Unele visuri nu se împlinesc niciodată, altele… când te aștepți mai puțin. Viorica Feraru este din Brăila, are 64 de ani și singurătatea este marea ei povară. O povară pe care Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor se luptă să i-o facă mai ușoară, atât ei cât și pentru alți 300 de vârstnici din România. Doamna Viorica Feraru a prins curajul de a înfrunta singurătatea și de a vorbi despre despre destin, împlinire și puterea de a ajunge, oricât de târziu, la capătul propriului vis.
Viorica nu are copii, iar tinerețea și mare parte a vieții adulte și-a trăit-o legată de un bărbat care nu i-a adus fericirea promisă, dar de care a rămas legată de teama prejudecăților care o îngrădeau într-un oraș mic și tradiționalist.
Povestea ei de viață e scrisă cu sinceritate și curaj, dar și cu gândul la toți ceilalți vârstnici aflați într-o situație asemănătoare ei sau chiar mai grea. Singurătatea este o boală invizibilă care produce efecte dezastruoase asupra sănătăţii fizice și psihice.
Viorica a lucrat ani mulți ca țesătoare la secția de covoare a Cooperativei Meșteșugărești „Arta populară” din Brăila – muncă grea, dificilă, migăloasă, cu ochii care te ustură de încordare și degetele care amorţesc. Visa de copil să vadă locuri frumoase din țara asta și să ajungă la București. O fascina metropola cu toate colțurile ei de istorie, bulevardele largi, parcurile, muzeele, clădirile care purtau în ele istoria trecută și prezentă și pe care le vedea doar la televizor sau în pozele din ziare. Pentru mulți, este o bagatelă, dar acesta era visul ei pe care o viață de om nu l-a putut împlini și nu credea să-l mai împlinească vreodată.
După o viaţă trăită sub corsetul atâtor restricţii, cu zilele lungi când nu-ți bate nimeni la ușă și când telefonul rămâne mut, ori cu serile fără o vorbă învelite doar în lumina albastră a televizorului, Viorica uitase să mai spere în visurile ei. A aflat însă că există o organizație care le face viața mai frumoasă vârstnicilor singuri. Curioasă, a intrat, cu un an în urmă, în familia asociației Niciodată singur – Prietenii vârstnicilor. Aici a descoperit, cu ajutorul voluntarilor, că singurătatea nu trebuie să însemne izolare și totul este mai ușor atunci când cineva te ascultă, te sprijină și îți este aproape.
A fost şi este cea mai înţeleaptă decizie a vieţii sale, mărturisește Viorica, pentru că i-a redat independenţa şi libertatea sufletească. Căci nici un suflet nu merită încorsetat în singurătate, fiindcă singurătatea îl ofilește. Iar asta, spune ea, i-a schimbat într-adevăr viața.
Viorica Feraru a mai primit ceva pe lângă prietenie și sprijin: Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor, cu sprijinul Farmaciilor Dr. Max i-au oferit prilejul să își îndeplinească visul de-o viață: acela de a vedea Bucureștiul. Pentru că niciodată nu este prea târziu să mai crezi în visul tău. Aici, în capitala României, a trăit cele mai intense emoții, vizitând obiectivele pe care le văzuse cu ochii minții încă din tinerețe, uluitoarea Casă a Poporului, Calea Victoriei și palatele sale unice, Palatul CEC, Palatul Regal, Ateneul Român, Caru cu Bere și încă multe alte locuri…
Copleșită de emoții, Viorica a mers apoi la Centrul de Socializare al Seniorilor Niciodată Singur din București, unde a făcut cunoștință cu echipa care coordonează acțiunile asociației, a aflat care sunt activitățile care se întâmplă aici zilnic și a legat foarte ușor prietenii cu alți vârstnici, beneficiari ai proiectului. Centrul de Socializare al Seniorilor s-a deschis în 2022 și este rezultatul celui de-al doilea an de parteneriat dintre Farmaciile Dr. Max și Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor, o inițiativă pe termen lung de a susține seniorii din România, cu sprijinul Ogilvy Romania, ca partener de comunicare. Vârstnici singuri, de peste 65 de ani, din București, se pot înscrie gratuit la diverse activități ale centrului și au ocazia de a socializa, de a învăța, de a se mișca și chiar de a se distra.
Într-un secol profund grăbit şi devorat de nelinişti ciudate, valorile, visurile, speranțele și acțiunile noastre sunt extrem de diverse pentru că fiecare vedem lumea cu alți ochi, iar ceea ce este esențial pentru unii ar putea să fie lipsit de valoare pentru alții… Sunt oameni pentru care nu este suficient nici dacă au cucerit Everestul, în vreme ce pentru alții, simplu fapt că reușesc să-și facă un prieten sau pot să trăiască un vis de o viață, este o victorie uriașă.
Viorica Feraru: „Visez să ajung la București de când eram copil. Stăteam la țară și vedeam mașinile trecând… îmi doream să ajung și eu într-o zi aici”.
Oferă șansa unui vârstnic de a avea pe cineva alături! Trimite un SMS cu textul ÎMPREUNĂ la 8845 și donează 2 euro pe lună. Află cum te mai poți implica pe www.niciodatasingur.ro.