediu asociate, oportunități pentru învățare și cercetare. Scopul managementului ariilor naturale protejate, de la care pleacă această viziune, este gestionarea interacțiunilor dintre ariile protejate și societate. În final, acest management trebuie să asigure societății beneficiile și funcțiile pentru care ariile protejate au fost desemnate, respectând valoarea intrinsecă a naturii. 

Managementul ariilor protejate, respectiv cel al sistemului de arii protejate, are un grad ridicat de complexitate, care rezultă, în primul rând, din suprapunerea multiplelor obiective, drepturi, responsabilități și interese la niveluri teritoriale diferite. În acest context, pentru ca resursele investite să fie utilizate eficient și pentru obținerea beneficiilor scontate, sunt necesare un cadru coerent la nivel național și o abordare sistematică, integrativă și strategică a managementului. În plus, gradul ridicat de fragmentare instituțională care caracterizează sistemul de management și decizie pentru ariile protejate din România, chiar și după schimbările recente (iulie 2018), impune necesitatea asigurării coordonării și coerenței. Aceasta reprezintă prima viziune națională unitară, dedicată sistemului de management al ariilor protejate din România, construită pe 10 principii: 

1) Abordarea holistică și integrată 2) Prioritatea 3) Implicarea activă și constructivă a statului 4) Fundamentarea științifică a deciziilor și practicilor de management 5) Eficiența și eficacitatea 6) Transparența 7) Managementul participativ 8) Împărțirea echitabilă a costurilor conservării 9) Integrarea intersectorială a obiectivelor de conservare 10) Coerența și perspectiva pe termen lung. Viziunea poate fi consultată pe site-ul Coaliției Natura 2000.

Urmărește-ne pe Google News