Pentru că durerile cauzate de endometrioză sunt severe, boala este încadrată în topul celor mai dureroase boli. Cu toate acestea, durerile mari la menstruație sunt catalogate, de multe ori, drept „normale” în cazul multor femei și fete. Astfel, normalizarea durerii este unul dintre principalele motive pentru care diagnosticarea se face abia după șapte-opt ani de la apariția primelor simptome ale bolii, explică medicul ginecolog Gabriel Mitroi, specializat în chirurgia endometriozei și coordonatorul MedLife Bucharest Endometriosis Center.
„Normalizarea durerii este un obicei perimat la care trebuie să renunțăm. Durerile cronice pe care le resimt femeile nu sunt rezultatul unor sensibilități exagerate și nu sunt închipuite”, subliniază dr. Gabriel Mitroi.
Pacientele care ajung în centrul nostru au fost ani de zile ignorate, li s-a spus că exagerează, că durerile sunt pe fond nervos sau că sunt intrinseci condiției feminine. Durerea lor este reală, iar endometrioza trebuie să fie prima boală suspectată, nu ultima, așa cum se întâmplă în prezent, adaugă acesta.
De asemenea, dificultatea diagnosticului se datorează atât complexității bolii, ale cărei manifestări coincid cu cele ale altor afecțiuni, cât și catalogării bolii drept exclusiv ginecologică. Endometrioza este, de fapt, o boală a întregului corp, explică medicul.
În cazul în care pacientele au dureri sau disconfort în zona intestinală, endometrioza este cel mai adesea diagnosticată greșit drept sindromul colonului iritabil, simptomele fiind asemănătoare. „Problema cea mai mare cu acest diagnostic eronat este că femeile pierd foarte mult timp realizând investigații inutile și invazive (colonoscopia care nu are nicio valoare în diagnosticarea endometriozei), urmând diete și diverse tratamente ineficiente. Ele pot trăi ani la rând cu impresia că suferă de colon iritabil, întârziind astfel foarte mult diagnosticul”, spune dr. Mitroi.
Centrul MedLife – Bucharest Endometriosis Center are o abordare multidisciplinară, iar cazurile sunt discutate de toți membrii echipei care participă la intervenție. Diagnosticul de endometrioză se pune în urma unei anamneze detaliate, a unui consult de specialitate și a unor investigații imagistice, precum ecografia transvaginală și RMN-ul cu protocol de endometrioză. Chirurgul specializat în chirurgia endometriozei împreună cu radiologul specializat în endometrioză sunt cei care pun diagnosticul.
În urma consultului de specialitate se poate suspiciona afectarea intestinală, care va fi ulterior confirmată de investigația imagistică. Radiologul trebuie să fie în egală măsură familiarizat cu aspectul bolii, pentru a putea efectua investigația cât mai corect și pentru a putea oferi o descriere cât mai detaliată și corectă a leziunilor. Ulterior, pacienta poate beneficia și de un consult cu chirurgul colo-rectal sau cu chirurgul urolog, în funcție de fiecare caz în parte.
dr. Gabriel Mitroi
Tratamentul chirurgical al endometriozei într-un centru multidisciplinar
Principalele scopuri ale tratamentului sunt reducerea sau eradicarea durerilor, extirparea nodulilor endometriozici și prevenția apariției de noi noduli. „«Standardul de aur» în tratamentul endometriozei este chirurgia excizională. Tehnica exciziei presupune îndepărtarea leziunilor în profunzime”, precizează medicul. Spre deosebire de tehnica ablației, care îndepărtează doar superficial leziunile, rădăcinile rămânând în țesuturi, excizia „s-a dovedit a fi extrem de eficientă atât în redarea calității vieții, cât și în reducerea semnificativă a riscului de recidivă”, completează dr. Mitroi.
Cazurile care necesită intervenție chirurgicală sunt cele care prezintă simptome severe, care afectează calitatea vieții, cazurile care se confruntă cu infertilitate și doresc obținerea unei sarcini, dar și cazurile a căror complexitate pot predispune pacienta la complicații în lipsa intervenției, spune coordonatorul Bucharest Endometriosis Center.
Pentru multe dintre femeile diagnosticate cu endometrioză, indiferent dacă sunt sau nu operate, procedura de fertilizare in vitro (FIV) este singura variantă de a concepe, potrivit medicului. Rata de succes a procedurilor FIV după intervenția chirurgicală este mai ridicată decât în cazul femeilor care care nu optează pentru intervenție, conform studiilor de specialitate.
Echipa medicală din cadrul centrului MedLife specializat pe endometrioză nu este recunoscută doar pentru cazurile extrem de complexe gestionate de-a lungul timpului, ci și pentru susținerea pacientelor într-un sistem personalizat. Pacientele, multe dintre ele din afara țării, aleg Bucharest Endometrios Center din cadrul MedLife pentru transparența, susținerea și comunicarea deschisă pe care o au cu întreaga echipă. Cu atât mai mult cu cât cele mai multe paciente vin după ani de suferință, acestea au nevoie de medici ale căror expertiză și abilități chirurgicale să fie completate de calitatea lor umană pentru a le oferi suport medical și psihologic.
Comunitatea endometriozei este mare, iar lipsa specialiștilor și întârzierea diagnosticului reprezintă o problemă globală. Din păcate, nu există modalități specifice de prevenție a acestei afecțiuni, de aceea este important ca pacientele să cunoască simptomele bolii și să apeleze la cei mai buni medici pentru a primi ajutor de specialitate.
paulg40 • 27.03.2023, 12:03
Poza cu aceste persoane imi provoaca o incertitudine o repulsie dar mai ales neincredere.Daca o persoana la o varsta medie din cei angajati in corpul medical ajung sa conduca o sectie un spital sa fie si specialist inseamna ca cei ce conduc medicina nu au treaba cu sanatatea.Uitati-va la poza de mai sus: serial Netflix Chef la Cutite Undeva prin Centrul Vechi?
Antena24.ro • 29.03.2023, 07:04
paulg40 • 27.03.2023, 12:03
Poza cu aceste persoane imi provoaca o incertitudine o repulsie dar mai ales neincredere.Daca o persoana la o varsta medie din cei angajati in corpul medical ajung sa conduca o sectie un spital sa fie si specialist inseamna ca cei ce conduc medicina nu au treaba cu sanatatea.Uitati-va la poza de mai sus: serial Netflix Chef la Cutite Undeva prin Centrul Vechi?
bine spus