Pentru a-ți aduce în prim-plan principiile pentru o formă fizică foarte bună și o stare mentală pe măsură, am vorbit cu Rareș Coman, Ambasador și Master Trainer Limitless – program ce include și remodelare corporală. Rareș este un instructor de fitness și personal trainer cu peste 15 ani de experiență. Daca nu mergi să îl vezi la Brașov, îl întâlnești la antrenamente online oferite de 7card!
Încălzirea și răcirea sunt la fel de importante
Primul lucru despre care ne vorbește Rareș este că, atunci când faci sport, nu trebuie să uiți niciodată să îți faci încălzirea înainte de executarea efortului fizic de orice natură, dar și răcirea corpului, ulterior. Nu grăbi acest proces, este unul extrem de important, indiferent de nivelul de experiență pe care îl ai cu exercițiile fizice. O încălzire și o răcire executate corect ar trebui să adune împreună între 10 și 15 minute.
„Dacă nu lucrezi o anumită grupă musculară, atunci poți face o încălzire generală. Mișcări pentru umeri, pentru brațe, două-trei mișcări de șold, de picioare și la final puțin cardio. Să pui totul în mișcare!”
Dacă te concentrezi însă doar pe anumite grupe musculare, trebuie să încălzești și să relaxezi zonele pe care le-ai lucrat. Atât la încălzire, cât și la răcire. La încălzire ar trebui să întinzi puțin mușchii pe care urmează să-i lucrezi la antrenament. Spre exemplu, dacă ai lucrat picioarele, la răcire trebuie să te întinzi și să faci stretching-ul respectiv pe zona lucrată.
Adevărata motivație vine din interiorul tău
„Să zicem că vrei să slăbești. Vii la sală pentru că ești motivat de aspectul ăsta. Odată ce vii la sală și slăbești, intervine altă motivație. Aceea de menținere a ceea ce ai obținut. Lucrezi, lucrezi și musculatura arată într-un fel, iar hainele se așază altfel pe tine.”
Deși ai nevoie de un antrenor pentru performanță optimă, unul care să te ajute să-ți depășești blocajele, motivația nu trebuie să vină tot de la antrenor. Trebuie să o găsești în tine, fie că e vorba de depășirea unei accidentări, fie că e pur și simplu vorba despre a arăta mai bine și a fi mai sănătos.
Spre exemplu, Rareș a trebuit să renunțe la atletism după opt ani, în urma unei astfel de accidentări. Însă, după cum se vede, asta nu l-a oprit să-și ducă mai departe pasiunea pentru sport. Din contră! Astfel, a ajuns să creeze un program special de remodelare corporală
Și totuși, ce e remodelarea corporală?
Este foarte important să știi la ce rezultate să te aștepți atunci când te angajezi să faci exerciții fizice. Dacă “pleci la luptă” înarmat cu preconcepții sau informații greșite, ai pierdut orice bătălie din start. Poate te-ai gândit să faci exerciții și vrei să încerci un program de remodelare corporală pentru că ai văzut pe rețelele sociale cum anumiți indivizi afișează un ideal estetic de dorit. Ei bine, rezultatele lor nu vin în urma unei remodelări corporale.
„Remodelarea corporală înseamnă, în cel mai simplu mod de a o spune, să aduci un om care are mai multe kilograme decât în mod normal în punctul în care să reușească să se încheie la șireturi și să nu mai obosească în timp ce face asta.”
Remodelarea corporală mai înseamnă totuși și opusul: aducerea unei persoane care a trecut printr-o perioadă grea și care are kilograme mai puține în punctul în care reușește să “pună carnea la loc”, spune Rareș. E un program care se adresează tuturor grupelor de oameni, indiferent de motivația fiecăruia: slăbitul sau îngrășatul.
Planul de alimentație e foarte important în funcție de ținta pe care ți-ai propus-o
Dacă încerci un program de remodelare corporală care implică slăbitul sau îngrășatul, ține cont că schimbarea „se jonglează în primul și în primul rând din alimențatie”, subliniază Rareș. Dacă nu abordezi un plan de alimentație în funcție de ce vrei să realizezi (și, evident, să te și ții de el), te vei antrena „în gol”.
„Dacă vrei să pui masă musculară, atunci planul alimentar se construiește în acest sens. Dacă vrei să îți menții sau să îți tonifiezi mușchii, alimentația trebuie să vină în concordanță cu ceea ce îți dorești.”
În același timp, odată cu alimentația corectă, e indicat să ții alături de antrenor niște măsurători ca să vezi cât și cum slăbești, câtă masă musculară pui în urma unui număr de antrenamente și ce vârstă metabolică ai de fapt.
Un antrenament făcut corect se învață de la antrenor
În antrenamentele lui, Rareș Coman include și partea de biomecanică: îți arată de ce nu e bine să faci exercițiile după ureche și în același timp te corectează și te sfătuiește. Știi tu, ca să nu ajungi să te trezești cu dureri inutile.
„Sportul nu se învață și nu se execută în funcție de ce citești”, menționează Rareș. Fie că ai o sesiune online, fie că ești fizic la sală, e ideal să ai lângă tine un antrenor. El te poate sfătui și te poate ajuta să faci orice exercițiu în mod corect.
„Uite, de exemplu, jocul de glezne. Există cel puțin trei-patru moduri de execuție. Fiecare cum îl înțelege. Dar nimeni nu îl va face corect.”
De-asta 7card a venit în mod ideal și cu ore online, dar și cu abonamente pentru mers fizic la sală. Doar acolo poți învăța tot ce ai nevoie să știi ca să faci orice antrenament în mod corect.
7card și Rareș Coman vă urează mult succes și vă așteaptă la multe antrenamente împreună!
Poți începe deja să pui în practică sfaturile din articol, cu ajutorul abonamentului 7card. Cu 7card ai acces la cea mai mare rețea fizică de centre de Relax & Sport din România și sute de antrenamente online cu antrenori de top!